Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Български деца покориха европейския футболен турнир "Червен картон на диабета"

"Национална асоциация на децата с диабет" взе участие в европейски футболен турнир "Червен картон на диабета". Той се организира за шеста поредна година от полската Детска диабетна организация и се проведе на 12 и 13 март 2023 г. в град Познан, Полша.

"Организацията ни съществува от 19 години, но за първи път имахме възможност да участваме в такова първенство.  Благодарни сме за поканата на Миколай Илукович, който е председател на една от полските детски диабетни организации."

Това посочва в интервю за БНР Елисавета Котова, председател на Сдружение "Национална асоциация на децата с диабет“.

Във футболния турнир "Червен картон на диабета“ взеха участие деца от Полша, Германия, Великобритания, Швеция, Унгария и България. Всяка държава участваше с един, два или три смесени отбора в различна възрастова група. Страната ни се представи с два смесени отбора, в които имаше момичета и момчета. А името на отборите е "Сладки мечти“.

Най-малките участници – Алекс на 4 години и Дани на 5 години – станаха любимци на всички участници на турнира, но едновременно с това те бяха и талисмани на родния "сладък отбор“.

Според Елисавета Котова децата се бориха като истински професионалисти, с много хъс и желание за победа и нито за момент не показаха видими признаци, че те живеят с диабет. Що се отнася до достъпа до терапия на деца с диабет, българските деца имат всичко необходимо. Жалко е, че до някои неща стигаме малко по-трудно. Децата са обучени и могат сами да контролират заболяването си, както когато спортуват, разхождат се или извършват други активности.

 Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 

Снимки - Архив на  сдружение "Национална асоциация на децата с диабет"

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъхав чай в село Розовец

Лаура Рос от Холандия и Андреас Кунц от Германия се заселват в село Розовец в Сърнена Средна гора преди осем години. Лаура е етноботаник, а Андреас – журналист. Преди три години се ражда дъщеря им Максин, а заедно с нея се ражда и фермата им за чай.  В двора си и на няколко малки земеделски парцела в близост до къщата семейството отглежда билки за..

публикувано на 29.05.23 в 13:25
Снимката е илюстративна

Изкуственият интелект – ментор по всичкология

До края на годината изкуственият интелект ще придобие възможности, за които сме чели само в научно-фантастичните книги. Това заяви в ефира на "Какво се случва" Доброслав Димитров , председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании и на Българската работодателска асоциация "Иновативни технологии". Според него е време да приемем..

публикувано на 29.05.23 в 09:10

Паметник на светите братя Кирил и Методий откриха в училището в село Дъбово (видео)

В навечерието на 24 май в Основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ в мъглижкото село Дъбово беше открит паметник на светите братя. Паметникът беше открит с тържествен водосвет за здраве. Проектът за изграждане на паметник е финансиран със средства от бюджета на училището. Директорката на..

публикувано на 29.05.23 в 08:45

Връзката между Възнесение Господне и богопознанието

На Възнесение Господне се извършва последното чудо от земния живот на Сина Божии. Там, на върха на Елеонската планина, когато Той се възнася, за да застане отдясно на Отца Си. Както с Възкресението Си от гроба Спасителят разкрива истината за нашето бъдещо възкресение, така с възнесението Си Той ни дава залог и за нашето преминаване от земята на..

публикувано на 28.05.23 в 09:40