Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Всичко за образованието:

Отново за родолюбието и военното обучение в училище

Снимка: БГНЕС

Периодично претопляната тема за военното обучение в училище отново се появи в публичното пространство и отново стана обект на спорове с неясни аргументи.

Според проект за Наредба на правителството "Обучението на български граждани – ученици и студенти – за защита на родината  допринася за формиране на ценности и нагласи за родолюбие, достойнство, дълг, чест и отговорност към страната." И още:

"Обучението на учениците в двата етапа за придобиване на средно образование осигурява усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили."

Освен със своята ненавременност, "дебатите" за или против военни да влязат в училище правят впечатление с многопластовата неяснота на понятията, което неминуемо ги превръща в публично надвикване и размяна на нападки. Децата ни и образованието им отново са само параван за борби на интереси.

Жалко е, че важни и сериозни въпроси се подминават или се изгубват в общия шум без да получат полагащото им се професионално и гражданско обсъждане.

Ако "обучението за защита на родината" формира "ценности и нагласи за родолюбие, достойнство, дълг, чест и отговорност към страната", какво днес разбираме под родолюбие, достойнство, чест и отговорност пред страната.

Ако провеждането на 10 занимания от военни ще превърне децата в достойни родолюбци, какво е правила образователната система през останалото време.

Ако не става въпрос за военно обучение, а за "защита на родината", от каква защита се нуждае родината ни извън участието във военни действия.

В опит да допринесем за изясняването на понятията, необходими за воденето на спора за или против занимания по "защита на отечеството" в училище, в рубриката "Всичко за образованието" се обръщаме към двама млади историци – Никола Николов, учител в 164 гимназия с преподаване испански език "Мигел де Сервантес", и Тенчо Карагьозов, докторант в Софийския университет.

Снимка – БГНЕС
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски маршрути: Еврейският квартал в София или как се променят градовете

Как се променят градовете, в които живеем – за това говорим днес, а Виктор Топалов, създател на "Бохемска София", автор на книгите "Бохемска София: Духът на стария град" и "Бохемска София: Истории от жълтите павета", ни разказва за т.нар. Еврейски квартал в столицата и се опитваме да очертаем границите му. "Границите на квартала не са толкова..

публикувано на 29.05.23 в 18:05

Бъдещето на изкуствения интелект и космоцентричната етика

Всекидневно четем новини и статии за различни аспекти от навлизането на изкуствения интелект във все повече сфери на живота. Футуролозите предричат, че истинската опасност за човечеството ще настъпи, когато се стигне до тъй нар. Общ изкуствен интелект - т.е. когато алгоритмите започнат сами да създават алгоритми и да общуват помежду си без човешко..

публикувано на 29.05.23 в 17:00

Различната Патая – извън плажа и нощния живот

Българи повече от 20-ина години посещават Страната на усмивките. И доста често се връщат там. В съзнанието на повечето от тях Патая е курорт с две коренно противоположни превъплъщения. Разстоянието от столицата Банкок до крайбрежния град е 147 км по магистралата и… попадате в плен на раздвоението. Ако целта на почивката ви е изумруденото око на Индийския..

публикувано на 28.05.23 в 13:10

Не пийте лекарства с грейпфрут

Цитрусовите плодове имат славата на имуностимулиращи, прочистващи, подпомагащи метаболизма, отслабването и какво ли още не. Част от предполагаемите им ползи са недоказани и въпрос на маркетингов трик, но едно е сигурно – ако приемате лекарство, не го смесвайте с грейпфрут. Грейпфрутът усилва действието на съставките на лекарството и има опасност..

публикувано на 28.05.23 в 09:05
д-р Виктор Точков

Опорно-двигателната система – какво знаем и какво не

Опорно-двигателната система, наричана още мускулно-скелетна или локомоторна, дава на всеки човек свободата да се наслаждава на движението. Добре развитата мускулатура е източник на самочувствие и самоувереност за младите мъже и жени, признак за жизненост и цветущо здраве. Освен от кости и мускули, опорно-двигателната система включва и хрущяли,..

публикувано на 27.05.23 в 14:35