Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли реална опасност за българското розово масло?

Снимка: БГНЕС

В последните дни в българското медийно пространство се появи информация, че етеричните масла ще бъдат подложени на европейска регулация, която или ще ги забрани, или ще задължи производителите на продукти с такъв вид масла да им поставят специални обозначителни етикети.

Каква е съдбата на символа на България?

По темата за БНР беше изпратена позиция от Европейската комисия, ето каква е тя:

“ЕК знае за критиките срещу предстоящите актуализирани химически правила, отправени от производителите на етерични масла. Не е вярно, че Европейският съюз възнамерява да забрани етеричните масла, включително розовото масло. Важно е да се уточни, че всъщност етеричните масла вече са определени като „химически вещества„ и са регулирани като такива в действащото европейско законодателство. Определянето на химично вещество само по себе си не води до никакви ограничения, то е само отправната точка на оценка за възможните рискове и предпазни мерки. Като част от текущото разглеждане на европейското законодателство Комисията не възнамерява да промени това определение, нито да започне да изисква анализ на всяка молекула в етеричните масла. Като цяло преразглежданите правила ще спомогнат за по-доброто идентифициране на опасните свойства на химичните вещества и за по-доброто управление на свързаните с тях рискове, когато е необходимо. Текущото преразглеждане на регламент относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали, не включва обаче никакъв план за забрана на етеричните масла като розовото масло.“


Може ли розовото масло да бъде токсично?

“До момента не е имало случай на опасение, че розовото масло може да е токсично, тъй като българското розово масло е сложен натурален продукт, който е невъзможно да се получи по синтетичен начинТо съдържа над 300 съединения и има богата фармакологична активност, доказана от български и чужди учени“.

Това каза за БНР доц. д-р Ганка Баева, директор на Института по розата и етеричномаслените култури, гр. Казанлък.

“Розовото масло се получава чрез водно-парна дестилация. Това е метод, създаден преди стотици години, които е напълно екологичен и безопасен за здравето на хората. Единственият реагент, който присъства, е водата. Производството на етерично масло не може да се приравни с това на химическите субстанции. Класифицирането на розовото масло и всички други етерични масла не като натурален продукт, а като химичен, веднага ще рефлектира, както върху парфюмерийната, така и върху фармацевтичната промишленост. Ще се наложат ограничения и изисквания, които ще доведат до скок в себестойността и оттам до трудности с реализацията на пазара. Това ще има негативни последици, както за хората, така и за бранша“, посочва още тя и подчертава:

“До момента поне в института не ни е известно нещо, което да е вредно за хората в съставките на розовото масло. За нас розовото масло е абсолютно безвредно“.

Смес ли е розовото масло?

“Смятам, че не може да е смес. Това е сложен натурален продукт, който съдържа в себе си около 30 съставки, но не може подробно да кажем какви са те. За нас то не е вредно за хората и за промишлеността, в местата, в които се използва“, казва още доц. Баева и посочва, че до този момент не са  установили странични ефекти от употребата му. 

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 

Позиция на българската държава…

“На практика за това, което желаят да се промени в регламента относно етикетирането, ще изразим становище, че искаме да касае само такива, получени по химичен път масла, а естествените, използвани от хилядолетия и в медицината, и в аромотерапията, и като успокоителни, са абсолютно безвредни“.

Това каза в интервю за БНР Тодор Джиков, зам.-министър на земеделието.

“Още повече, че има и регламенти в Европейския съюз в момента, които определят маслата като хранителни добавки, така че самите регламенти ще се бият на европейско ниво. По този въпрос няма коментар, нашата държава няма да дава заден вход. Не е необходимо да се преекспонира проблемът обаче и да се плашат земеделските производители“, казва още той в ефира на “Нашият ден“.

Ясно е, че се намираме в предизборна ситуация, ясно е, че някои си позволяват лукса да използват това в предизборни планове, но българските производители на етерични масла, производителите на розово масло, трябва да са спокойни – България ясно и категорично изрази официално позиция, че иска да остане регламентът специално за етеричните масла, добити по естествен път, регламентирано както е било до момента“, посочва още той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11

Разград посреща лятото с образователни игри в "Абритус"

Регионалният исторически музей в Разград кани всички деца да се включат в образователната програма "Приключения в Абритус". Инициативата се организира за трета поредна година и е насочена към учениците от първи до пети клас от лудогорския град и техните връстници, които ще са на гости в района през лятната ваканция. Заниманията ще се провеждат в..

публикувано на 01.07.24 в 09:36

Да получим пълни знания за лечебните растения – къде и как?

На 1 юли Православната църква чества деня на свети безсребреници Козма и Дамян, а в народния календар този празник е известен като свети Врач. Светите братя са наричани безсребърници, защото за своите лечебни услуги не искали нищо в замяна, освен да бъдат благочестиви християни. Култът към братята лечители е развит в Източната Римска империя, където се..

обновено на 01.07.24 в 09:30

Светостта

Минала през множество превратности Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или..

публикувано на 30.06.24 в 09:20