Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иля Бер: В Русия има 4-5 различни Русии

Иля Бер
Снимка: личен архив

В навечерието на 24 февруари, когото ще се навърши една година от нападението на Русия над Украйна, в "Мрежата" гостува Иля Бер – журналист, редактор, фактчекър. В момента той живее в Талин, Естония, и работи в най-големия новинарския сайт "Delfi", който обхваща трите прибалтийски републики – Литва, Латвия и Естония. Иля Бер е основател и главен редактор на сайта "Проверено. Медия".

Преводът в ефир е на Владимир Бернер.

Защо руснаците не излизат на улицата

"Отговорът е много прост, но на него трябва постоянно да се отговаря. В Европа, много отдавна, хората живеят в една различна ситуация. В Русия са забранени всякакви митинги, демонстрации, които не са съгласувани с властите. През последните пет години всяко излизане на улицата, дори сам човек да излезе да протестира, е забранено и това, в най-добрия случай, може да доведе до глоба или арест от 10 до 30 дни. Ако излезеш да демонстрираш срещу войната, това води до наказателно дело /…/ Има и друг отговор на този въпрос. Сигурно знаете за това как немците в хитлеристка Германия са се държали през 30-те години на ХХ век. Питали са ги защо не излизат на масови протести. В Русия не е съвсем така, но отговорът на този въпрос е горе-долу същият."

Агресията като защита. Как се прави това?

"Това се прави с изпитани през годините и проверени начини. Неслучайно сега в социалните мрежи можем да видим цитати от Хитлер, от Гьобелс. Някои от тях са фалшиви, други са оригиналните цитати. Това е нещо, което сега се повтаря в риториката на съвременните руски пропагандисти. Ако контролирате всички основни медии и предоставите такава информация, като постоянно повтаряте един и същи рефрен, независимо че той не отговаря на истината, можете да убедите в това повечето хора. Колко ще е голям броят на тези хора, зависи от редица обстоятелства. В една толкова голяма страна като Русия десетки милиони хора могат да бъдат обработени по този начин и това ще е мнозинството в страната. Това е един разбирам психологически феномен – хората са създадени така, че искат да бъдат смятани за добри. Знае се, че добрите хора в добрите страни не започват агресивни войни. Щом е започнала война, значи това е справедлива война. Това е фактор в човешката психика. Човек иска да се вижда добър и трудно може да бъде прекършена една такава тенденция, която се наслагва с годините. Да разбереш, че ти си на страната на злото и си част от това зло, за нормалните хора води до дисонанс, който трудно може да бъде преодолян, но много е по-просто за обикновения човек да се убеди, че е добър, че хората около него са добри и са на страна на доброто. По такъв начин това послание на пропагандата попада в една добре наторена почва. За голямо съжаление това може да се случи във всяка една страна, с всеки един народ. И това, че повечето хора по света нямат такъв личен опит като руснаците, слава Богу, прави нещата разбираеми."

Най-чувствителната струна на руснаците

"В Русия има 4-5 различни Русии, които говорят на един и същ език, виждат едни и същи неща, но ако се разровиш, разбираш, че те са представители на различни Русии. Една част са ултрапатриотите. Това са милитаристи, за които, както и за Путин, разпадът на СССР представлява една огромна трагична травма. Това са хора, за които главната ценност на живота им е величието на тяхната държава, а не тяхното собствено благополучие, благоденствие. Тези хора са около 15% според мен. Има мнозина, според изследванията те са около 10%, но според мен са около 20%, които вътре в себе си са срещу войната, разбират какво представлява властта на Путин и ако ги попитат дали нещо зависи от тях, то те веднага биха казали, че искат да спрат войната. Ако съм прав и ако наистина става дума за 20%, то това означава, че говорим за около 25 милиона човека. Това е много, но те нямат никаква организация, нямат ресурси, нямат оръжие и остават незабелязани. Те не могат просто ей така да излязат един ден и да превземат Кремъл.

По-голямата част от населението, не по-малко от 60% – това са инертни хора, за които е важно да не бъдат закачани. На тях им е все едно какви земи се завземат или присъединяват… Те се поддават лесно на пропагандата и повтарят тези послания, но ако се промени пропагандат, те ще възприемат новите ѝ постулати и ще говорят противоположното на това, което са казвали преди един месец, и няма да виждат никакво противоречие в това. Те искат да има какво да ядат, те искат да раждат деца в Русия и да не бъдат закачани."

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – личен архив на Иля Бер
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Янкулов

Лица на висши държавни длъжности не би следвало да завеждат "дела шамари" срещу журналисти

Поредното "дело шамар" (SLAPP)* срещу журналисти – защо точно сега външният министър Калин Стоянов заведе граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева срещу журналистите от BIRD.bg Атанас Чобанов  и Димитър Стоянов , по какво си приличат " делата шамари" със заплахите срещу магистрати и защо има постоянен двоен стандарт в прокуратурата  –..

публикувано на 20.04.24 в 08:45
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21