Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

19 април 1941 година: Илюзията за Съединение

Българските войски посрещнати в Струмица през април 1941 г.
Снимка: Wikipedia

19 април 1941-ва – България, съобразно договорите си с държавите от Оста, влиза със свои войски във Вардарска Македония, а на следващия ден, 20 април, и в Беломорска Тракия.

В официалните документи този акт се провъзгласява за изпълнение на националния идеал за обединение на всички български земи под скиптъра на цар Борис III, изтъква се, че след Южна Добруджа изконни владения се връщат на истинските им по право собственици, действителността се оказва обаче доста по-различна: съществува съпротива срещу българското управление, съгласно споразуменията то организира транспортирането на над 11 000 евреи от новите територии към лагерите на смъртта, а обединението в последна сметка се оказва илюзорно – през 1944 г. българската армия се изтегля в старите предели.

На този кризисен период от съвременната българска история е посветен поредният брой на предаването "Премълчаната история", чиито премълчани тайни разкриваме заедно с проф. Веселин Методиев, доц. Стефан Дечев, ст.н.с. Николай Поппетров и д-р Александър Гребенаров.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомените на един гайджин от Япония

Проф. Сергей Герджиков за нравите и светогледа в Страната на изгряващото слънце. Проф. Сергей Герджиков има близо 150 забележителни трудове по философия, но в "Покана за пътуване" разговаряме с него като автор на две книги за Страната на изгряващото слънце – "Японски дневник" и "Японски загадки", резултат от двете му посещения там. Той..

публикувано на 29.09.23 в 08:10
Родопската теснолинейка

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година. На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик,..

публикувано на 28.09.23 в 18:35

На лов за сън

Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън мозъкът ни извършва забележителна по обем и интензивност работа, за да пречисти натрупаната през..

публикувано на 28.09.23 в 12:45
„Разбиване на въстаниците от юнкери и германци“ от Димитър Гюдженов

Бунтът на масите – Войнишкото въстание

105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни сражения български войници тръгват на поход към София, за да попитат управляващите защо за пореден път..

публикувано на 27.09.23 в 17:30

Родният замък на Батенберг – място за поклонение и за сватби

Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат.   Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг. В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е..

публикувано на 27.09.23 в 08:35