Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Добавки от преработени насекоми в храните – има ли от какво да се притесняваме?

Снимка: Pixabay

Използването на добавки от преработени насекоми в различни храни вече е официално одобрено от ЕС. Има ли потенциално рискове за здравето от използването на подобни добавки в човешките храни? Как да разпознаваме подобни продукти?

Как си представят граждани на столицата добавките от насекоми, които предстои да бъдат част от храните, които консумираме – чуйте в звуковия файл.

“В момента в България предприемачите в този сектор сме една шепа. Само един от нас произвежда брашна за фуражната индустрия, за селскостопански животни. Останалите, които сме по-малки предприемачи, произвеждаме основно за сектора с екзотични животни, т.нар. “жив фураж“ , обясни в ефира на “Нашият ден“ Анатоли Ценов, представител на Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България

По думите му в България няма законодателство, което да обобщи този сектор. Има европейските регулации, но това не означава, че има правила. Той вижда голям потенциал за развитието на сектора у нас.

Регулациите..

“Всяка една фирма, която иска да изкара продукт, предназначен за хора трябва да мине през одобрението на Европейската агенция по храните. Без положително становище от тях не може да бъде изкаран такъв продукт на пазара“, казва още той в интервю за БНР и посочва:

“До момента има преминати шест одобрения, най-голям отзвук имаше при последните две. Може да се каже, че имаше паника в общественото пространство“.

Според него темата е станала жертва на дезинформационната война. Като посочи, че една от “най-големите лъжи“ по нея е, че няма да се дава информация на етикета, че продуктът съдържа протеини от насекоми.

“Факт е, че има риск от алергии, такъв съществува“, подчертава той и пояснява:

“не е препоръчително да се консумира от хора, които имат алергии към ракообразни например, това обаче ще бъде отбелязано на етикета.“

Ценов разказа още, че друга лъжа е, която не е била опровергана от медиите е, че хитинът, който се съдържа в насекомите, предизвиквал рак.

“Това също е една лъжа, всъщност е обратното, той е в основата на някои от модерните изследвания за борба с рака“, посочва още той.

“Добавките на насекоми и консумацията на насекоми се използва от дълги години на много места по света, особено в Африка и Далечния Изток. Това е нещо напълно нормално. Всякакъв тип белтък, който прониква в човешкия организъм, бил той месо, яйца, риба или белтък от насекоми, е в състояние да предизвика алергична реакция. Както има хора, които са алергични към риба, яйца и меса, ще има и хора, алергични към белтъците на различните видове насекоми, но това е съвсем нормален процес в природата“, казва акад. Богдан Петрунов в ефира на “Нашият ден“

Според него нямаме основание за тревога. Той не вижда някаква по-голяма опасност от консумацията на насекоми в сравнение с консумацията на каквато и да е друга храна.

Крият ли рискове препаратите, с които се обработва средата, в която живеят насекомите?

“Възможно е да се развие алергична реакция към веществата, с които се третират тези насекоми, но такъв тип препарати се използват при обработката на всички видове храни. Тук няма нищо особено или извънредно. Ще има хора, които ще развият алергична реакция, но огромната част от хората ще бъдат неутрални към хитина или към другите съставки на насекомите или червеите“, посочва още той.

“Хората няма за какво да се притесняват, че могат да консумират храни с добавени вещества без тяхно знание. Законодателството е категорично, че те трябва да са обявени на етикета и правилата как да се случи това са ясни“, каза в ефира на “Нашият ден“ д-р Иван Генчев, директор на Дирекция "Контрол на фуражните и страничните животински продукти в Агенцията по безопасност на храните.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Читалището в Црънча

На гости в село Црънча

Црънча се намира в община Пазарджик и в него  живеят около 1000 човека. Край селото са разкрити останки от антично селище, с трикорабна църква в югозападния му край, датирана към V век. През VI век южно от нея, на хълма "Гергьовска църква" е построена крепост. Крепостната стена е изградена от камъни, споени с червен хоросан. Построена е да пази селището..

публикувано на 03.03.25 в 15:35

Поднесеният от цар Борис III златен венец на връх Св. Никола се показва за първи път

Националният военноисторически музей (НВИМ) показва за първи път златния венец, който цар Борис Трети поднася при откриването на Паметника на свободата на връх Свети Никола през 1934 г., както и фотографии от строежа и откриването му. Събитието ще се проведе на 3 март във филиала на музея в София, съобщават от екипа. "В обновените експозиционни..

публикувано на 03.03.25 в 14:42
Тодор Чобанов

На 3 март – за свободата и еволюцията на българските идеали

Празниците трябва да ни обединяват, да ни дават общ фокус и морал. Затова и днешната дата е празнична за българския народ , независимо от конюнктурата и обстоятелствата. На 3 март, когато отбелязваме 147 години от Освобождението на България, за свободата и еволюцията на българските идеали говори в "Артефир" историкът доц. Тодор Чобанов: "Това, което..

публикувано на 03.03.25 в 13:30
Доц. Ивайло Найденов

Забравената трагедия на Калофер: Клането в църквата "Св. Троица"

Калофер – град с дълбоки исторически корени и силен духовен дух, крие в себе си не само спомена за Христо Ботев, но и едно от трагичните събития на Българското възраждане, останало малко известно сред широката общественост. Доц. Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", родом от Калофер и наследник на..

публикувано на 03.03.25 в 10:39

Щрихи към Ботев: Разговор с Цветанка Неделчева

В деня, в когато България отбелязва своя национален празник, ние се опитваме да ви потопим в атмосферата на честванията и да ви срещнем с хората, които съхраняват духа на нашата история. Един от тези хора е Цветанка Неделчева – бивш директор на Националния музей "Христо Ботев" в Калофер и Музея "Иван Вазов" в Сопот, автор на множество научни..

обновено на 03.03.25 в 10:33