Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Д-р Росица Попова:

Как да влезем във форма след новогодишните празници?

Д-р Росица Попова в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Кирил Чобанов

След обилните празнични трапези, довели  до преяждане и препиване, е време да помислим за детокс и как едновременно с това да се преборим с натрупаните излишни килограми.

"Време е за преосмисляне на хранителния режим, който сме водили досега. Това зависи от нашето поведение по време на празниците“, посочва в "Нашият ден" д-р Росица Попова, специалист по диететика и хранене.

В никакъв случай не трябва да се намалява енергоприемът, както и важни за организма хранителни вещества. Добре да се наблегне на плодовете и зеленчуците, тъй като те са по-ниско енергийни, но са богати на важни витамини и са богати на антиоксиданти. Не бива да се пропуска наличието на белтъци в хранителния режим. Препоръчително е в храната да има пилешко, птиче, заешко. Те съдържат доста по-малко мазнини и не натоварват толкова много черния дроб и стомаха.

Един път в седмицата е добре да се гладува. Добре е течностите, които се приемат, да се комбинират с ограничено количество плодове или зеленчуци, допълва д-р Попова.

"Ако има хора с придружаващи заболявания, хора с диабет с риск от хипогликемия, с анемия, чернодробна или бъбречна недостатъчност или други дефицити, не бива да правят такива гладувания“, твърди д-р Попова.

Според нея трите златни правила за добро хранене включват избягване на нискоенергийни диети, за да не се стресира организмът. Нека да се храним редовно и в компания, защото това се отразява позитивно и допринася за доброто храносмилане. Необходимо е да се намалят до минимум бързите захари, солта и мазнините.

Храненето не е единственият начин за отслабване. Към него трябва да бъде добавена ежедневна физическа активност.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да отгледаме независимо дете – разговор със семейния терапевт Христина Димитрова

Как се постига балансът между границите, които поставят родителите, и свободата, която децата си отвоюват? Какво означава "независимост" в различните етапи на порастването – от първите опити да изберат облеклото си сами до желанието да вземат самостоятелни решения в юношеството? Кога и как да пуснем контрола и кога е здравословно да навлизаме в..

публикувано на 25.09.25 в 13:15

София влиза в ритъма на изкуството: започва есенният Салон

След броени дни започва есенното издание на възродения Салон на изкуствата в НДК. От 1 октомври до 15 ноември публиката ще може да се наслади на богата програма – изложби, концерти, мюзикъли, спектакли и литературни събития. В центъра на фестивала са както младите таланти, така и утвърдени имена, а внимание е обърнато и на най-малките зрители...

обновено на 25.09.25 в 11:56

30 минути движение на ден – проста формула за здраво сърце

В предаването Lege Artis се обсъжда темата за сърдечно-съдовите заболявания, свързаните с тях рискове, превенция и адекватна грижа. Разговорът се провежда само дни след Европейския конгрес по кардиология в Мадрид . Проф. Иван Груев – бъдещ председател на Дружеството на кардиолозите в България – сподели своите виждания и актуалните инициативи на..

обновено на 25.09.25 в 10:08
Снимката е илюстративна

Като няма пъдпъдък – хайде на морето за паламуд

Темата на това ловно-рибарско предаване е, както винаги, много увлекателна – хем конкретна, хем необятна. Преплитат се истории за хора и животни, за планини  и морета.  Гости на водещите Асен Масларски и Росен Мирчев този път са Веселин Симеонов – председател на ЛРД "София изток", и Виктор Вучков, доскорошен председател на сдружението в Перник...

публикувано на 24.09.25 в 17:30

Хеликобактер пилори: кога да се изследваме и кога не е нужно

Хеликобактер пилори е бактерия, която често остава незабелязана, но може да бъде причинител на сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт. За нея и начините за предпазване и лечение разказа в ефира на Lege Artis д-р Радослава Црънчева, гастроентеролог в УМБАЛ "Александровска" . По думите ѝ това е една от най-честите инфекции в света, която..

публикувано на 24.09.25 в 12:59