Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Докосване до необятния талант на Атанас Яранов

„Килерът на тъщата“, картина на Атанас Яранов
Снимка: Alma Communication

"Атанас Яранов: неизвестни творби" е най-новата колекционерска изложба на големия български художник, която представя галерия "Милениум".

Експозицията включва над 60 работи, които са рисувани с туш, сангин и молив, темперни и акварелни бои чрез авторски смесени техники. Почти всички произведения са непоказани досега. "За Атанас Яранов е писано много. Той се счита за един от най-големите майстори на модерната фигурална живопис. Носител е на множество престижни отличия и награди. Наситена и контрастна живопис, която се вижда дори и в мало-форматните му работи и проекти, споделя уредника на галерия "Милениум" – Анна Банова.

Темите на творбите са раждането и смъртта, хумора и сатирата. Яранов се счита за един от най-големите майстори на модерната фигурална живопис. Той разработва стила си, като преминава през етапите на двуизмерни композиции в монохромна гама и стига до сложни перспективни решения в ярки наситени цветове. Картините на твореца са разпознаваеми поради свободното боравене с формата – ясна и конкретна, без бъбривост и ненужно естетизиране. Немалко пъти артистът е окачествяван от известни изкуствоведи като интелектуален феномен, творец със съзнателно усещане, разбиране и интерпретиране на общочовешки теми.


Културологът и преподавател в Националната художествена академия проф. Любомир Стойков, подчертава за Яранов и изложбата, че: "Експозиции от този тип допълват и обогатяват представите за съответния художник от една – на пръв поглед, всекидневна и банална гледна точка. Но когато това е емблематичният Атанас Яранов, няма място за тривиалности, дори да става дума за най-малки, спонтанни и правени "на крак" рисунки. Ценна е всяка негова чертичка и линия, всяка негова набързо нарисувана фигура, силует, риба, стол и бутилка. Вярвам, че посетителите ще се докоснат до духовния свят на маестрото, ще открият нови щрихи към необикновения му портрет и ще осмислят още по-ясно необятния му талант. Тъкмо чрез неговите неизвестни досега произведения ще се схване по-релефно финия и сложен процес от раждането на идеята до нейната реализацията и – най-важното, ще се проникне в интимната и малко позната "метавселена" на Атанас Яранов."


Изложбата може да бъде видяна до 14 април 2023 г.

Снимки: Alma Communication
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Варненско лято" 2023: Александра Сърчаджиева и Юлиан Вергов за любовта

Каквото и да прави човек, не може да избяга от себе си, но и от любовта. Тя е навсякъде и във всичко. Особено ако погледнем към афиша на 31-вото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" , което вълнува и занимава с въпросите на сърцето. Фестивалът поведе зрителите по пътищата на любовта още със спектакъла, с който постави..

публикувано на 09.06.23 в 18:00

Русенският театър представя България на Театралната олимпиада с пиеса на Стратиев

След спектакъла "Коприна", който Пловдивският театър вече представи с голям успех на тазгодишната Театрална олимпиада в Унгария, българското участие в престижния форум продължава на 10 юни с още едно представление – "Балкански синдром" на Драматичния театър "Сава Огнянов" в Русе. Спектакълът е в програмата на Дунавския театрален фестивал ("Danube..

публикувано на 09.06.23 в 16:10

Късо кино в Дома на киното

Домът на киното няма да спира работа, което е добрата новина.  В седмицата от 10 до 17 юни там ще могат да се гледат късометражни филми, част от фестивала IN THE PALACE/ В ДВОРЦА. Документални, игрални, анимационни и експериментални филми ще бъдат показани не само на софийската публика.  Прожекции ще има в пет града в България – пред Двореца на..

публикувано на 09.06.23 в 15:35

Честват 100 години от рождението на Въло Радев в Берлин

Българският културен институт в Берлин чества 100 години от рождението на Въло Радев на 9 юни с показването на филмите "Крадецът на праскови" (1964) и "Ритуалът на Въло Радев" (БНТ, 2023), който е посветен на житейския и творческия път на големия творец. След прожекцията зрителите ще имат възможност да разговарят с режисьора на документалния филм..

публикувано на 09.06.23 в 14:58

За историите от живота – колкото пловдивски, толкова и български

След близо десетгодишна пауза пловдивският писател  Тодор Костадинов се завръща със сборник разкази " Ничия: Трите начина на Мариана" . Тези 16 разказа за Пловдив са почти истински истории, някои от които авторът е сънувал, други са измислица, а трети са автобиографични.  "Паузата в моето творчество не е 10 години, а е 30 години, защото..

публикувано на 09.06.23 в 14:50