Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Марин Райков: Панагюрското съкровище беше сред главните акценти на изложбата в Лондон

Д-р Петранка Неделчева: Посетителите на изложбата влизат със заглавието “От Персия до Елада“, но си тръгват с България

| обновено на 16.05.23 в 13:03
Марин Райков
Снимка: bulgarianembassy-london.org

Изложбата "Лукс и власт: От Персия до Гърция" в Британския музей в Лондон, която се провежда от 4 май до 13 август, представя Панагюрското златно съкровище като своя главна атракция. Това е вторият път, в който съкровището е изложено в Британския музей, след като през 1976 година той го посреща за първи. 

Изложбата се състои от предмети на лукса от Афганистан до Италия. Потапя посетителите дълбоко в един период, когато Персийската империя на Древен Иран се сблъсква с градовете на Гърция, преди Гърция, а след това и Персия да паднат под властта на Филип Втори и неговия син Александър Велики.

“Факт е, че Британският музей е една от ключовите институции в Западния свят, той е най-големият като сбирка. Факт е също, че от 1976 г. не сме имали присъствие в него."

Това каза в ефира на “Нашият ден“ Марин Райков, посланик във Великобритания.

По думите му изложбата става възможна, благодарение на разговори, които той има удоволствието да проведа в Британския музей с неговия директор и с куратора на изложбата. “Няма съмнение, че без бързата и професионална реакция на директора на Националния исторически музей г-жа  Бони Петрунова тази изложба нямаше да може да се състои“, посочва още той.

Според него изложбата е много оригинална тематично. Тя не е фокусирана върху една конкретна цивилизация, а по-скоро върху културните вектори на влияние между Изтока и Запада – Персия и Елада. В това отношение Тракийската цивилизация е разглеждана като една преходна цивилизация.

Той разказа още, че акцентите на изложбата са били върху съкровището от Дуванли и върху Панагюрското, те са били “гвоздеят на експозицията“.

Марин Райков, отбеляза, че британските медии са отразили изложбата широко и са обърнали внимание на нейните съществени аспекти, за разлика от българските медии, които са останали “улисани повече или по-малко от политическата интрига у нас“. 

панагюрско златно съкровище

Гл. ас. д-р Петранка Неделчева, ръководител експозиционна и международна дейност в Националния исторически музея и преподавател в НБУ, разказа в ефира на “Нашият ден“ как се е осъществила изложбата.

“Това, което се случва в момента в Лондон, е, че хората ще разберат, че освен Слънчев бряг и недотам културните взаимоотношения на туристите, които идват в България, страната може да предложи много повече от евтин алкохол. Тя може да предложи една уникална култура, уникален културен туризъм“, посочва д-р Неделчева. 

В предаването тя посочва още, че посетителите на изложбата влизат със заглавието – “От Персия до Елада“, но си тръгват с България, тъй като Панагюрското съкровище е поставено като главен акцент, то е “черешката на тази изложба“.

 Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връзката между Възнесение Господне и богопознанието

На Възнесение Господне се извършва последното чудо от земния живот на Сина Божии. Там, на върха на Елеонската планина, когато Той се възнася, за да застане отдясно на Отца Си. Както с Възкресението Си от гроба Спасителят разкрива истината за нашето бъдещо възкресение, така с възнесението Си Той ни дава залог и за нашето преминаване от земята на..

публикувано на 16.06.24 в 09:19

Синигерът от нов столичен графит призовава: Премини на зелено днес, за да живееш по-добре утре

Графити стенопис "Премини на зелено" беше открит в близост до Южния парк, който напомня за важността на природата в града и представя 150 идеи как да я опазим. Платформата Move.bg е инициаторът, а партньори са район "Триадица” на Столична община и София Графити Тур. Градската картина можете да разгледате в подлеза към Южния парк от страната на..

публикувано на 16.06.24 в 09:05
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се поддържат и отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и..

публикувано на 16.06.24 в 08:55
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20