Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Веселин Стойнев: Имаме една абсолютно саморазголена в некадърността си прокуратура

Вече не може да става дума за никаква държава и никакво доверие в нищо у нас, особено в институциите

Веселин Стойнев
Снимка: Савина Спасова

Как гражданите могат да се ориентират кое е добро и кое лошо, кое истина и кое – неистина, ако следят дневния ред на медиите от изтеклата седмица, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев, зам.-главен редактор на списание "Bglobal", медиен анализатор в "Дойче Веле" и автор на текста "Нима Гешев не е от добрите, щом лошите искат да го убият?".

"Терористичен акт" и "атентат"

"След изявлението днес в НС на министър Демерджиев, че всъщност семейството на главния прокурор не е било в колата с него, щетите по колата са незначителни и израелският експерт е влязъл в България същия ден, много скоро преди взрива, трима депутати от ПП/ДБ изведоха заключението, че "покушението" е инсценирано и поискаха оставката на ръководителя на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов, защото не може да претендира, че е безпристрастен. Всъщност благодарение на него и на този израелски експерт, който никой не го знае кой е, се разпространи внушението за кратера и т.н. и тези внушения добиха легитимност. На всичкото отгоре, през цялото време те говореха за кортеж, а се оказа, че е една-единствена кола."

Кой има полза от такъв наратив

"Това е въпросът, на който трябва да се отговори. Единият вариант е да е инсцениран от "потърпевшите" и които го разследват, както каза депутатът Атанас Атанасов от коалиция ДБ, т.е., че това е само инсценировка. Но пък депутатът Ивайло Мирчев допълни и още една теза – каква е връзката с български охранителни фирми, включително в застрахователния сектор. Т.е. тази инсценировка да е в интерес на трета страна, която да нагнети обществено напрежение. Едно от най-очевидните заключения, които можем да направим, е, че самият главен прокурор Гешев е заинтересован от това да се постави в ролята на жертва, защото предстои гласуването на Закона по Плана за възстановяване и устойчивост с механизма за разследване на главния прокурор. И той вероятно се опасява, че такова мнозинство вече е събрано и решението е взето, включително и от партиите, които по някакъв начин се свързваха досега с него. Явно и те са готови да му "бият шута".

Явно той в ролята си на жертва си надява някаква защитна броня.

Другата теория е евентуалното му влизане в политиката с тази нова героична поза, която е добър трамплин за политическа кариера, ако бъде наистина освободен от длъжност.

Цялата работа е в това, заигравката е в това, че навсякъде по света едно такова събитие е нещо изключително лошо – да бъде атакувана колата на главен прокурор. Но за България, трябва да се знае контекстът на страната и тогава, ако се знае контекстът, се оказва, че добрите и лошите често пъти са с разменени места. И това е доста опростено, нещата са много по-сложни и нюансирани."

Коя е мафията в България

"Ако някаква мафия искаше да убие главния прокурор, тя щеше да го е свършила вече. Ако е искала да го сплаши, може би е успяла, ако изобщо е тя – мафията. Да не забравяме, че мафията в нашия регион не е нещо извън властта. Тя е срастване с властта. Т.е. тази мафия не е така да се каже лошите, а пък добрите да са в държавата. Напротив – държавата е проядена от лошите, които са се настанили в нея. И затова имаме такова огромно недоверие и сме толкова цинична ситуация да не можем да изразим в първите часове човешко съчувствие към човека Иван Гешев и случилото му се просто защото ние не вярваме на нашите институции. Не вярваме на прокуратурата, не вярваме на медиите, които транслират всякакви внушения безкритично. Не вярваме, че ще има и следствие, което да докаже истината. 

Единствено вярваме в некадърността на тези институции, която се потвърди и през този случай. Че дори и един случай като този не могат да спретнат като хората и той се разпада и разплита още от самото му начало. Така че не смятам, че тук има някаква мафия, която иска да убие главния прокурор. Но може да има други интереси в средите на лошите, които искат да се възползват от създалата се ситуация, включително и да използват името на Гешев за някакви свои цели. Това е по-сложна игра, в която главният прокурор от самостоятелна важна фигура на шахматната дъска, да кажем – царица, се превръща в пешка, която служи в играта на някой друг.

Вече не може да става дума за никаква държава и никакво доверие в нищо у нас, особено в институциите, а още повече в прокуратурата, която не случайно не може да бъде променена и е толкова централизирана и има такъв голям отпор при опитите да бъде променена. 

Кои са тези мафиоти, на които Гешев толкова е навредил, че те искат да му отмъстят. Не сме чули нито едно такова знаково дело. Не сме чули и за нито един обвинен и осъден бивш управник, практически главният прокурор няма врагове. Защо не приключи историята с пачките и кюлчетата на Борисов, например. Все казва, че ще приключи това дело, но то така и не приключва. Т.е. силата на прокуратурата е в това да държи едни документи и дела на "трупчета" и с тях да оказва политически натиск и съответно да се пази. В случая заплахите на Гешев към Бойко Борисов бяха – внимавай, как ГЕРБ ще гласува за Закона за разследване на главния прокурор, защото делото за кюлчетата в нощното ти шкафче мога да го задействам всеки момент. В крайна сметка имаме една абсолютно саморазголена в некадърността си прокуратура."

Снимка – Савина Спасова, БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Google навърши 25 години

Днес Google отбелязва своята 25-годишнина. През годините датата на този специален ден е претърпявала изменения, но от 2012 година насам тя е фиксирана на 27 септември. Първоначално наречен "БекРъб" (BackRub), стартъпът се разраства до една от най-скъпите и влиятелни компании в света – "Гугъл". Създателите на Google са двама студенти на..

публикувано на 27.09.23 в 09:12
Красимир Кирилов, Иван Милушев и Елизабет Младенова (от ляво надясно)

Даскал и ловджия се раждаш, а не ставаш

Това твърдят домакините ни от СЛРД "Елен" в Кюстендил. И не можем да не им вярваме, защото са една от най-древните ловни организации и най-голямото по численост сдружение в страната. За тяхната 130-а годишнина предаваме от красивия им Дом на ловеца и риболовеца. Председателят на Сдружението Иван Милушев за изненада на всички започва не с историята на..

публикувано на 26.09.23 в 18:00

По пътя на биоземеделието

Градините с биологично отглеждани зеленчуци на Стоян Симеонов и семейството му се намират в землището на село Лесново, община Елин Пелин. Тези градини лежат на мястото на старото корито на река Лесновска и плодородни е най-важната им характеристика. Стоян и семейството му започват с малки дворни градини, за да стигнат до около 100 декара земя, на която..

публикувано на 26.09.23 в 17:00
Българско неделно училище

Българското неделно училище в Истанбул се нуждае от учебна литература

Василена Ташкова е съвременен будител, който работи за просвещението и националното самосъзнание българските деца и младежи в най-големия турски град Истанбул. Кампанията "Чета на български в Истанбул " е в помощ на учебната дейност в  Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Истанбул, като се създаде ученическа..

публикувано на 26.09.23 в 15:05
Снимката е илюстративна

Доколко реформирано или деформирано е училищното образование?

Училищното образование е една от най-реформираните системи, но дали не се оказва, че е от най-деформираните? Дали обвързването на финансирането на училищата с постиженията на учениците, или изграждането на по-тясна връзка между образованието и пазара на труда, както и включването на родителите и семействата в процеса на обучение, са адекватни и..

публикувано на 26.09.23 в 12:25