Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Иля Бер: В Русия има 4-5 различни Русии

Иля Бер
Снимка: личен архив

В навечерието на 24 февруари, когото ще се навърши една година от нападението на Русия над Украйна, в "Мрежата" гостува Иля Бер – журналист, редактор, фактчекър. В момента той живее в Талин, Естония, и работи в най-големия новинарския сайт "Delfi", който обхваща трите прибалтийски републики – Литва, Латвия и Естония. Иля Бер е основател и главен редактор на сайта "Проверено. Медия".

Преводът в ефир е на Владимир Бернер.

Защо руснаците не излизат на улицата

"Отговорът е много прост, но на него трябва постоянно да се отговаря. В Европа, много отдавна, хората живеят в една различна ситуация. В Русия са забранени всякакви митинги, демонстрации, които не са съгласувани с властите. През последните пет години всяко излизане на улицата, дори сам човек да излезе да протестира, е забранено и това, в най-добрия случай, може да доведе до глоба или арест от 10 до 30 дни. Ако излезеш да демонстрираш срещу войната, това води до наказателно дело /…/ Има и друг отговор на този въпрос. Сигурно знаете за това как немците в хитлеристка Германия са се държали през 30-те години на ХХ век. Питали са ги защо не излизат на масови протести. В Русия не е съвсем така, но отговорът на този въпрос е горе-долу същият."

Агресията като защита. Как се прави това?

"Това се прави с изпитани през годините и проверени начини. Неслучайно сега в социалните мрежи можем да видим цитати от Хитлер, от Гьобелс. Някои от тях са фалшиви, други са оригиналните цитати. Това е нещо, което сега се повтаря в риториката на съвременните руски пропагандисти. Ако контролирате всички основни медии и предоставите такава информация, като постоянно повтаряте един и същи рефрен, независимо че той не отговаря на истината, можете да убедите в това повечето хора. Колко ще е голям броят на тези хора, зависи от редица обстоятелства. В една толкова голяма страна като Русия десетки милиони хора могат да бъдат обработени по този начин и това ще е мнозинството в страната. Това е един разбирам психологически феномен – хората са създадени така, че искат да бъдат смятани за добри. Знае се, че добрите хора в добрите страни не започват агресивни войни. Щом е започнала война, значи това е справедлива война. Това е фактор в човешката психика. Човек иска да се вижда добър и трудно може да бъде прекършена една такава тенденция, която се наслагва с годините. Да разбереш, че ти си на страната на злото и си част от това зло, за нормалните хора води до дисонанс, който трудно може да бъде преодолян, но много е по-просто за обикновения човек да се убеди, че е добър, че хората около него са добри и са на страна на доброто. По такъв начин това послание на пропагандата попада в една добре наторена почва. За голямо съжаление това може да се случи във всяка една страна, с всеки един народ. И това, че повечето хора по света нямат такъв личен опит като руснаците, слава Богу, прави нещата разбираеми."

Най-чувствителната струна на руснаците

"В Русия има 4-5 различни Русии, които говорят на един и същ език, виждат едни и същи неща, но ако се разровиш, разбираш, че те са представители на различни Русии. Една част са ултрапатриотите. Това са милитаристи, за които, както и за Путин, разпадът на СССР представлява една огромна трагична травма. Това са хора, за които главната ценност на живота им е величието на тяхната държава, а не тяхното собствено благополучие, благоденствие. Тези хора са около 15% според мен. Има мнозина, според изследванията те са около 10%, но според мен са около 20%, които вътре в себе си са срещу войната, разбират какво представлява властта на Путин и ако ги попитат дали нещо зависи от тях, то те веднага биха казали, че искат да спрат войната. Ако съм прав и ако наистина става дума за 20%, то това означава, че говорим за около 25 милиона човека. Това е много, но те нямат никаква организация, нямат ресурси, нямат оръжие и остават незабелязани. Те не могат просто ей така да излязат един ден и да превземат Кремъл.

По-голямата част от населението, не по-малко от 60% – това са инертни хора, за които е важно да не бъдат закачани. На тях им е все едно какви земи се завземат или присъединяват… Те се поддават лесно на пропагандата и повтарят тези послания, но ако се промени пропагандат, те ще възприемат новите ѝ постулати и ще говорят противоположното на това, което са казвали преди един месец, и няма да виждат никакво противоречие в това. Те искат да има какво да ядат, те искат да раждат деца в Русия и да не бъдат закачани."

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – личен архив на Иля Бер
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Славик Табаков

Проф. Славик Табаков или за общото между медицинската физика и Християнското изкуство

На ефира на "Нашият ден" имахме удоволствието да посрещнем проф. Славик Табаков - британски и български специалист по медицинска физика и председател на Международната организация по медицинска физика . В интересната си беседа, професор Табаков разказа за своята уникална житейска и професионална история, която включва историята на неговото..

обновено на 07.12.23 в 14:01
Славея Лазарова

Яж, чети, обичай, сбъдвай

В рубриката "Семейна библиотека" на предаването "Семейно радио" ви срещаме със Славея Лазарова. Младата дама представи своята нова книга "Яж, чети, обичай, сбъдвай". Изданието се появява след успеха на първата ѝ книга "Яж, чети, обичай и пътувай". В нов етап на живота си, от позицията на майка, Славея споделя своите мисли, насочени към..

публикувано на 07.12.23 в 13:21

Тръпката да си в небето през погледа на една стюардеса

На 7 декември светът отбелязва Международния ден на гражданската авиация, който е посветен на важна роля на гражданската авиация в международния душен транспорт и социално-икономическото развитие на сегашното време. Този ден има дълбоко историческо значение, тъй като на 7 декември 1944 г. 26 държави подписаха Конвенцията за международна..

обновено на 07.12.23 в 11:15

Към кого е насочен "Менса подкаст"?

В днешния епизод на рубриката "Епизоди от живота" Мартин Тончев от "Менса България" разказва за тематичния обхват на наскоро създадения подкаст на общността с висок IQ. Тончев, който е член на "Менса България", споделя как се започва тази интересна инициатива, която има за цел да предостави възможност за по-задълбочени разговори и..

обновено на 07.12.23 в 09:49
Доц. Ангел Кунчев

Какво да очакваме в сезона на вирусите?

През последните седмици наблюдава бум на вирусните инфекции . Пациентите все по-често стигат до лекарските кабинетите не поради един, а поради комбинацията от няколко вируса, с които са се заразили. Но все още у нас няма непознати варианти, заяви  главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова телевизия. По..

публикувано на 07.12.23 в 09:05