Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Хлябът – основата на всичко

Милен Димитров
Снимка: Зорница Гъркова

Хлябът на Милен Димитров е като машина на времето – връща богатите спомени от детството на всички вкусили го. И това не е случайно, тъкмо напротив – Милен влага в хляба онзи вкус, който помни от миналото. Малката, даже микропекарна на Милен е в софийския квартал "Лозенец" и работи от около половин година. За толкова кратко време съседите на пекарната са я научили и търсят неговите хлябове, банички, содени питки и кроасаните, които друг приготвя за Милен, а той ги пече във фурната си.

Милен работи с нахутена мая и оставя хляба да ферментира дълго. Той смята, че не е нужно храната и хляба да са сложно направени – обикновената храна с балансиран вкус и достатъчно хранителни вещества носи на човека и тялото му много повече от сложните ястия. Преди да започне да прави хляб, Милен е готвил и за частни училища и занимални.

Най-важното за него е да бъдем честни – със себе си, с другите и с хляба.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.

Снимка – Зорница Гъркова
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Стоев

Георги Стоев: Посланието на ЕК е – ние ви приемаме, защото не искаме да ви дадем на СССР

Какви грешки бяха направени по време на кампанията за влизането ни в еврозоната, как дезинформацията  създаде страхове в обществото , какво ни казва Докладът на ЕК за върховенството на правото в България , коментира във "Въпреки мрежата" по програма "Христо Ботев"  Георги Стоев , икономист, автор на платформата..

публикувано на 11.07.25 в 16:00
Снимката е илюстративна

Наследен имот – право на придобиване

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев отговаря на слушателски въпроси. Симеон Симеонов, София : Пенсионер съм, на 65 години. Мой съсед предизвика умишлено инцидент, като заведе дело срещу мен, твърдейки, че съм го набил. Районният съд отсъди в негова полза, а аз обжалвах пред Окръжен съд. И двете..

публикувано на 11.07.25 в 14:35
д-р Деян Драгиев

Закон за несъстоятелност на физическите лица – ще бъдат ли защитени интересите на гражданите?

Ще бъдат ли защитени интересите на гражданите с приемането на Закона за несъстоятелност на физическите лица? Какви са ? Коментар в юридическото предаване на програма "Христо Ботев" "Законът и Темида" прави консултантът д-р Деян Драгиев – адвокат, член на Софийска адвокатска колегия, с практика в сферата на търговското право, гражданския процес и..

публикувано на 11.07.25 в 12:40

Ако паметта избледнява, дали вината изчезва?

История, памет  и един разказ за научените и пропуснати уроци 30 години след едно от най-мрачните събития в новата европейска история – трагедията в Сребреница от юли 1995 година, случила се по време на Босненската война в контекста на разпадането Югославия. В Международния ден за възпоменание на жертвите на геноцида в Сребреница от 1995..

публикувано на 11.07.25 в 12:05
Катерина Судак

Катерина Судак: Сладкарството е изкуство, а всяка хапка – удоволствие с история

Днес рубриката "Мигранти с таланти" запознава слушателите на "Нашият ден" с украинката Катерина Судак , която е сладкар-шоколатиер от слънчева Одеса. Именно там завършва с отличие магистратура в Одеска национална академия по хранителни технологии. Днес Катерина е на 33 години, но вече притежава над 12-годишен опит в създаването на изкушения, които..

публикувано на 11.07.25 в 11:10