Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Мария Петрова:

Медицинско изделие ли е кислородният концентратор?

Ключът за реимбурсирането на кислородолечението в домашни условия отново е в НЗОК

Мария Петрова
Снимка: Ани Петрова

Кислородните апарати за домашна употреба са заложени в списъка на медицинските изделия на Здравната каса от 2020 г. От 1 юни 2020 г. НЗОК трябваше да започне да заплаща кислородните апарати за домашна употреба за белодробно болните пациенти с хронична дихателна недостатъчност. 

Според д-р Йорданка Пенкова, изпълняващ длъжността управител на Здравната каса, до края на миналата година не е имало търговци, пожелали да предоставят такива медицински изделия. Това заяви тя пред депутатите от здравната комисия по време на изслушване във връзка с достъпа на пациенти с дихателна недостатъчност до домашно кислородолечение.

В становище на Българското дружество по белодробни болести от 16 декември 2022 г. е записано, че кислородолечението е метод за немедикаментозно лечение и не бива да се разглежда като помощно средство.

Кислородолечение у дома - кога?

"Българското дружество по белодробни болести е една неправителствена организация. Такава организация могат да си направят всички, които имат определени интереси в определена област. Без да поставям тяхната експертност в областта на белодробните болести, съм изключително изненадана, че някой си позволява да даде становище за нещо, което изначално не разбира. Нека да поясня, в България действа Законът за медицинските изделия. Отделно, бидейки член на ЕС, има регламент, който касае медицинските изделия. Кислородният концентратор по дефинициите на закона е вид медицинско изделие, макар и кислородът, който той подава, да не е регистриран като лекарствен продукт." 

Това заяви в интервю за БНР адвокатът по медицинско право Мария Петрова

Според нея решението на проблема е повече от ясно. Включването на това медицинско изделие в списъка с такива, които ще се реимбурсират, става по реда на Наредба № 10 от 2009 г. 

"Случващото се показва липса на експертност, липса на загриженост за живота и здравето на тези хора и бягство от отговорност“, допълва Мария Петрова.

Производителите, дистрибуторите и търговците на тези кислородни концентратори, трябва да са регистрирани и лицензирани в Изпълнителната агенция по лекарствата, както повелява законът. От там нататък се подава необходимият набор от документи в Надзорния съвет на Здравната каса. Вижда се какъв брой пациенти касае това. Дали има бюджет за заплащането на тази медицински изделия. Прави се оценка на това какви ще са ползите и негативите от реимбурсацията на един такъв апарат. 

Процедурата е стартирана и оттук нататък всичко зависи от решенията на НЗОК.

"Ако те са благоразумни и приемат да реимбурсират да дадат финанси за това лечение, ако не – за всички заинтересовани пациенти остава възможността да оспорим тези решения в съда, така както сме правили през годините и сме постигали успех за лечението на немалко групи уязвими пациенти", казва още адвокат Петрова.

Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54