Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Н.Пр. Мачей Шимански: За етиката при снимането на птици и за уроците, на които ни учи орнитологията

Когато говорим за птици – за обикновени и застрашени видове, всъщност говорим за онова, което обикновено премълчаваме – че птиците около нас са един добър индикатор, който може да ни подскаже колко чист е светът, в който живеем. С Н.Пр. Мачей Шимански, посланик на Полша в България, говорим не само за света на птиците и за неговия опит като фотограф и орнитолог, но и за онази чувствителност към света около нас, която е задължителна за съвременния човек.


През 2022 г. Мачей Шимански откри фотографската си изложба "Птиците в България през очите на един поляк" и досега е водил няколко работилници в различни градове на страната, в които разказа не само за техниките на снимане на птици, но и за етиката на това занимание. Д-р Шимански е филолог, но разказва, че любовта към филологията се появява в живота му по-късно, защото от малък се е интересувал от света, от който е заобиколен – искал е да знае какво е онова, което вижда, как се казват птиците и растенията.


"Освен това обичам природата и така започна интересът ми към всичко живо. И преди повече от 35 години реших, че това ще бъдат птиците", казва той. И когато говорим за търпението, което е нужно, за да се снимат птиците, Мачей Шимански обобщава нещата така: "Първо е нужно щастие. Човек може да стои седмица на едно място, където може да се наблюдава даден вид, но точно тогава птиците няма да се появят. Затова казвам щастие, после търпение и човек трябва да се посвети на това занимание."


Мачей Шимански обяснява още, че когато човек наблюдава или снима птиците не може да мисли за нещо друго и тук е задължителна пълната концентрация, защото в противен случай или няма да успееш да видиш различните видове птици, или няма да успееш да ги снимаш. "Освен това можем да се учим на търпение и отговорност от птиците", казва той.

С Н.Пр. Мачей Шимански разговаряме не само за птиците, които често не виждаме около нас, но и за това кога един дипломат намира време да избяга сред природата и дали това занимание го учи на повече търпение и повече наблюдателност.

Снимки: instytutpolski.pl
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомените на един гайджин от Япония

Проф. Сергей Герджиков за нравите и светогледа в Страната на изгряващото слънце. Проф. Сергей Герджиков има близо 150 забележителни трудове по философия, но в "Покана за пътуване" разговаряме с него като автор на две книги за Страната на изгряващото слънце – "Японски дневник" и "Японски загадки", резултат от двете му посещения там. Той..

публикувано на 29.09.23 в 08:10
Родопската теснолинейка

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година. На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик,..

публикувано на 28.09.23 в 18:35

На лов за сън

Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън мозъкът ни извършва забележителна по обем и интензивност работа, за да пречисти натрупаната през..

публикувано на 28.09.23 в 12:45
„Разбиване на въстаниците от юнкери и германци“ от Димитър Гюдженов

Бунтът на масите – Войнишкото въстание

105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни сражения български войници тръгват на поход към София, за да попитат управляващите защо за пореден път..

публикувано на 27.09.23 в 17:30

Родният замък на Батенберг – място за поклонение и за сватби

Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат.   Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг. В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е..

публикувано на 27.09.23 в 08:35