Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Бонева:

Нужни ли са нови образователни практики в полза на приобщаващото образование?

Снимката е илюстривна
Снимка: @pixabay

Иновативна платформа развива нови образователни практики в полза на приобщаващото образование. Тя обединява родители, учители, деца и специалисти на едно място. Безплатните ресурси и статии дават възможност за обмяна на опит и добри практики.

"Идеята ни беше да създадем онлайн платформа, такова виртуално пространство, където още с влизането всеки да може да намери това, което търси и му трябва, за да бъде приобщаването в училище и извън него по-лесно. С времето то се превърна в платформа за споделяне на добри практики, за което сме много благодарни на учители и специалисти, които споделят опита си."

Това казва в интервю за БНР Ива Бонева, социален педагог и изпълнителен директор на Сдружение "ЕЛА“. Тя допълва, че платформата предлага ресурс за социално-емоционално учене, както и за конкретни техники и инструменти в клас.

Емоциометърът представлява табло, което е разделено на четири квадранта, в които всяко дете,  като влезе в класната стая, може да отбележи как се чувства. Тази своеобразна игра помага на децата да се научат да разпознават, категоризират и владеят собствените си емоции

Децата много по-лесно постигат академични успехи, общуват пълноценно със съучениците си и създават трайни приятелства, но едновременно с това успяват да разпознаят чуждите емоции и да покажат емпатия. С напредването на технологиите знанията са на един клик разстояние. Ролята на училището е да ги научи да учат, да взаимодействат със себе си, да им помогне да пораснат отговорни граждани. Да могат да отсяват информацията, до която имат достъп, и да мислят логически и критично, смята Бонева.

Иновативна платформа priobshti.se дава много техники, идеи, примери как това да се случва. Моделът "Едно училище за всички" предлага варианти за изграждане на приобщаваща училищна среда, която да откликне на многообразните нужди на своите ученици и учители.

Чуйте подробности в звуковия файл. 



По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10