Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ася Николова, директор на Националния музеен комплекс в Калофер

Христо Ботев е посветил целия си живот на истината и свободата

Ботевият музей в Калофер трябва да се прекрачва осъзнато

Христо Ботев, май 1875 г., Букурещ. Най-известната фотография на Ботев е правена в ателието на фотографа Тома Хитров
Снимка: Национален музей „Христо Ботев“-Калофер, архив

В Деня на Ботев и загиналите за свободата на България в родния град на поета – Калофер, се провежда митинг поклонение. Преди церемонията от Националния музей "Христо Ботев" с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. 

За паметта и за делото на героя революционер в "Нашият ден“ разказва Ася Николова, директор на Националния музей "Христо Ботев" в родния град на поета. 

"Нашият музей се радва на многобройни посетители. Но нашето желание е, когато те пристъпват на прага на тази светиня за всеки един българин, да го правят осъзнато, а не просто да отбелязват,  снимайки пред вещите или пред портрета на Ботев, че са преминали през един музей“, казва тя.

И допълва, че Христо Ботев е посветил целия си живот на истината и свободата. Сега свободата я приемаме като даденост, но трябва да осъзнаем, че свободата е вътрешна потребност.

Това, за което Ботев е писал, че само онзи, който е свободен, може да се нарече човек в пълния смисъл на думата, а който умре за свободата, той не умира само за своето отечество, а за всичкия свят.

"Той загива в последното сражение, в което участва, над местността Йолковица на връх Карамата на 1 юни“, изтъква Ася Николова.

Връх Вола е Вазовото поетично описание, което е добило гражданственост. На този връх са били разположени турски позиции. Незнайно защо след 147 години това все още не е научено.

Денят на Ботев е 2 юни по съвсем друга причина. Според Ася Николова, когато Захари Стоянов работи по Съединението на Княжество България и Източна Румелия, в знак на протест за честването на султана, той обявява, че на 2 юни ще се чества Денят на Ботев. И така от 1884 г. започват с много перипетии честванията. Първото официално честване е 1901 г., когато се събират останалите живи Ботеви четници, за да почетат паметта на своя войвода.

Ася Николова посочва, че и до днес обаче, въпреки многобройните проучвания и изследвания, все още се разпространяват спорни факти, свързани с героичната гибел на поета революционер. Тя изразява възхищение към Ботев като личност, която вдъхновява и предизвиква мислене за възможностите на човека. 

"Ако четеш огнените статии на Ботев, ако искаш да ги прочетеш, ще разбереш каква е личността на Ботев. И как последното нещо, за което той е мислил, е чест и слава“, казва тя.

Посланието 

"България не е в гроба на своето преминало, а в люлката на своето бъдеше и от всички тези млади хора зависи накъде ще залюлеят тази люлка“, посочва още Ася Николова.

Чуйте целия разговор в звуковия файл. 

 
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Кирилов, Иван Милушев и Елизабет Младенова (от ляво надясно)

Даскал и ловджия се раждаш, а не ставаш

Това твърдят домакините ни от СЛРД "Елен" в Кюстендил. И не можем да не им вярваме, защото са една от най-древните ловни организации и най-голямото по численост сдружение в страната. За тяхната 130-а годишнина предаваме от красивия им Дом на ловеца и риболовеца. Председателят на Сдружението Иван Милушев за изненада на всички започва не с историята на..

публикувано на 26.09.23 в 18:00

По пътя на биоземеделието

Градините с биологично отглеждани зеленчуци на Стоян Симеонов и семейството му се намират в землището на село Лесново, община Елин Пелин. Тези градини лежат на мястото на старото корито на река Лесновска и плодородни е най-важната им характеристика. Стоян и семейството му започват с малки дворни градини, за да стигнат до около 100 декара земя, на която..

публикувано на 26.09.23 в 17:00
Българско неделно училище

Българското неделно училище в Истанбул се нуждае от учебна литература

Василена Ташкова е съвременен будител, който работи за просвещението и националното самосъзнание българските деца и младежи в най-големия турски град Истанбул. Кампанията "Чета на български в Истанбул " е в помощ на учебната дейност в  Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Истанбул, като се създаде ученическа..

публикувано на 26.09.23 в 15:05
Снимката е илюстративна

Доколко реформирано или деформирано е училищното образование?

Училищното образование е една от най-реформираните системи, но дали не се оказва, че е от най-деформираните? Дали обвързването на финансирането на училищата с постиженията на учениците, или изграждането на по-тясна връзка между образованието и пазара на труда, както и включването на родителите и семействата в процеса на обучение, са адекватни и..

публикувано на 26.09.23 в 12:25

"Летища с отпаднала необходимост" – защо е важно да ги има?

На 22 септември 2023 г., точно в деня на националния празник, започна Шестата национална въздушна обиколка на България. Това събитие е организирано от Фондацията "Български военновъздушни сили", съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България (АОПА) и Асоциацията на свръхлеката авиация в България..

публикувано на 26.09.23 в 12:20