Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В кината: "Смирен" на Светослав Драганов

Навярно всеки човек има своята представа за живота, който иска да живее, и може би в немалко от случаите се смирява над нейната невъзможност. Представете си, например, да сте кинорежисьор у нас и да искате да покажете лицето на същия този живот. Дали ще се впуснете в търсене на идеята за човешката душа, ще я изследвате ли, ще искате ли да я разберете? Ще поставите ли лупа над особеностите в отделния човек, за да откриете смисъла във взаимоотношенията му с хората? Ще се оглеждате ли за някакъв емоционален финал, например личен акт, какъвто е прошката, или пък просто ще оставите нещата и възможностите, ако има такава, да се случват?

Дебютният игрален филм на Светослав Драганов тръгна по кината и вече говори за живота точно на един такъв кинорежисьор и макар да няма идеята да налага представи, някак ни напомня, че винаги имаме такива. За всичко и най-вече за собствения ни свят и мястото ни в него.

"Смирен" разказва за 40-годишния Васил, който влага цялата си енергия във филма, който снима – този сега, този преди това, този, който предстои… Недостигнал успеха, за който мечтае, документалният режисьор загърбва семейството си, за да разкаже за скъсаната връзка между монах и неговата майка и да даде външен образ на личното. Изпаднал в криза, която се разиграва пред очите на зрителите, Васил ни прави съпричастни към една честна история. Тя стъпва на границата на игралното и документалното кино и превръща сюжета в интересен за гледане.

Светослав Драганов се надсмива над себе си с този филм. В професионален план той се възприема като честен хроникьор, който заснема драматургията, написана от живота. С игралния си киноразказ обаче режисьорът влиза в ролята на драматурга. Пътят на филма е дълъг, но и някак забавен, смята Драганов.

В "Смирен" участват негови приятели творци – Детелин Бенчев, Здравко Драгнев, дори голямата му дъщеря, Яна Драганова. Композитор на музиката е Борис Чангъров, когото също познава от години. За първи път обаче режисьорът работи с актьори, което прави процеса на работа още по-интересен за него.

Христо Петков влиза в ролята на Васил – алтер егото на Светослав Драганов. Той си партнира с Мирослава Гоговска, Сашка Братанова, Мария Статулова и Борис Луканов. Дебют във филма прави Атанас Бачорски, който не е професионален актьор, но има нужното за киното присъствие на екрана.

На миналогодишния София филм фест "Смирен" получи Специалната награда на журито, а след това и отличието за дебют на наградите на СБФД "Васил Гендов".

Като документалист, Светослав Драганов има сетивата да разглежда в детайли обикновения човек. Нещо, което всъщност успява да постигне и с игралния си дебют. Той е на мнение, че "Смирен" е един филм за човешките взаимоотношения, в който именно човекът, с неговите характерни черти и нрави, е във фокуса на историята.

Може ли истината да бъде на ръба и как се създава неочакваното в игралното кино – Светослав Драганов разказва в звуковия файл.

"Смирен" е копродукция на България и Румъния. Филмът е в кината и тръгва на турне из страната благодарение на NO BLINK | film.

Снимка – NO BLINK | film
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Средище за изкуство и творчески обмен

Средище за  изкуство и творчески обмен – това е мотото на събитията в Арт Център Илинденци. Сега най-новата творческа инициатива в Центъра завършва с обща изложба и международно участие – като резултат от случващото се в този център.  За първи път пред публика показват своите най-нови произведения именити за нашата художествена сцена артисти като..

публикувано на 29.05.23 в 17:45

Резултати от конкурса "Зрящи сърца" 2023

За 14 пореден път програма "Христо Ботев" на БНР проведе поетичния конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". Тази година в него се включиха над 40 участника. За съжаление някои от писмата пристигнаха доста по-късно от крайния срок и затова не бяха включени в класацията. И тази година журито беше доста затруднено, но все пак   неговите членове..

публикувано на 29.05.23 в 17:05

Когато четящите намалеят, книгите трябва да излязат при хората

Днес в София се откри най-мащабното за сезона при това двойно литературно събитие – 16-ото издание на Пролетния панаир на книгата и съпътстващият го от 6 години Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Двете програми продължават до четвърти юни.  В "Артефир" гостуват Десислава Алексиева, председател на управителния съвет на..

публикувано на 29.05.23 в 16:24

Ако кучетата снимаха документални филми

Ако кучетата снимаха документални филми, как би изглеждал светът през техните очи? Този въпрос преди повече от десет години дава начало на проекта "Догументъри". Днес кратката версия на филма, адаптирана за деца, ще бъде представена от неговата режисьорка Илина Перянова. Премиерната прожекция започва в 20.15 ч. и е едно от последните събития в Дома..

публикувано на 29.05.23 в 14:58
Джордж Георгиу от серията

Как се организира фотографска работилница

Надежда Павлова е куратор на галерия “Синтезис”, която организира срещи на публиката с утвърдени фотографи, с техните най-нови селекции – резултат на изследователски експедиции, на хрумвания или на влюбвания. Как се организира фотографска работилница, кои са Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу и какви са приоритетите при избора на автори – това..

публикувано на 29.05.23 в 10:45