Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правомерно ли е изграждането на кариера за мрамор край село Горнослав?

Протест срещу изграждането на кариера в Горнослав
Снимка: Радио Пловдив

Миналата седмица в Асеновград се проведе граждански протест под наслов “Заедно да защитим Добростанския рид от незаконна кариерна дейност“.

Хората се обявиха против изграждането на кариера за добив на мрамор до село Горнослав и заявяват, че вече има други пострадали жители от област Пловдив, чиито живот, домове и поминък се рушат от взривовете, а шумът и прахът на близките кариери пречат на нормалното им съществуване.

Находището на мрамор в Асеновградско се намира в защитена зона “Родопи средни“ от “Натура 2000“. След направена проверка за допустимост е констатирано, че инвестиционното предложение е допустимо дори спрямо специалния режим на зоната. Вече е дадена зелена светлина за сключване на договор за 35-годишна концесия срещу 20 хил. лева годишно, след няколко съдебни решения в полза на изграждането на вече определена фирма-концесионер.

По думите на протестиращите общинските съветници не са подкрепили местното население и не са допуснали разглеждането на техните предложения на предходната. 

“Все още не се чувстваме безсилни, още има стъпки, които можем да предприемем за спиране на кариерата“, казва в ефира на “Нашият ден“ Мая Христозова, един от организаторите на протестите.

Ситуацията в момента…

Христозова разказва в ефира на “Нашият ден“, че през месец март отново не е получена подкрепа от общинския съвет на община Асеновград:

“В момента чакаме да минат парламентарните избори, за да продължим със следващите ни действия. Чакаме и решението на Върховния административен съд след обжалването на решението, което беше взето миналия месец."

Тя посочи, че основните искания на протестиращите са да няма кариера в такава непосредствена близост до техните домове, защото става въпрос за разстояние от 500 метра до първите къщи на село Червен и 800 метра от първите къщи на село Горнослав.

“Нямаме против добива на инертни материали, защото осъзнаваме необходимостта от този отрасъл в икономиката на България, но имаме против това да става в непосредствена близост до населените места, където пречи на нашето здраве, живот и поминък“, посочва още Христозова и поясни:

“На първо място пречат взривовете, които ще бъдат използвани, за да се добиват тези инертни материали. Недопустимо за нашето здраве и живот е да има взривове от другата страна на оградата. Прахът, който се разсейва по време на този добив, но и при пренасянето на тези инертни материали със самосвалите. Проблем е също така преминаването на тежки камиони през нашите села“.

Според нея замърсяването не е само на въздуха, но и на почвите, защото в региона има огромен брой земеделци. По нейните думи такава кариера би нарушила подземните потоци и това би повлияло на водоснабдяването, не само на едно, но на няколко села в региона, в която има само едни източник на вода, който снабдява шест села в региона и е на разстояние по-малко от 2 км от бъдещата концесия. 

Тя поясни още, че са обжалвани решенията на Министерския съвет към Върховния административен съд. В момента се чака решението на Върховния административен съд, в резултат на подадено обжалване. Тя споделя още в предаването, че ще продължат по законов начин да търсят правата си.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Управителят на фирмата-концесионер, която е избрана, Георги Запрянов, също взе отношение по темата в ефира на “Нашият ден“

“Това, че кариерата ще пречи на живота на обикновените хора, е манипулация на група хора, които си играят със страховете на обикновения човек. Няма опасност от замърсяване, нито да се изгуби вода. Това е порочен кръг от манипулации. Освен на няколко бракониера, на никой друг не пречи тази кариера. Всичките министерства са дали положителни становища. Изворът Св. Георги е 6 км над селото. До селото има 3-4 километра разстояние, а до Св. Георги има още 2 км."

Ето какво е писменото становище на Община Асеновград:

“Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев изпрати искането на местни инициативен комитет и входира в общинския съвет на града предложението на хората за спиране на кариерата край село Горнослав.

Такова бе адресирано до градоначалника в началото на този месец. 49-ото редовно заседание на местния парламент се проведе на 22 март, като докладна по темата не беше включена в дневния ред и не беше разгледана от общинските съветници.

Д-р Грудев посочи още, че на сесията през февруари също бе входирано такова предложение, но тогава също не е влязло в дневния ред.

“Хората от местния инициативен комитет дойдоха при мен в приемния ден и помолиха аз също да внеса тяхното предложение, като кмет имам право на това и го направих, отговорено ми е от председателя на общинския съвет Асеновград и аз ще препратя отговора към местния инициативен комитет, заявява кметът и продължава. Разбирам хората, че искат се запази екологичната обстановка. Ние като администрация също държим природата на територията на нашата община да бъде съхранена максимално, но искам да подчертая, че концесията е държавна и е преминала през цялата законова процедура. Има решение на Министерски съвет, което е обнародвано в Държавен вестник, казва д-р Грудев, а освен това по казуса са се произнесли няколко съдилища“.

Чуйте становището в звуковия файл. 

Становище по темата на Регионалната инспекция на околната среда и водите в Пловдив също бе прочетено в ефира на “Нашият ден“.

“РИОCB в Пловдив провежда процедурите по оценка на въздействието на околната среда, следвайки стриктно законовите изисквания за населеното място през последните години. В екоинспекцията има внесени три инвестиционни предложения на възложителя. През 2015 г. е проведена, изискуемата по закон процедура, като е издадено решение с характер да не се извършва оценка на въздействието на околната среда. Процедурата по оценка на въздействието на околната среда, провеждана в екоинспекцията, за визираното инвестиционно предложение към момента е изцяло приключило.

Концесията е в правомощията на Министерството на енергетиката. През 2022 г. възложителят инициира нова процедура по реда на закона за опазване на околната среда, той внася уведомление за инвестиционно предложение“.

Чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35