Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Софийски маршрути: Еврейският квартал в София или как се променят градовете

Как се променят градовете, в които живеем – за това говорим днес, а Виктор Топалов, създател на "Бохемска София", автор на книгите "Бохемска София: Духът на стария град" и "Бохемска София: Истории от жълтите павета", ни разказва за т.нар. Еврейски квартал в столицата и се опитваме да очертаем границите му.

"Границите на квартала не са толкова ясно очертани, но за източна граница можем да определим булевард "Княгиня Мария Луиза" – основният булевард в София още след Освобождението, по който минават и първите трамваи. Това е безспорно източната граница на квартала и оттам нататък можем да дадем като ориентир улица "Пиротска", тъй като именно там са разположени десетки от жилищата и търговските обекти на много от софийските евреи, които живеят в столицата до Втората световна война. Другата граница на квартала, която е безспорна, е северната граница – булевард "Сливница", или Владайската река, като за южната граница все още се спори – най-често се споменават булевардите "Тодор Александров" или "Александър Стамболийски. На запад стигаме вероятно до улица "Опълченска" или някъде в този район", обяснява Виктор Топалов.

По думите му хората, които се интересуват от темата, ще установят, че границите на този т.нар. Еврейски квартал почти изцяло съвпада с границите на стария квартал Ючбунар. "Неслучайно този квартал е свързан с митологията на София не само с евреи, но и с много бежанци от Македония, които идват в София след Първата световна война", разказва Виктор Топалов и споменава, че хората от онова време описват квартала като пъстър, с кални улици, населен основно с работници и немного богати хора.

С Виктор Топалов се опитваме да видим София преди близо един век, но и говорим и за това как се съхраняват местата на паметта, още повече, че в годината, в която отбелязваме 80-годишнината от спасяването на българските евреи, е важно не просто да знаем по-добре историята на тези местата, но и да познаваме по-добре историята си.

В този т.нар. Еврейски квартал все още има много исторически обекти и сгради, които разказват истории и Виктор Топалов препоръчва като изключително ценен и важен дигиталния пътеводител, който излезе тази година "На гости в еврейската махала в София" на Иванка Гезенко.

"Този пътеводител ни разхожда по повече от 20 обекта, основно по улица "Пиротска" и няколко обекта по булевард "Княгиня Мария Луиза", които са много подробно разписани, в резултат на дългогодишен труд. Споделям този източник, тъй като той е за свободно ползване и всеки може да го открие, но там са включени историите на много къщи и търговски обекти", уточнява Виктор Топалов.

За Централната софийската синагога, но също и така за всички знакови места, които свързваме с Еврейския квартал в София, разговаряме с Виктор Топалов, ерудит и човек с вкус към историята.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомените на един гайджин от Япония

Проф. Сергей Герджиков за нравите и светогледа в Страната на изгряващото слънце. Проф. Сергей Герджиков има близо 150 забележителни трудове по философия, но в "Покана за пътуване" разговаряме с него като автор на две книги за Страната на изгряващото слънце – "Японски дневник" и "Японски загадки", резултат от двете му посещения там. Той..

публикувано на 29.09.23 в 08:10
Родопската теснолинейка

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година. На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик,..

публикувано на 28.09.23 в 18:35

На лов за сън

Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън мозъкът ни извършва забележителна по обем и интензивност работа, за да пречисти натрупаната през..

публикувано на 28.09.23 в 12:45
„Разбиване на въстаниците от юнкери и германци“ от Димитър Гюдженов

Бунтът на масите – Войнишкото въстание

105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни сражения български войници тръгват на поход към София, за да попитат управляващите защо за пореден път..

публикувано на 27.09.23 в 17:30

Родният замък на Батенберг – място за поклонение и за сватби

Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат.   Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг. В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е..

публикувано на 27.09.23 в 08:35