Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Иванов: Русия повярва на собствената си пропаганда

Ако Китай започне доставки на оръжия за Русия, войната ще премине в съвсем друга фаза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинците ще проведат редица церемонии в своята опустошена от война страна в първата годишнина от руската инвазия.

Президентът Володимир Зеленски ги увери в победата, въпреки че са изправени пред заплахата от нови ракетни удари. Темата следи редакторът Елизабет Гогова: 

Точно преди година руският президент Владимир Путин стъписа света, като изпрати войски през границата - ход, смятан за наказание заради обръщането на Киев към Запада.

Днес се очаква пресконференция на президента Володимир Зеленски, а възпоменания ще се проведат в цялата страна.

„Всичко започна с желанието на Украйна да върви към Европа, а не към Русия. Засега Русия не показва нищо, с което да ги привлече. Ако Путин смята, че ракетите и бомбите са основание неговия империализъм да бъде възприеман в Европа?!“.

Това каза в интервю за БНР журналистът – Иво Иванов.

Според него бъдещето на Путин, депутинизацията на Русия, ще определи изхода от конфликта. Колкото по-бързо се случи това, толкова по-бързо ще имаме мир.

Той счита, че не по-рано от лятото може да се очаква раздвижване по фронта. В момента Русия показва една „примитива техника на воюване“.

„Засега Киев няма никакви намерения да се предава на Русия. Гласуването на общото събрание на ООН снощи беше интересно – резолюция за конфликта в Украйна, която горе-долу защитава Украйна и за нея гласуваха 141 държави, а 7 бяха против. Може да се проследи кои са те, те са най-верните сателити на Русия и на режими, обвързани с нея. 30 държави се въздържаха, сред които беше Китай“, посочва още Иванов в ефира на „Нашият ден“.

По думите му  войната върви по график:

„Ако трябва да обобщим статистиката от последния месец, украинската армия унищожава около един руски батальон на ден с прилежащата му техника, макар че техниката намалява, даже когато видим статистиката за унищожени танкове и бронетранспортьори, става ясно, че някъде е имало тежко сражение в тези пет направления, в които Русия се опитва да осъществи т. нар. „пролетно настъпление““.

„За съжаление войната продължава и в мащабната пропагандата, защото Русия, която започна тази война, повярва на собствената си пропаганда и сега ни залъгва и обяснява с пропагандни клишета, причината за това безумие“, казва още той.

Ще има ли ключова роля Китай?

„Ако съдим по плана, който е много пожелателен и не показва нещо съществено, да, той говори за суверенитет на държавите, но не говори в какви граници. Важното е, че Китай ще определи наистина хода на тази война. Ако Китай запази сегашната си позиция, Украйна има достатъчно време да си върне окупираните територии.

Ако Китай обаче започне доставки на оръжия за Русия, войната ще премине в съвсем друга фаза и тогава вече можем да говорим за глобален световен конфликт.

Според него китайската икономика няма нужда от затягане на конфликта.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22