Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

34-ти фестивал "Процес – Пространство": Археология на щастието

5
Рада Якова
Снимка: Ангелина Грозева

През 2023 година фестивалът "Процес – Пространство" отбелязва своето 34-то издание, което ще мине под мотото "Археология на щастието". Това ще се случи на три сцени – Русе, Варна и Балчик. Началото се поставя с изложба на 31 май в Градската художествена галерия – Русе, а вълнуващият финал е в Балчик, в уикенда 9-11 юни. Варна е горещият център на едно от най-провокативните събития – изложбата "ТУХЛАТА/ 2023“.

Творческата част на фестивала, през която поканените автори ще работят, ще се проведе в Балчик от 2 до 11 юни. За 34-то издание на форума са избрани участници и гости от България и чужбина, които ще творят на място и дистанционно. Куратор на проекта е изкуствоведът Христина Бобокова, а артистичен директор е художничката Рада Якова.

"Процес – Пространство" е платформа, изградена за артисти, и дава възможност за обмяна на опит, колаборация, индивидуално развитие и изказ, дискусии по актуални теми свързани с култура и изкуство. През 2023 г. партньори са: Община Русе, Община Варна, Община Балчик, ГХГ Русе, ГХГ Варна, ГХГ Балчик, СБХ, КЦ "РеБонкърс“, ИЦ“ Мелницата“, Фестивал „Буна“, Фестивал „Август в изкуството“ и др.

Основател на форума е фондация "Процес – Пространство". Под егидата на организаторите през март и април тази година се проведе артакция "ТУХЛАТА/ 2023“, която включва 150 селектирани творци от цялата страна. Резултати от акцията и имената крайните участници ще бъдат изложени по време на фестивала в Балчик, както и в съпътстващи събития. 

В рамките на проекта ще се открият четири изложби в три града в страната, които са със свободен достъп за публиката:

Русе – изложбата "От въглен към огън", посветена на паметта на изкуствоведа Димитър Грозданов. Откриването е на 31 май 2023 г. в Градската художествена галерия - Русе, от 18 ч. Експозицията събира и представя основни за творчеството на художника произведения, както и филма "Данте и въздушното перо“ на режисьора Димитър Липовански. Изложбата продължава до 22 юни 2023 г.

Варна – изложба "ТУХЛАТА/ 2023“, представяща резултати и произведения от проведената мащабна артакция в цялата страна в рамките на март-април 2023 г. Откриването е в културен център "РеБонкърс, на 8 юни 2023 г. от 18 ч., а изложбата може да бъде видяна до 3 юли 2023 г.

Балчик – изложбата "Димитър Грозданов – другото лице" ще бъде подредена в Градската художествена галерия - Балчик на 9 юни 2023 г. от 17:30 ч. Експозицията представя уникални творби на художника и изкуствоведа от частни колекции и ще продължи до 5 юли 2023 г.

Балчик – изложбата "Археология на щастието“, с откриване на 10 юни 2023 г. от 18:00 ч. в информационен център "Мелницата“. Експозицията ще представи художествени произведения от 34-тото издание на фестивала "Процес – Пространство", която може да бъде видяна до 5 юли 2023 г. Куратор е Христина Бобокова, а артдиректор – художничката Рада Якова.

На 10 юни 2023 г. ще се проведе еднодневен форум под формата на дискусия на тема "Проблеми и перспективи на съвременното изкуство в България/ 2023“ в конферентна зала "Мелницата“ в Балчик.

Участници във форума ще бъдат: Константин Константинов (България), Илиана Илиева (България), Иглика Христова (България), Рада Якова (България), Силвия Богоева (България), София Димова (България), YO/KO+INA (България), Катрин Томова (България), Ники Сотиров (България), Мариус Стролиа (Литва), Вилма Силейкиене (Литва), Ник Твалвхофен (Холандия), Марко Майер (Холандия).

Димитрина Кюркчиева покани в "Артефир“ Рада Якова – артдиректор на фестивала "Процес пространство" – чуйте разговора за предстоящото му издание.

Снимки – Ангелина Грозева и "Процес – Пространство"

processspace.bg
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30