Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветан Ценков, кмет на Видин:

Регионите имат огромна нужда да бъдат подкрепяни от централната власт

Видин е една от новите стратегически индустриални зони на България

Д-р Цветан Ценков - кмет Видин
Снимка: Община Видин

Видин е един от красивите градове на Дунав с богата история и уникални исторически паметници. Колко привлекателен за живот е този дунавски град, какво е необходимо, за да останат младите хора и квалифицираните кадри и дали проблемът с липсващата инфраструктура ще бъде решен – коментира д-р Цветан Ценков, кмет на Видин, в интервю за БНР.

"Видин има нелеката съдба в последните 20 години да оглави класацията на най-обезлюдяващите се и най-бедните краища на Европа и на България“, казва д-р Цветан Ценков.

В продължение на десетилетие Видин беше определян като "най-слабо развития район", според размера на брутния вътрешен продукт на човек от населението, но вече изпреварва Разград, Сливен, Хасково и Перник.

      Какъв е неизползваният потенциал на българо-турските бизнес отношения?
      Нов живот за синагогата във Видин

"Отне ми две години да се боря Видин да влезе в класацията на структуроопределящите индустриални зони. При условие че от 50 години Видин е опреден като един от най-големите интермодални и транспортни коридори и центрове“, посочва д-р Ценков.

Според него всичко започва от образованието. Дуалното образование подсказва, че младите хора от 9 до 11 клас, трябва все повече да работят в реалната практика. 

Кметът на Видин посочва, че стратегическото разположение, което обаче не се използва пълноценно заради неизградената инфраструктура. Делът на първокласните пътища и качеството на пътната настилка са значително по-ниски от средните за страната.

Усилията на видинския кмет са насочени градът да стане едно по-хубаво място за живеене, но и да се даде шанс на много хора, които не са достатъчно образовани, да имат достъп до пазара на труда. Голямата болка на хората, които живеят във Видин, е липсата на добре платена работа, която да задържи младите хора и квалифицираните кадри.

В началото на месец май  2023 г. се очаква в града да бъде открит нов завод. Д-р Ценов се надява, че с развитие на индустриалната зона и привличане на чуждестранни инвеститори ситуацията в града ще може да се промени дългосрочно.

Целия разговор с д-р Цветан Ценков можете да чуете в звуковия файл.  


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възрастните хора и дигиталните медии и обучение

По-уязвими ли са поколенията, израснали преди интернет, към фалшиви новини, пропаганда, конспиративни теории и здравна дезинформация?  Конференцията "Информацията има значение: Практики за повишаване на дигиталната и медийна грамотност на възрастните", организирана от фондация "Глобални библиотеки" - България , беше посветена на..

публикувано на 19.10.24 в 16:54

Рабиша, селото в което се живее трудно

Село Рабиша се намира в община Белоградчик, област Видин и е известно с пещерата "Магура", която се намира на 3 километра от селото и с най-голямото по площ вътрешно езеро у нас – Рабишкото езеро. Според последното преброяване в Рабиша живеят 245 човека. Преди 90 години жителите на селото били 1296. Църквата "Свети пророк Илия" е построена..

публикувано на 19.10.24 в 08:15
д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

За дискриминацията – тормоз, преследване, подбуждане

В рубриката "Съветите на адвоката" на юридическото предаване "Законът и Темида" д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация, дългогодишен консултант на предаването, отговаря в ефир на слушателски въпроси. Петър Ненов, София: С оглед на обстоятелството,..

публикувано на 18.10.24 в 15:00

Персонализирана терапия за рак: Български изследовател сред водещите млади учени на света

Иновативното проучване на лечение на рак на гърдата, ръководено от д-р инж. Веселина Узунова, ѝ донесе място сред топ 30 финалисти в световния формат на Програма "Най-изявените млади личности на света" за 2023 г., организирана от Международната младежка камара – България (JCI Bulgaria). Проучването ѝ в областта на туморната нанотераностика следва..

обновено на 18.10.24 в 12:40
адв. Петър Николов, Анелия Торошанова, адв. Елка Пороминска и адв. Деян Драгиев (от ляво надясно)

Противоречат ли на правото на ЕС промените в Закона за адвокатурата?

Противоречат ли на правото на ЕС промените в Закона за адвокатурата? Какви изисквания има нормативната уредба на Европейския  съюз по отношение на защитата на важни, според договора на функционирането на ЕС, принципи и права, във връзка със съдебните разноски и възнагражденията на адвоката? За справедливата и балансирана законодателна уредба – една..

публикувано на 18.10.24 в 12:35