Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Япония жените подаряват шоколади на… шефовете си

Японците са убедени, че да се съхрани хармонията е много по-важно от това да докажат правотата си или да получат изгода. Тъкмо това непривично за нас отношение към живота ни кара да изпитваме неутолимо любопитство към Страната на изгряващото слънце. С журналистката Мира Баджева проведохме толкова дълъг, смислен и пълен с интересни обрати разговор за Япония, че реших в "Покана за пътуване" да направя сериал в две поредни предавания. Запитах Мира изпитала ли е стрес при първото си стълкновение с непознатата култура. Оказа се, че не, понеже била убедена, че държавата няма да й хареса. А се получило обратното.

Аз, честно казано, се изумих от традицията жените да подаряват на 14 февруари шоколади на шефовете си, за да почетат мъжествеността им.


Европейските специалисти признават, че естетичното възпитание в японското училище е много по-широко и осмислено, отколкото в други държави. Второкласниците там използват 36 различни цвята, когато рисуват и знаят имената на всеки един от тях. Доста често имат часове сред природата, където преподавателят ги учи да разпознават красотата на околния свят. Може би това възпитание е част от неуловимата японска естетика. Мира Баджева, обаче е намерила изключителна близост между японците и българите в отношението им към религията.


Как японците превръщат счупената керамика в чисто ново изкуство ще научим от Мира Баджева в следващото издание на "Покана за пътуване". А в днешното тя преплете впечатленията си от Страната на изгряващото слънце с личното си усещане за тази далечна страна. 

Но… както казват хората "За да разбираш японски, трябва да започнеш да мислиш по японски".


Снимки: Мира Баджева
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомените на един гайджин от Япония

Проф. Сергей Герджиков за нравите и светогледа в Страната на изгряващото слънце. Проф. Сергей Герджиков има близо 150 забележителни трудове по философия, но в "Покана за пътуване" разговаряме с него като автор на две книги за Страната на изгряващото слънце – "Японски дневник" и "Японски загадки", резултат от двете му посещения там. Той..

публикувано на 29.09.23 в 08:10
Родопската теснолинейка

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година. На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик,..

публикувано на 28.09.23 в 18:35

На лов за сън

Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън мозъкът ни извършва забележителна по обем и интензивност работа, за да пречисти натрупаната през..

публикувано на 28.09.23 в 12:45
„Разбиване на въстаниците от юнкери и германци“ от Димитър Гюдженов

Бунтът на масите – Войнишкото въстание

105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни сражения български войници тръгват на поход към София, за да попитат управляващите защо за пореден път..

публикувано на 27.09.23 в 17:30

Родният замък на Батенберг – място за поклонение и за сватби

Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат.   Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг. В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е..

публикувано на 27.09.23 в 08:35