Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разкази за войната и смъртта

Епизод 3: Сам на себе си

Снимка: личен архив на д-р Ал. Въчков

Цикълът е от четири епизода и разказва Балканските войни през дневниците на войници, военни кореспонденти и фотографи, които изследователите наричат "Дневници на болката и страданието, за това, което бушува в телата".

В цикъла проследяваме пътя на българската армия в четири основни посоки на бойните действия. На този фон са разказани и прочетени войнишки дневници, в които са описани политическите и тактически грешки, ужаса на холерата, страха от смъртта, сраженията, които са водили и болката от загубата на бойните им другари.

Епизод три е със заглавие: "Сам на себе си"

В този епизод действието се пренася на Одринския фронт, където е д-р Васил Геров, тогава още студент по медицина, върнал се в България да се сражава в Балканските войни. Успоредно с личните му разкази, съхранени в Златния фонд на БНР и хода на бойните действия, в епизода изследователи на войните и войнишките дневници от това време коментират психологическото състояние на войниците и какво е "треперещ войник". Прочетени са дневници на военни психолози от времето на войните, както и спомените на Георги Михайлов Минчев, от Хасково, командир на 2-ра рота от 10-и Родопски полк, събрани в сборника "Известия на държавните архиви", брой 103-104 от 2012 година.

В епизода участват: доц. Снежана Димитрова, преподавателка по Нова и съвременна балканска история в Югозападния университет "Неофит Рилски", доц. Георги Пеев, преподавател в НБУ, Надежда Павлова, куратор в галерия "Фотосинтезис", Калоян Матев, изследовател на войните и д-р Александър Въчков, изследовател на войните.

Записът със спомените на д-р Васил Геров, участник в Балканските войни е от Златния фонд на БНР.

Безценно за целия цикъл е, че музиката и звуковия дизайн за всеки епизод са композирани, изсвирени и изработени от Михаил Михайлов, звукоинженер в БНР.

Снимка: личен архив на д-р Александър Въчков
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Салатата на милионера – с Максим Бехар от Сейшелите до България

Максим Бехар, който е почетен генерален консул на Сейшелите, представи първата у нас книга с гозби от екзотичните острови. И не само. Гозбите са съчетани с любопитни истории. Разговарях с Максим за "Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята". Пред "Покана за пътуване" Максим Бехар призна, че обича островния живот, но повече обича България. Той..

публикувано на 08.06.23 в 08:40
Лобното място на Христо Ботев

1876-а – между историята и митологията

Априлското въстание и последвалите го трагични събития още отекват в историческата наука, литература и масово съзнание с героичен, но и болезнен резонанс. У някои това са поводи за национална гордост, у други – за нещо като национален мазохизъм. Кой е убил Ботев, кой предава тази или другите чети – множат се хипотезите, а историческата наука се..

публикувано на 08.06.23 в 08:25

Прочети ми с пръсти

За поредна година Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" организира състезание по изразително четене на художествена литература на брайл – "Прочети ми с пръсти". В предизвикателството се включиха незрящи хора. Всички те, обединени от любовта си към брайловото писмо. Участниците се превъплътиха в образите от текста, паднал им се по..

публикувано на 07.06.23 в 18:09

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20