Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Динамична законодателна политика очаква адв. Петър Николов през новата 2023 година

адв. Петър Николов
Снимка: личен архив

Каква беше изминалата 2022 година и какви предизвикателства очакват съдебната система? Адв. Петър Николов направи своя коментар в разговор с водещата Анелия Торошанова в юридическото предаване на програма "Христо Ботев" адв. Петър Николов:

"Ако погледнем законопроектите, които се разглеждат, то се очакват много нововъведения през 2023 г. Законодателната политика изглежда доста динамична. Ако започнем с това, че в момента се предлага съдия, избран от съдии, който да може да разследва главния прокурор. След това съответно се предвиждат промени, свързани с Наказателния кодекс. 

Например законопроект, който иска да криминализира отказа от проверка за установяване на употреба на наркотични вещества и техни аналози, поради многото случаи на управление на МПС под въздействие на такива вещества, също и премахването на Контролния талон към Свидетелството за управление.

Интересно ще бъде също дали ще променят Кодекса за социално осигуряване, където пък се предвижда да се увеличи обезпечението за отглеждане на малко дете и то да се изравни с минималната работна заплата. 

Чакат се и доста промени в Закона за защита срещу домашното насилие, в Търговския закон – там ще се въвежда нова Дружество с променлив капитал."

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила Минева

Младите хора искат идеологически ориентири – това е начинът да знаят как и какво избират

Социолозите ни изследват по това, което им казваме. Често ги обвиняваме, че представят един повърхностен и неверен обществен образ. Оскар Уайлд, от друга страна, е казал: "Само повърхностните хора не вярват на повърхността." Пред прага на поредните избори в "Нашият ден" разговаряме със социолога Мила Минева за ценностните грешки, които..

обновено на 08.05.24 в 12:12
Александър Дунчев

Изсичане на дървета пред домовете. Как могат да реагират гражданите?

В последния брой на рубриката "Темата на деня"  от предаването "Нашият ден" разговорът се фокусира върху сериозна екологична тема, която вълнува обществото — гражданските сигнали за изсичане на дърветата в българските градове и села . Гост в студиото беше Александър Дунчев , известен природозащитник, лесовъд и бивш директор на Изпълнителната..

обновено на 08.05.24 в 10:28

Компенсация за неприето дете в яслена група. Защо пак стигнахме до "Параграф 22"?

Само ден преди крайния срок за подаване на желания за настаняване в детски ясли и градини, много родители се намират в напрегнато очакване. В интервю за предаването "Нашият ден", Габриела Маркова, майка на две деца, споделя своя опит и препятствията, с които се сблъсква в опитите си да намери място за децата си в детските заведения . "При мен..

обновено на 08.05.24 в 09:44

Катя Кутянова, доброволец: От всеки човек можеш да извадиш доброто

В последното издание на рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" засегнахме темата за вдъхновението в доброволчеството. Наш гост беше Катя Кутянова, носител на наградата "Times Heroes" за принос към доброволческата култура в България. В разговора Катя сподели своята лична история и как доброволчеството е станало част от живота ѝ ...

публикувано на 08.05.24 в 09:06

Празникът на зелника и сладките изкушения в село Жабокрът

В двора на читалище "Съгласие 2007" в Жабокрът, където се провежда празника на зелника и сладките изкушения, въпреки лошото и дъждовно време, бяха наредени по масите различни тестени вкусотии – зелници, баници, пити, погачи и изкусителни сладкиши. Звучеше музика, прииждаха гости и участници от близо и далеч. Така, в кюстендилското село Жабокрът..

публикувано на 08.05.24 в 08:55