Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телата разговарят "Временно завинаги" в НБУ

"Временно завинаги" е най-новото заглавие на Университетски театър НБУ. Премиерата е на 13 април от 19.00 часа. Хореографите доц. д-р Татяна Соколова, доц. д-р Анна Пампулова, Яница Атанасова и Михаел Гергинов говорят чрез танцуващи тела за любов, разговор, размисъл:

"Това е малко философски поглед към света и интерпретацията на всеки по различен начин. Но всичко е обединено по някакъв начин, като елемент може да е и само на възприятие и усещане от хората, които ще го видят, но има обединяващ елемент. Вътре има и по-театрални миниатюри, които носи танцовият театър, има и изчистени концептуални танцови миниатюри. Всичко е обединено от съвременния танц. Различните погледи на хореографите представят различните възможности на нашите студенти, някои от тях и ще се дипломират с този спектакъл.“

Оксиморонното заглавие в думите се пренася като оксиморон и символ и в танцовите техники. По представлението доц. Соколова работи с четиримата хореографи и със студентите от Департамент "Театър“. Представлението е доказателство и за добрата съвместна работа на различните департаменти на университета, като доц. д-р Яна Дворецка и студентите от Департамент "Дизайн“ представят решения за костюмите на актьорите.

Анна Пампулова работи с дует и споделя за представлението: "Ще избягвам да те обичам, докато не се научиш да обичаш себе си…"

Михаел Гергинов се вдъхновява от лунния образ – като природен елемент и като отражение в самите нас: "Луната се отразява в океана, но отражението не е Луна."

Яница Атанасова представя интерпретация на темата за съня, като казва: "Сънуваме, за да срещнем най-съкровените си желания."

Татяна Соколова също работи в дует за предстоящото представление: "Отвори очи… слушай… почувствай!"

Ангелина Грозева разговаря с преподавателката и хореограф доц. д-р Татяна Соколова. 

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53