Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Н.Пр. Мачей Шимански: За етиката при снимането на птици и за уроците, на които ни учи орнитологията

Когато говорим за птици – за обикновени и застрашени видове, всъщност говорим за онова, което обикновено премълчаваме – че птиците около нас са един добър индикатор, който може да ни подскаже колко чист е светът, в който живеем. С Н.Пр. Мачей Шимански, посланик на Полша в България, говорим не само за света на птиците и за неговия опит като фотограф и орнитолог, но и за онази чувствителност към света около нас, която е задължителна за съвременния човек.


През 2022 г. Мачей Шимански откри фотографската си изложба "Птиците в България през очите на един поляк" и досега е водил няколко работилници в различни градове на страната, в които разказа не само за техниките на снимане на птици, но и за етиката на това занимание. Д-р Шимански е филолог, но разказва, че любовта към филологията се появява в живота му по-късно, защото от малък се е интересувал от света, от който е заобиколен – искал е да знае какво е онова, което вижда, как се казват птиците и растенията.


"Освен това обичам природата и така започна интересът ми към всичко живо. И преди повече от 35 години реших, че това ще бъдат птиците", казва той. И когато говорим за търпението, което е нужно, за да се снимат птиците, Мачей Шимански обобщава нещата така: "Първо е нужно щастие. Човек може да стои седмица на едно място, където може да се наблюдава даден вид, но точно тогава птиците няма да се появят. Затова казвам щастие, после търпение и човек трябва да се посвети на това занимание."


Мачей Шимански обяснява още, че когато човек наблюдава или снима птиците не може да мисли за нещо друго и тук е задължителна пълната концентрация, защото в противен случай или няма да успееш да видиш различните видове птици, или няма да успееш да ги снимаш. "Освен това можем да се учим на търпение и отговорност от птиците", казва той.

С Н.Пр. Мачей Шимански разговаряме не само за птиците, които често не виждаме около нас, но и за това кога един дипломат намира време да избяга сред природата и дали това занимание го учи на повече търпение и повече наблюдателност.

Снимки: instytutpolski.pl
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Различната Патая – извън плажа и нощния живот

Българи повече от 20-ина години посещават Страната на усмивките. И доста често се връщат там. В съзнанието на повечето от тях Патая е курорт с две коренно противоположни превъплъщения. Разстоянието от столицата Банкок до крайбрежния град е 147 км по магистралата и… попадате в плен на раздвоението. Ако целта на почивката ви е изумруденото око на Индийския..

публикувано на 28.05.23 в 13:10

Не пийте лекарства с грейпфрут

Цитрусовите плодове имат славата на имуностимулиращи, прочистващи, подпомагащи метаболизма, отслабването и какво ли още не. Част от предполагаемите им ползи са недоказани и въпрос на маркетингов трик, но едно е сигурно – ако приемате лекарство, не го смесвайте с грейпфрут. Грейпфрутът усилва действието на съставките на лекарството и има опасност..

публикувано на 28.05.23 в 09:05
д-р Виктор Точков

Опорно-двигателната система – какво знаем и какво не

Опорно-двигателната система, наричана още мускулно-скелетна или локомоторна, дава на всеки човек свободата да се наслаждава на движението. Добре развитата мускулатура е източник на самочувствие и самоувереност за младите мъже и жени, признак за жизненост и цветущо здраве. Освен от кости и мускули, опорно-двигателната система включва и хрущяли,..

публикувано на 27.05.23 в 14:35

Софийски маршрути или историята на Софийската синагога

80-ата годишнина от спасяването на българските евреи е повод да се попитаме познаваме ли достатъчно добре историята на местата, където живеем и да влезем в Софийската синагога. Сградата на Централната софийска синагога е не просто красива, тя е една от трите най-големи сефарадски синагоги в Европа, както и най-голямата на Балканския полуостров. Но..

публикувано на 26.05.23 в 13:48
Детско-юношеският хор „Бодра песен“

Училищният хор – само мил спомен ли е, или има шанс за живот?

В ученическите години на по-зрелите поколения беше почти изключено гимназията да няма хор, дори кварталните основни училища поддържаха свои малки състави, които озвучаваха училищните тържества и празници. Днес хорове има в отделни училища – най-вече с музикален профил, езикови гимназии и училища по културата. Някои светли примери за възраждане на..

публикувано на 26.05.23 в 09:20