Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Узунов с лекция за научнофантастични и фентъзи светове

Снимка: Ангелина Грозева

Как да създаваме увлекателни научнофантастични и фентъзи светове, пита актьорът Димитър Узунов с предстоящата лекция, която ще представи в Клуба за естетическо възпитание на артиста този четвъртък в 18.30. Седем от десетте най-касови филми на всички времена принадлежат към жанровете научна фантастика и фентъзи. Изключителната им популярност се дължи на една проста причина: те са забавни и предлагат магическо преживяване, разказва актьорът Димитър Узунов:

"Научната фантастика развива нашето въображение. В тази лекция ще представим резултат от работата ни в Академията – Summer Scriptwriting Base, която проведохме миналата година, в рамките на няколко дни. Тя беше фокусирана именно върху научната фантастика. По лекцията работихме в сътрудничество с автора на научна фантастика Даниел Роa. Той всъщност е създателят на играта "Аватар 2", която предстои да излезе през март. Ще разкрием основните компоненти на създаването на проект в научната фантастика. А тя е необходима, защото в нея се предвиждат и предричат дори нововъведенията в нашия живот и така сме по-подготвени за тях."


Легендарният автор на научна фантастика Артър Кларк я нарича "единственото естествено лекарство за развитие на съзнанието ни", а популярният историк Ювал Харари я счита за най-важния артистичен жанр днес. Научната фантастика и фентъзито ни помагат също така да развием въображението си и позволяват да зададем най-могъщия от всички въпроси: "Ами ако?".

Димитър Узунов е актьор, режисьор, автор и продуцент. Изучава актьорско майсторство, театрална режисура и мениджмънт в Ню Йорк и приложни театрални науки в Париж. През 2008 основава в Париж театралната трупа Famille Mundi, в която работи с артисти от над 20 националности. Два пъти печели помощта "Млад талант на Париж" на парижкото кметство. Той е съосновател на Арте Урбана Колектив, базирана в София, както и създател и ръководител на Summer Scriptwriting Base – лятна академия, която събира всяко лято в България креативни хора от цял свят. Димитър Узунов е създател на платформата "Театър & Наука” и фестивала "Theatre of Wonder - Sofia" и координатор за България на европейския проект CURIOUS, свързващ артисти с учени. Той в популярен водещ на работилници и лекции на различни места из цял свят. Неговият уъркшоп Creative Storytelling беше посочен сред 10-те най-добри креативни събития в Лондон през септември 2018.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На Аполония 30 години по-късно

Преди 30 години в началото на септември 1989 година четирима млади и неизвестни още поети, единият от които с китара, правят литературно четене на „Аполония“ , което се помни и до днес. Днес те не са толкова млади и са едни от най-добрите български поети. Ани Илков, Владимир Левчев, Борис Роканов и Ангел Ангелов-Джендема със своята китара (както пише..

публикувано на 04.09.19 в 14:40