Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В кината: "Смирен" на Светослав Драганов

Навярно всеки човек има своята представа за живота, който иска да живее, и може би в немалко от случаите се смирява над нейната невъзможност. Представете си, например, да сте кинорежисьор у нас и да искате да покажете лицето на същия този живот. Дали ще се впуснете в търсене на идеята за човешката душа, ще я изследвате ли, ще искате ли да я разберете? Ще поставите ли лупа над особеностите в отделния човек, за да откриете смисъла във взаимоотношенията му с хората? Ще се оглеждате ли за някакъв емоционален финал, например личен акт, какъвто е прошката, или пък просто ще оставите нещата и възможностите, ако има такива, да се случват?

Дебютният игрален филм на Светослав Драганов тръгна по кината и вече говори за живота точно на един такъв кинорежисьор и макар да няма идеята да налага представи, някак ни напомня, че винаги имаме такива. За всичко и най-вече за собствения ни свят и мястото ни в него.

"Смирен" разказва за 40-годишния Васил, който влага цялата си енергия във филма, който снима – този сега, този преди това, този, който предстои… Недостигнал успеха, за който мечтае, документалният режисьор загърбва семейството си, за да разкаже за скъсаната връзка между монах и неговата майка и да даде външен образ на личното. Изпаднал в криза, която се разиграва пред очите на зрителите, Васил ни прави съпричастни към една честна история. Тя стъпва на границата на игралното и документалното кино и превръща сюжета в интересен за гледане.

Светослав Драганов се надсмива над себе си с този филм. В професионален план той се възприема като честен хроникьор, който заснема драматургията, написана от живота. С игралния си киноразказ обаче режисьорът влиза в ролята на драматурга. Пътят на филма е дълъг, но и някак забавен, смята Драганов.

В "Смирен" участват негови приятели творци – Детелин Бенчев, Здравко Драгнев, дори голямата му дъщеря, Яна Драганова. Композитор на музиката е Борис Чангъров, когото също познава от години. За първи път обаче режисьорът работи с актьори, което прави процеса на работа още по-интересен за него.

Христо Петков влиза в ролята на Васил – алтер егото на Светослав Драганов. Той си партнира с Мирослава Гоговска, Сашка Братанова, Мария Статулова и Борис Луканов. Дебют във филма прави Атанас Бачорски, който не е професионален актьор, но има нужното за киното присъствие на екрана.

На миналогодишния София филм фест "Смирен" получи Специалната награда на журито, а след това и отличието за дебют на наградите на СБФД "Васил Гендов".

Като документалист, Светослав Драганов има сетивата да разглежда в детайли обикновения човек. Нещо, което всъщност успява да постигне и с игралния си дебют. Той е на мнение, че "Смирен" е един филм за човешките взаимоотношения, в който именно човекът, с неговите характерни черти и нрави, е във фокуса на историята.

Може ли истината да бъде на ръба и как се създава неочакваното в игралното кино – Светослав Драганов разказва в звуковия файл.

"Смирен" е копродукция на България и Румъния. Филмът е в кината и тръгва на турне из страната благодарение на NO BLINK | film.

Снимка – NO BLINK | film
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05