Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Хлябът е душа

Хлябът е душа – така казва Боряна Цветкова от брезнишкото село Ноевци. Тя и съпругът ѝ Марин напускат родното си село преди 23 години, в търсене на работа. Така отглеждат дъщеря си в другия край на България – в Бургас, превръщайки се в чужденци в родното си място.

И двамата мечтаят години наред за семейна пекарна с хляб и домашно приготвени сладкиши и торти, и с малки стъпчици се приближават към осъществяването на мечтата си. Марин посещава курсове за хлебар, а Боряна – сладкарски курсове, и след работа в пекарна и сладкарница, двамата поставят началото на своята семейна фурна. В центъра на село Ноевци, където от години не е имало фурна.

Пекарната на Марин и Боряна работи от октомври миналата година, за изненада и радост на туристите, посещаващи Гигинския манастир, и за радост и почуда на местните хора и новодомците в село Ноевци, където вече почти няма пустеещи къщи.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.

Снимки – Зорница Гъркова и личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис, председател на партия

Ще се повтори ли политическото земетресение в Гърция на 25 юни?

Кириакос Мицотакис, лидерът на дясноцентристката Нова демокрация , която получи 40% на парламентарните избори в Гърция на 21 май, върна мандата за съставяне на правителство, който получи от президента с аргумента, че няма предпоставки за сформиране на правителство в новоизбрания парламент.   В резултат парламентът се разпусна и бяха насрочени..

публикувано на 02.06.23 в 10:25
Иглика Трифонова

Иглика Трифонова: Ботев е уникален в българската история

В Деня на Ботев гост в студиото на "Нашият ден" е режисьорката Иглика Трифонова. Тя споделя своите мисли и възхищение към личността на Христо Ботев, като го определя като “уникален“ в българската история. Трифонова изтъква, че Ботев е не само поет, но и много творчески човек, чието творчество достига до “най-високите нива на литературата, а именно..

обновено на 02.06.23 в 10:05

Над 200 ученици взеха участие в конкурса “Живеем в земята на Ботев"

Отбелязваме Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. В 12 часа сиренната система в цялата страна ще бъде задействана в продължение на 2 минути. При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места в страната трябва да преустановят движението си по улиците и площадите, като..

публикувано на 02.06.23 в 09:14

Защо Ботев избира “Радецки“?

Австрийският параход "Радецки" е бил построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при село Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България. Отбелязваме Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата на..

обновено на 02.06.23 в 08:09

Дигитален музей за Белене и цената на свободата

За цялото съществуване на лагера "Белене" през него преминават над 15 000 души. Той отдавна е символ на комунистическата репресия, макар да е един от десетките други. Сега Белене се превръща в основа на първия дигитален музей у нас, който предлага 3D тур и дори холограмен разговор с оцелели. "На първо място правим това, за да си дадем сметка..

публикувано на 01.06.23 в 16:05