Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постановление № 103 на министерския съвет – 30 годни по-късно

Снимка: mu-sofia.bg

На 31 май 1993 г. българското правителство приема "Постановление за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина", известно като 103-то постановление на МС. За повечето от нас това не говори много, но за десетки хиляди наши сънародници извън границите ни и за техните семейства то е онази магическа формула, която им позволява да учат в български средни и висши училища, да изкарат квалификационни курсове, преподавателски и ученически езикови практики, да видят с очите си онази бленувана прародина, за която са слушали семейни разкази. За много от тях това открива пътя към България, където се установяват, създават семейства, работят.

По оценка на запознати, този акт на българската държава е най-резултатната стъпка в политиката ни към българите в чужбина. Само за 2022 година приетите студенти по ПМС 103 са 1447, също 17 докторанти и 8 специализанти.

Изключителна заслуга за приемането, отстояването и усъвършенстването на документа има Културно-просветното дружество за връзка с бесарабските и таврийските българи "Родолюбец" и, както винаги става у нас, няколко искрено, истински и всеотдайно ангажирани с каузата личности. Благодарение на тяхната настойчивост и подкрепата от граждански организации и обществени фигури Постановлението вижда бял свят и продължава да върши своята работа въпреки спънките и недомислиците от бюрократично естество, които нерядко създават критични ситуации, нарушавайки правата на сънародниците ни в чужбина.

Трите десетилетия успешно функциониране доказват жизнеността на документа, който позволява на десетки хиляди българи по света да учат в България, да развиват езика и културата си, да имат свои културни, просветни и научни кадри.

Никола Караиванов е член на дружество "Родолюбец" и негов председател за определен период, преподавател по история в Болградската гимназия в Украйна от 1998 до 2002 г., в Института за преквалификация на кадрите в Габрово и Централния институт за усъвършенстване на учителите в София, автор е на многобройни научни статии и учебници и на книгата "Георги Раковски и българите от Бесарабия и Одеса", инициатор и двигател е на много сложната и неуредена дейност по приемането на българи учители от чужбина в квалификационни курсове у нас още преди ПМС 103.

В предаването "За думите" той разказва за възможностите, които дава документът на вече второ поколение наши сънародници от чужбина и апелира за решаване на проблема със стипендиите на студентите. В момента те са фиксирани на 240 лв., което поставя младежите, особено от засегнатите от войната в Украйна райони, в особено критична ситуация. Без подкрепа от семействата си, без опит и контакти в страната ни, те "оцеляват" единствено благодарение на доброволчески акции за набиране на средства, организирани от запознати и ангажирани със съдбата им граждани.

Една от сънародничките ни от Украйна, която именно по103-то постановление завършва висше образование, специализация и докторантура у нас, е Олга Водинчар, родена в с. Чийший (днес Городнее),Болградски район, Одеска област. Тя е преподавателка в българско неделно училище в Одеса и в неделно училище към православен храм. В момента Олга прави проучване за един социо-културен феномен в живота на българите от някои бесарабски села, опит за етноложко изследване, което представи в Института по етнология и фолклористика с музей на БАН.

Чуйте в звуковите файлове.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30

Бай Георги на 78 обикаля света

Георги Братов обикновено се представя като "бай Георги от Свищов", но в битието му на български пенсионер няма нищо обикновено. Той сърцато се втурва да помага, колчем чуе за бедствие някъде из родината, но не това го прави толкова тачен гост в "Покана за пътуване". Бай Георги е обиколил 60 държави, някои от които, като Нова Зеландия например, съвсем..

публикувано на 22.04.24 в 11:55

Мария Боянова: Великден е венецът на продължителната подготовка за празника

Ако сте изкушени от българската традиционна култура и желаете вашите деца и ученици, а и не само те, да научат повече за нея, докато се забавляват, заповядайте в Националния етнографски музей към БАН. Тук ще намерите отговор на въпроси за празниците и делниците, поминъка и занаятите, митологията, семейството и още много интересни неща. Заедно с..

публикувано на 21.04.24 в 12:00

Тайнствата на домашната лечебна обредност в новата книга на Серги Гьошев

Дългогодишният журналист в програма "Христо Ботев" издаде поредната си книга с интригуващото заглавие "Господ няма да ми се сърди". В нея авторът описва и тълкува народните лечебни практики, чрез които българите християни от незапомнени времена са се справяли с телесното и душевното страдание на ближния. Главните носителки и пазителки на..

публикувано на 21.04.24 в 08:30