Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-турският бизнес форум с двустранни срещи в Бургас предизвика голям интерес

Повече от 250 участници от Турция и близо 100 от България се включиха в големия Българо – турски бизнес форум, който се проведе в Конгресния център в Бургас.

Той бе организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките си средни предприятия, а неговата цел бе подписването на меморандум за сътрудничество между двете страни.

В ефира на “Нашият ден“ Бурхан Немутлу, председател на управителния съвет на Българо-турската търговско индустриална камара, коментира събитието в “Нашият ден“:

“Форумът беше коментиран основно заради много добрата организация, която направихме с Агенцията за насърчаване на малкия и средния бизнес с помощта на председателството на г-н Таков. Към него имаше много голям интерес от двете страни – българска и турска. От българската страна имаше около 260 фирми, които се включиха на форума, а от турска дойдоха над 100.

Бяха избрани много актуални теми, които предизвикаха голям интерес. Освен основните панели, организирани от домакините, имаше и B2B срещи. На тези срещи винаги се подписват и договори“.

В предаването той посочи още, че най-важната тема е била свързана с възможностите за финансиране:

“Много е важно да има дискусии и диалог на тези форуми и да има информацията, която агенцията има. Много е важно да достигне до крайния клиент, а това става само чрез такива форуми“.

Според него в България семейното предприемачество е останало малко назад в историята:

“Стигнали сме до извода, че трябва да се фокусираме именно върху този малък среден бизнес. България има много голям капацитет, ако успеем да направим тази крачка и да мотивираме хората и да им покажем, че както в Турция, така и в България има много големи възможности, ще успеем да задържим и младите хора тук“.

Той твърди, че предприемачеството трябва да започне още в образованието. Образованието и семейното възпитание трябва да насърчава младите хора, че няма граници, когато се прави бизнес и посочва, че в България трябва да се фокусираме върху производството, за да имаме добра икономика.


Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, също коментира темата в ефира на “Нашият ден“:

“Една от целите на форума беше интернационализацията на малките и средни предприятия в България. Ние организираме събития, на които българските малки и средни предприятия могат да намерят свои партньори, клиенти и доставчици на услуги и материали“.

“Подкрепяйки експорта, ние подкрепяме самите компании да изнасят своята продукция навън и да ги подпомагаме с изложения. Република Турция и компаниите там биха могли да играят много ключова роля за нас. Те са огромна икономика, огромно производство, което може да бъде много благоприятстващо нашите производители“, посочва още той и информира, че следващото събитие е в края на този месец – 27 април, което Изпълнителната агенция подготвя с БАН, където ще покажем последните достижения и разработки на Академията.

Фикрет Индже е основател и мажоритарен собственик на фирма. Той е спечелил наградата “Инвеститор на годината“. В ефира на “Нашият ден“ той коментира защо е привързан към България и каква е спецификата на бизнеса му:

“Дойдох в България преди 33 години, тогава бях директор на една турска компания и купувахме метали от “Кремиковци“. През 1991 г. реших да основа своя собствена компания и след нейното основаване започнахме да внасяме от различни места. Той е привързан към България и я обича, поканил е много турски компании, които да инвестират у нас. 

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: www.b2bconnect.bgwww.industrialpark-burgas.bg
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студентите от ЛТУ канят на Седмица на ландшафтната архитектура

От 2006 година април се отбелязва като световен месец на ландшафтната архитектура, а в София от 22 до 26 април студенти от 5 курс от Лесотехническия университет организират традиционната "Седмица на ландшафтната архитектура". От 2009 г. винаги през април бъдещите ландшафтни архитекти заедно със свои преподаватели и с представители на професията..

публикувано на 20.04.24 в 12:15
Андрей Янкулов

Лица на висши държавни длъжности не би следвало да завеждат "дела шамари" срещу журналисти

Поредното "дело шамар" (SLAPP)* срещу журналисти – защо точно сега външният министър Калин Стоянов заведе граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева срещу журналистите от BIRD.bg Атанас Чобанов  и Димитър Стоянов , по какво си приличат " делата шамари" със заплахите срещу магистрати и защо има постоянен двоен стандарт в прокуратурата  –..

публикувано на 20.04.24 в 08:45
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00