Яница Славова е от онзи рядък вид творци-перфекционисти, които умеят да въплъщават и своето, и чуждото въображение в съвсем конкретни форми и никога не си позволяват да правят компромиси с естетиката на крайния продукт.
Лъчезарната дама, която живее със семейството си в Бургас има богат опит в ръчната изработка на различни бижута и декорации. От няколко години обаче е открила стихията си в създаването на декоративни свещи, под формата на различни десерти. които изглеждат толкова реалистични, че за момент могат да бъдат объркани със сладкарски изделия. Създава ги с внимание към детайла и много любов, а себе си определя шеговито като „човек, обсебен от восъка“.
Ето какво разказва за страстта си да създава ароматни шедьоври от восък Яница в ефира на „Нашият ден“:
„С восъка се срещнах някъде преди 5-6 години. Първоначално той беше нещо като бягство от предишното ми занимание. Тогава изработвах бижута със стъклени сфери и сухи цветя, но в един момент пазарът се пренасити, а и на мен малко ми омръзнаха и започнах да търся нови възможности.
Тогава видях в един сайт декоративни свещи под формата на десерти и си казах – я, това е много интересно, трябва да опитам. И започнах да чета как се правят, защото до онзи момент тази технология ми беше съвсем непонятна...“.
Тя разказва още, че за изработката на декоративни свещи от този тип се използва растителен восък, чието поведение като материал е доста по-различно от това на традиционно ползваните парафин и пчелен восък.
По нейните думи предимството на растителния восък е че при разтапяне от него се получава така наречената „сметана“ – кремообразна консистенция, от която се създава декорацията. А процесът на изработка на една подобна свещ, ако човек не разполага с предварителни заготовки, може да отнеме между няколко часа и няколко дни, в зависимост от сложността на дизайна.
„Аз си събирам идеите от кулинарни блогове и сайтове с рецепти. Постоянно разглеждам такива снимки на десерти с когато ми хареса даден модел, започвам да мисля как мога аз да го пресъздам през моята призма“, обяснява Яница и добавя, че в момента ѝ е любимо да изработва чийзкейкове, защото позволяват различна декорация и изглеждат много привлекателни в завършения си вид.
Петгодишният син на Яница все още не може да помага в работата с восъка, но много обича да си играе с различните декорации и понякога в игрите си създава собствени дизайни, които тя превръща в подаръци на близките хора.
Да си автор на ръчно изработвана продукция в България, обаче не е лесно, споделя талантливата бургазлийка:
„Колкото и да ми се иска да кажа, че всичко е цветя и рози, всъщност изобщо не е лесно, защото пречките са финансови. За малките бизнеси в България няма никакви облекчения. Дали имаш бизнес със сто души, или с един човек, това няма никакво значение. Имало е моменти, в които ми е идвало да се откажа, точно заради тези пречки. Но тогава си давам сметка, че съм вложила прекалено много емоция, време и усилия в това да създам продукт, който се харесва и се търси от хората. Ако спра да се занимавам с това някой ден, значи се е появило нещо друго, което наистина ме е обсебило изцяло. Но към този момент не виждам кое друго би да е това, защото аз наистина съм обсебена от восъка...“.
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Точно месец преди София Прайд 2025 в "Нашият ден" своята лична история разказва Велислав Петров. Като куиър младеж в България, той описва осъзнаването на принадлежността си към ЛГБТИ общността, взаимоотношенията с родителите, отношението на учителите, особено в рамките на допълнението в Закона за предучилищното и училищното образование от 2024..
В изданието на предаването "Часът на етиката", излъчено по "Време за наука", проф. Стоян Ставру насочи вниманието към една от най-сериозните съвременни заплахи за обществото – манипулацията на вниманието, фалшивите новини и размиването на границите между журналистика и пропаганда. Според проф. Ставру, днес повече от всякога е необходимо да водим..
Университетът по библиотекознание и информационни технологии – УниБИТ чества своята 75-годишнина с поредица от научни форуми, дискусии и празнични събития. За съхраняването на историята, поддържането на академичния дух и бъдещето в "Нашият ден" говори проф. д. ик. н. Стоян Денчев – основател и дългогодишен ректор на УниБИТ, настоящ..
Новото издание на предаването "И рибар съм, и ловец съм" открива със замах летния сезон с отбелязването на един чудесен празник – Летния Никулден! Пренасянето на мощите на Св. Николай Чудотворец от гр. Мира в Бари. Специален гост на предаването е Николай Николов, който говори много увлекателно не само за празника и за риболова, но и за отношенията на..
Милен Марчев е организатор на предстоящото на 18 май десето юбилейно издание на The Distinguished Gentleman's Ride (DGR) ("Поход на забележителните джентълмени") в София. Походът е благотворително мото събитие, което съчетава стил, обществен ангажимент и страст към класическите и ретро мотоциклети. Милен Марчев го определя като "масово събитие на хора с..
Ние хомо сапиенс ли сме или хомо Цапиенс? Кога и как потребителската култура излезе от рамките на "културното" и се превърнахме в едни машини за..
Шумен е домакин на едно от най-значимите културни събития в България – Международния фестивал "Друмеви театрални празници". Неговото 34-то издание включва..
Калоян Димитров е ученик от Американския колеж в София. Двамата със съотборника си Момчил Колев са лауреати от Националния конкурс "Млади таланти" и..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg