Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бернадет Вилемин от Сейшелския туристически борд:

На Сейшелите има и бюджетни почивки

Сейшелите са целогодишна дестинация. Гостите могат да идват през всеки сезон. Няма урагани, дъждовен сезон или цунамита. През цялото време температурата на въздуха и водата е 27-28 градуса. Второ, формалностите са сведени до минимум. Не е необходима виза. Единственото, което ви трябва е валиден паспорт. Просто вземете самолета и не му мислете нито за PCR тест, нито за каквито и да било ваксини. Там вече ще се усетите разглезени от безкрайните вариации на места, които да посетите и неща, които да вършите. Разбира се, на първо място са плажовете, но ако ви омръзне да се излежавате, заниманията са безброй. На брега – плуване, плаване, риболов, гмуркане, ако нямате лиценз – наблюдаване на подводния свят с шнорхел и плавници.

Ако сте омагьосани от природата, със сигурност ще се изненадате от ендемичните растения и животни, които можете да срещнете единствено на Сейшелите – разказва Бернадет Вилемин от Сейшелския туристически борд.

Другата причина за гостуване на някой от 116-те ни острова, от които само 30 са обитаеми, е потапянето в културата и бита на местното население – креолите. Нашата нация е екзотичен микс от хора, чиито корени се губят в Индия, в Европа, Африка и Азия. Те са смесили по цветен и неповторим начин своите танци, храна, светоусещане, обичаи… Срещата с тях ще ви дадат усещане за автентично докосване до културата на креолите. А те ще бъдат много щастливи и горди да я споделят с вас.


За мнозина кулинарията е начин да се запознаят с мястото, затова съм сигурна, че посетителите ще намерят нещо за себе си и в креолската гастрономия. Ние сме заобиколени от вода, така че е логично рибата да има подобаващо значение. Но в нашата кухня тя се приготовлява различно, с много екзотични подправки. Те се дължат на азиатското влияние. Същевременно ястията са доста по-фини, което идва от европейското докосване. Предимно от Франция. 

Нашата кухня също така включва много пресни зеленчуци и зелени плодове. Ще се опитам с пример да ви създам представа за типична креолска гозба. Кокосово къри с октопод. Това означава, че и кърито, и октоподът се варят в кокосово мляко и се сервират с лек басмати ориз и чътни (сладък, но лют конфитюр) от зелена папая. Можете да придружите вечерята си с чаша от нашето сейшелско вино. Или със студена местна бира. Със сигурност ще искате да завършите с нещо сладичко. Това може да бъде бананово фламбе с кокосова нуга и топка сладолед.
Причините да посетите островите, както виждате са много, но те са свързани една с друга и създават пъстрата амалгама, наречена Сейшели.

За някои по-динамични хора, обаче само да се излежават на плажа и да си почиват с коктейл в ръка е направо отегчително. Какво биха могли да правят гостите с приключенски дух?

Разбира се, ние осъзнаваме, че малцина идват само, за да лежат на пясъка. При нас всеки може да намери своя собствен плаж – самотен, с любим човек или с приятели. Някои са дълги по три километра, други са закътани. Но Сейшелите не са само пясък, плаж и море. Те предлагат безконечни вариации на активности за онези, които искат да превърнат ваканцията си в екшън. Логично е повечето да са свързани с морето. Като плаването, например. То е едни от аргументите да се посетят островите, защото с лодката си можете да акостирате на всеки бряг, който си харесате. Риболов, гмуркане, шнорхелинг – всичко това ще ви помогне да опознаете водния свят. Но вие сте прави. Не можете да дойдете на Сейшелите само заради морските активности или излежаването на плажа.


А ако искаме да поемем и малка доза култура?
Във вътрешността на страната, не само по крайбрежието, има много интересни места за посещение. Да започнем със столицата Виктория, която се намира на Махе. Това е най-големият остров. Можем да започнем да изброяваме любопитните забележителности, започвайки от главния град. Виктория е най-малката столица в света със своите 25 000 жители. Там ви съветвам да посетите местните пазари – за цветя, зеленчуци, риба… Виктория също така е мястото, където дълбоко да се потопите в креолската култура с нейните характерни вкусове, аромати – на риба и подправки, звуци, музика, напевен говор, различните цветове в хорските лица – от руси европейци до тъмнокожи със сини очи, от прави до ситно къдрави коси. Населението на Сейшелите е колоритна смес от раси и народности, надошли от три континента. Във Виктория на едно място ще добиете представа за населението и за креолската култура. 

Но столицата не е само пъстри пазари. Там има и доста културни паметници. Например, катедралата, индуистките храмове. Ако повървите няколко километра ще стигнете до ботаническата градина, особено ако се интересувате от растения. Кралската градина (в превод от френски) е култивиран още през XVIII век девствен лес. Днес тя е частен резерват, но въпреки това входът е напълно безплатен и обществено достъпен. Можете да посетите и плантация за подправки. За да си починете от обиколката, във Виктория има изобилие от сладкарнички с приятна обстановка, където да седнете с изпотена чаша с напитка в ръка, но силно ще се затрудните какъв прясно изстискан сок да си поръчате при възможността да избирате между двайсетина варианта.  В такова блаженство си струва да наблюдавате залеза. Защото някои хора идват при нас заради атмосферата на лежерна нега. И това също е едно от предимствата човек да си почива на Сейшелите.


Интересно преживяване е "подскачането" от остров на остров. С лодка човек за кратко време може да посети няколко напълно различни острова, които нямат нищо общо един с друг. Някои са ориентирани към дивата природа, други към митологията, трети фокусирани в морския живот, четвърти – в спефицичните растения или в гигантските костенурки, които се въдят само на Сейшелите.


Сейшели звучи луксозно, което означава скъпо. По-бюджетни туристи могат ли да открият място за себе си на островите?
Сейшелите са отворени за всички. Всичко е въпрос на местоположение и откриването на правилния хотел за вашия бюджет Да, наистина съществува предубеждението, че мястото е скъпо. Повярвайте ми, не всичко е луксозно и недостижимо. Ако става дума за настаняване, разбира се, че имаме петзвездни хотели. Или един остров, един хотел за желаещите уединение. Но също така туристите отсядат в малки местни пансиони, страноприемници, частни апартаменти, пансиони, особено за гости, които желаят да усетят типичния креолски дух. 60 процента от хотелите във вътрешността на страната са по-достъпни. Сейшелите не са само за сватби, меден месец, за влюбени двойки. Посрещаме всякакъв вид туристи, особено цели семейства с деца.

Снимките и видеата са предоставени на БНР специално от Сейшелския туристически борд
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30

Бай Георги на 78 обикаля света

Георги Братов обикновено се представя като "бай Георги от Свищов", но в битието му на български пенсионер няма нищо обикновено. Той сърцато се втурва да помага, колчем чуе за бедствие някъде из родината, но не това го прави толкова тачен гост в "Покана за пътуване". Бай Георги е обиколил 60 държави, някои от които, като Нова Зеландия например, съвсем..

публикувано на 22.04.24 в 11:55

Мария Боянова: Великден е венецът на продължителната подготовка за празника

Ако сте изкушени от българската традиционна култура и желаете вашите деца и ученици, а и не само те, да научат повече за нея, докато се забавляват, заповядайте в Националния етнографски музей към БАН. Тук ще намерите отговор на въпроси за празниците и делниците, поминъка и занаятите, митологията, семейството и още много интересни неща. Заедно с..

публикувано на 21.04.24 в 12:00

Тайнствата на домашната лечебна обредност в новата книга на Серги Гьошев

Дългогодишният журналист в програма "Христо Ботев" издаде поредната си книга с интригуващото заглавие "Господ няма да ми се сърди". В нея авторът описва и тълкува народните лечебни практики, чрез които българите християни от незапомнени времена са се справяли с телесното и душевното страдание на ближния. Главните носителки и пазителки на..

публикувано на 21.04.24 в 08:30

8500 ученици участваха в състезанието по правопис на английски език Spelling Bee

Новият Spelling Bee национален шампион е Антон Марков от ОУ "Любен Каравелов", гр. Русе! Негов достоен подгласник е Сава Троански от ОУ "Проф. Иван Батаклиев" в Пазарджик! Антон победи като спелува правилно думата 𝐚𝐭𝐭𝐚𝐢𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 от списъка с непознати думи. Тази година над 8500 ученици от цялата страна се трудиха неуморно и научиха правописа на много..

публикувано на 20.04.24 в 19:05