Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Русинов: Знаем със сигурност, че има купен и контролиран вот

Сдружение "Данни за добро“, Фондация "Общество.бг“ и Антикорупционният фонд (АКФ), заедно с десетки журналисти, медии, обществени лица и доброволци, обявиха тази седмица създаването на "Обединение за честни избори" (ОЧИ) – платформа, която има за цел да води борба срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот. Как ще се случи това, коментира в "Мрежата“ по програма "Христо Ботев“ Марио Русинов, политолог от АКФ.

Защо има съмнения за честността на следващи избори у нас

"От Фондация АКФ се занимаваме с контролирания и купен вот около две годни и за последните четири избора излизаме със статистически анализ, който помага да се откроят секциите в риск от контролиран и купен вот. Това става на базата на три индикатора, до които сме достигнали чрез разговори със заинтересовани лица, експерти и т.н. Така че знаем със сигурност, че има купен и контролиран вот и че партиите се възползват от изборни измами. Дори миналата година от АКФ изкарахме поредица видеа с членове на избирателни комисии от различни населени места, които ни разказаха какво се случва в изборния ден. Например в три секции в община Симитли, които свидетелстват за натиск от страна на депутати, как местната администрация е помагала всячески да се уредят гласове на конкретен кандидат-депутат, да не говорим, че в с. Градевец, например не бяха чували, че трябва да имат "тъмна стая", а хората там гласували в стая на първия етаж, с отворени прозорци и всеки можел да види кой как гласува."

Случаи като "Капитан Андреево" и конкретни лица са с рекордни преференции точно в същия регион

"Всъщност един от механизмите на завладяната държава е именно това – чрез пари, придобити от един или друг бизнес, да се наливат в създаването на клиентелни мрежи, така че, като дойдат изборите, изборният резултат да се подсигури. Нямаме конкретни данни точно през случая "Капитан Андреево" да е имало подобна ситуация, но не изключвам такава възможност."

Как ще бъде организирана работата на обединението

"Обединението има три стълба. Първият е аналитичен, в който искаме да ангажираме различни анализатори, които се занимават и с анализ на данни, и с тяхната визуализация. Като идеята е гражданското общество и органите на реда да противодействат на опитите за изборни измами. Вторият стълб е да създадем мрежа от регионални и национални медии, за да може такива схеми да се разследват предварително, тъй като в рамките на изборния ден вероятно парите и инструкциите за корупционно гласуване вече ще са дадени на съответните хора. Една от задачите ни е да окажем подкрепа на доблестните журналисти по места, които да разследват корупционните схеми за купуване на гласове. Като тази подкрепа към регионалните журналисти може да бъде дори и физическа, с хора на място. Разбира се, най-голямата отговорност за прекъсване на контролирания и купен вот пада върху плещите на МВР и прокуратурата. Това, което ще правим, е да споделяме всяка информация с тях. Надяваме се да имаме единен телефон, през който хората, събрали достатъчно достоверна информация, да могат да я предадат на МВР. Надявам се, че като сме повече хора и организации заедно, ще можем да имаме необходимия "лост" да принудим органите на реда да вършат работата си. Все пак през последните няколко избора виждам някаква активност от страна на МВР. Истина е, че на ниво корупция силовите структури у нас не вършат добре работата си, и затова се надяваме на силно гражданско общество, което да помогне."

Снимка –  "Обединение за честни избори" (ОЧИ)

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в  градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване и липсата на устойчиви решения природата в градовете все повече остава на заден план,..

публикувано на 23.04.24 в 09:18