Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Прокълнатите" поети – жалони в българската история

Мариета Иванова-Гиргинова, Владо Любенов и Бойко Ламбовски в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: БНР

Говорим за българските "прокълнати" поети и писатели, по-късно отречени от идеологически мотивираното литературознание. За символисти и декаденти, ужким "преодолени" от здравия пролетарски мироглед. Учебникът по литература на един от групата около сп. "Хиперион" – Иван Радославов от 1935 г., представя достиженията на Теодор Траянов, Николай Лилиев, Емануил Попдимитров, Христо Ясенов, Людмил Стоянов и др. като венец на новата ни литература и възможност за себепознание на народния дух, но сетне самият Радославов е низвергнат като изследовател и вече няма възможност да пише.

Какво се крие зад съдбите на слабоизвестните и днес на широката публика автори от началото на века? Коя е например жената, наречена Люсиен, заради която Димитър Бояджиев се самоубива, обезсмъртена в прочутото му стихотворение "Писмо"?

Според доцент Елка Димитрова, зам.-директор на Института за литература към БАН, българските символисти са изиграли голяма роля за модернизиране на обществото ни, а техни творчески наследници могат да се намерят и във втората половина на ХХ век, и дори днес. Доцент Мариета Иванова-Гиргинова разказва за българските драматурзи символисти и за присъствието им в културния живот на епохата, както и за съвременни проекти, свързани с популяризиране на творчеството им. Владо Любенов пък говори за своя филмов проект за възкресяване и полузабравени поети, и разказва за своя леля от Пазарджик, която вероятно е музата в стихотворението "Писмо" на самоубилия се през 1911 г. Димитър Бояджиев поради нещастна любов.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Момчил Панайотов: Горите са много по-уязвими, отколкото ни се иска

Приемаме горите за неизменна даденост и част от пейзажа, а те нерядко са деликатни системи и промяната във факторите на средата, включително климатичните, може да доведат до значителни допълнителни промени. Според Световната метеорологична организация 2023 г. ще бъде най-топлата в история на метеорологичните наблюдения на Земята, като всеки..

публикувано на 03.12.23 в 10:05

Сама жена на фотосафари в Африка

Помня как п ървият път когато тръгнах сама за Африка, близките ми едва не завиха на умряло. Е, видяха, че не само се върнах жива и здрава от Кения, ами бях напълнила цял терабайт памет със снимки и видео, та при второто ми пътуване воят бе значително по-приглушен. Всъщност, ако дамата не е отявлен екстремист, който държи да скита далеч извън..

публикувано на 03.12.23 в 08:05

За смисъла на четенето и възможностите, които то дава

С инициативата "Ден на четенето", която се проведе за първи път у нас, няколко граждански организации призоваха четенето да стане национална кауза, насочена към повишаване на равнището на функционална грамотност, подобряване на умението за извличане и анализиране на информация у младите хора. Сред многобройните учебни заведения, които се включиха в..

публикувано на 02.12.23 в 12:10

Терапия със стволови клетки излекува жена от ХИВ

"Никой не би трябвало да очаква, че излекуването или ремисията е зад ъгъла", гласи обобщено мнението на специалистите за момента, но въпреки това третият случай на пациент, излекуван от СПИН дава надежда в борбата с болестта. Жена е третият пациент в света, излекуван от ХИВ вирус. За лечението ѝ лекарите са приложили иновативен метод на..

публикувано на 01.12.23 в 08:35

Богомилската ерес – актуална до днес

В исторически, литературен и чисто религиозен аспект богомилството е постоянен спътник на нашата обществена мисъл. Писатели, историци, църковни дейци, културолози го тълкуват през годините до днес с несекваща полемична страст. Кои са и какви са били т. наричаните фундагиагити, бабуни, масалиани, манихеи, албигойци, патарени, кудуреги, катари; защо е..

публикувано на 30.11.23 в 08:20