Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разходка с Гогол между две премиерни вечери

"Разходка с Гогол" е третото премиерно заглавие от платформата "Театър Плюс" на Камерната сцена на Народния театър "Иван Вазов". Постановката на Катя Петрова е върху текстове от цикъла "Петербургски повести" на Николай Гогол и включва "Невски проспект", "Портрет", "Дневникът на един луд", "Шинел" и "Нос".


Както при Гогол, от детайлите в спектакъла възниква истината. Всичко е поетично и прекрасно, и едновременно странно и отвъдно. Актьорите са в постоянно движение, сякаш летят, е не ходят, понесени от стихията на смеха, подплатен с много тъга и плач. Трагичното и комичното възникват въз основа на импровизации и игра на въображението, което създава свят на абсурд, толкова близък до съвременната действителност.

В актьорския ансамбъл са Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Жаклин Даскалова, Мартина Пенева, Стелиан Радев, Пламен Димов, Александър Тонев и Кире Гьоревски – великолепна трупа, сякаш създадена за поетиката на Гогол.


Преводът е на Майя Праматарова, сценографията и костюмите са на Борис Далчев и Петя Караджова. Авторската музика е на Христо Йоцов. В екипа са още Светлозар Георгиев, Теодор Киряков и Анна Пампулова.

Предлагаме ви среща между двете премиери на спектакъла с част от екипа, създал тази ярко театрален спектакъл.

Снимки: Стефан Н. Щерев

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Авторката Любляна Славенина и нейната "Хоризонтална осмица"

Героинята Кая е в Италия на рождения си ден, останала сама, тя среща случайно един фотограф. Записва се на курсове по мода и среща любовта в две различни лица. Хоризонталните осмици са безкрайност, а безкрайността е финал с отворен край, но все пак е край. Книгата е с елементи от реални истории: "За мен безкрайността е осмица скрита в различни..

публикувано на 03.10.23 в 16:06

Показват се ранните рисунки на Димитър Казаков-Нерон

90 години от рождението на художника Димитър Казаков-Нерон отбелязва столичната галерия "Арте" с изложбата "Рисунката-кройка на света". Тя показва ранни и по-малко познати негови рисунки от 60-те години на 20 век. "Нерон е познат на широката публика повече с картините си, а тези рисунки се показват за първи път – казва проф. Чавдар Попов, преподавател..

публикувано на 03.10.23 в 14:56

"Cookies по Бекет" с премиера в Студентския дом

На 3 октомври от 19:30 часа в Националния студентски дом се разиграва премиерата на уникален театрален пърформанс със заглавие "Cookies по Бекет". Този необичаен спектакъл обединява елементи от великата пиеса на Самюел Бекет "Краят на играта" с актьорски движенчески импресии, вдъхновени от тялото и неговото състояние в епохата на безкрайното..

обновено на 03.10.23 в 11:56

"Играта", или българската литература за деца от началото на миналия век

Две списания с творчество за деца се превръщат в хит в началото на 20 век. Това са "Светулка", която излиза от 1904 до 1947 година и "Детска радост" от 1910 до 1947 година. В тях издателите Георги Стоянов на "Светулка" и Христо Хаджиев и Ран Босилек на "Детска радост" срещат читателите с класиците на литературата ни за деца като Елин Пелин, Дора..

публикувано на 03.10.23 в 10:25
Водещата Мария Мира Христова и Павлина Вежинова-Делчева в студиото на

Писателят като спасение и Белите коне

Романът "Нощем с белите коне" на Павел Вежинов е равносметка на един човешки живот, но и средоточие на проблеми, разисквани и в предишни произведения на автора за отчуждеността, като интимно състояние на индивида, за стимулиращата роля на любовта и изобщо на духовната взаимност, за уязвимостта на творчеството в едно анормално общество, за..

публикувано на 02.10.23 в 17:30