Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Асен Агов: Мнозинствата се създават от избирателите, а не от политиците

Има хора, които казват на президента какво да прави, твърди журналистът

Асен Агов
Снимка: БГНЕС

Какво обърква гражданите днес, защо президентът се държи агресивно с политици, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Асен Агов, журналист и бивш политик.

"Хората у нас се объркаха, защото дълго време не бяха осведомявани за всичко, което се случва у нас, а прокуратурата се държи като махленска охранителна организация. Гражданите се чудят как е възможно всичко това у нас, ами възможно е, защото не отиваме да гласуваме, за да има онова мнозинство, което може да изчисти тези Авгиеви обори. Ние сме си виновни, че държавата ни е в това състояние. Всъщност сегмента от хора на властови позиции, които искат корупционния модел да се съхрани, е много малък, но и много силен. Те години наред затъмняваха какво се случва в държавата, затова и днес гражданите са учудени и объркани. Объркани заради недобрата информираност са гражданите и когато гласуват за ГЕРБ. Не ги упреквам, защото, ако не се задълбочаваш в процесите и как се случва всичко в България, няма как да се ориентираш, защото никой не ти обяснява, включително и медиите, и гласуваш по най-лесния начин. Затова и последните избори не създадоха необходимо мнозинство за промени. От друга страна, всички събития напоследък създадоха крайна необходимост от съставяне на правителство."

Президентът Радев и вдигнатият юмрук

"Той се сближи напоследък много с Иван Гешев, те са направо един тандем. Когато преди две седмици се постави въпросът за промени в Закона за съдебната власт, първата реакция на Румен Радев беше – не било времето сега да се сменя главният прокурор – това каза той. Той публично се намесва в политическия живот на страната, държа се крайно невъзпитано, когато връчи втория мандат. Лицемерен е, защото на срещата на върха в Кишинев каза, че "целувката между ГЕРБ и ПП/ДБ ще роди отвращение", и в същото време гласува там поредния цикъл санкции срещу Русия.

Колкото до неговия вдигнат юмрук през 2020-а, аз бях неволен свидетел на това как се организира този жест. Този жест се организира по телефона, пред очите ми, около 17 часа, в едно кафене в центъра на София. Обади му се човек с обществен авторитет и на президента му  беше внушена ясно фразата "Мутри, вън". С рязък тон му казаха, че ако не го направи, никой няма да го погледне повече в очите. Тази фраза се сътвори пред очите ми. И то от хора, които са от "левицата". Тогава се обадиха пред очите ми на човек, близък до президента, когото той слуша, и му казаха да използва тази фраза.

Бях стъписан, когато после видях в новините, че той е послушал хората, които генерираха и жеста с юмрука, и фразата "Мутри, вън".

С това казвам, че има хора, които казват на президента какво да прави. И още, той го направи тогава, според мен, защото се ядоса на Гешев, а не заради убеждения. Това ясно се видя след нахлуването на Русия в Украйна. Тогава се видя кой е той, защото се държа по най-безобразния начин. Това му поведение, заедно с изявлението му от понеделник, че ПП/ДБ трябва да върнат мандата, граничи с държавна измяна. Защото с тези си изявления той на практика се обявява срещу членството ни в ЕС и НАТО."

Линията "Русия"

"Тя се осъществява от малък сегмент политици, който сегмент, ако се яви с партия на избори, няма да влезе в НС. Освен това с Русия е приключено заради глупостта на Путин да нападне Украйна. Там му предстои още по-дълбоко поражение. Цялата легенда за могъщата руска армия е само легенда. Т.е. онези, които у нас разчитаха на паричните подаяния от Москва, през корупцията, които влиза в България през руски интереси, сега вече няма да могат да получават тези пари. Тези хора губят много, защото, ако излязат на свободния пазар, няма да могат да изкарат и един лев. В България съществува мнозинство от независими и свободни хора, които я правят богата. Те не се събират в руския културен център, а са тези, които не стъпват там.

Президентът на България вече принадлежи към миналото, няма друг път за него. Той си отвори врата към миналото с поведението си при връчването на втория мандат в понеделник. Той няма бъдеще нито в политиката, нито в обществения живот повече, защото се опозори по начин, по който никога не съм си представял, че средноинтелигентен човек може да постъпи. Той постъпи аморално.

"Възраждане" също не ги броя в българското уравнение на бъдещето. Всъщност голям недостатък на този голям цикъл от поредица от избори е, че направи чуваем гласът на "Възраждане", но така беше и с "Атака" преди време. Хората трябва да разберат, че единствено става въпрос за "златния пръст". Този "златен пръст" днес е необходим на Радев. "Възраждане" са необходими на Радев, защото те защитават същата теза като неговата. Да, той не я артикулира като тях – излизане от НАТО И ЕС, но и не възразява срещу това, което говори "Възраждане"."

Службите в България

"Когато дойдоха в парламента и чухме как говорят шефовете им, те всъщност доказаха, че трябва да бъдат сменени, както се говореше в така наречения "скандален" запис от заседанието на ПП. Да не говорим, че нямат място въобще в пленарна зала. Те обслужват Радев и гледат с поклони към президента да си запазят местенцето."

Правителство

"В момента единствената формула, по която може да се състави правителство, е между ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ. Никога не бива да забравяме, че мнозинствата се създават от избирателите, а не от политиците. Политиците извършват онова, което им поръчват избирателите. Всеки, който гласува или не гласува, трябва да знае, че носи отговорност за това състояние в момента. Привърженици на демократичната общност в България над 60% искат правителство и то евроатлантическо. С кого да се формира такова правителство при сегашното разпределение на мандатите? Всички евроатлантици обаче диванно критикуват, че ПП/ДБ ще го правят с ГЕРБ. Според мен, вместо по цял ден да мърморят по социалните мрежи и вечно да са недоволни, по-добре да излязат и да гласуват следващия път. Сатанизацията на хората в България е много типично нещо и не е от днес. Да, Делян Пеевски вероятно е виновен за всичко, в което е упрекван, но има съдилища, които трябва да докажат това, а не ние да ги решаваме през диванни коментари и с писания във фейсбук. Аз, въпреки че разбирам проблема с Делян Пеевски, който "позволява" едва ли не съставянето на правителство днес, не съм пуснал един коментар във фейсбук срещу това. Не съм, защото моята работа, като гражданин, е да осмисля как ще гласувам и да го направя. Да, не съм щастлив от тази коалиция, но тя е необходима, с краен прагматизъм е необходима, защото, ако отидем на още едни избори, ще имаме още повече Радев – като време, присъствие, говорене, действия."

Снимка – БГНЕС
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руската църква в София – къде е вярата?

През последната седмица се наслушахме на това как държавата гони православието, как чужди сили се опитват да унищожат Църквата, някои свещеници дори си позволиха да богохулстват като отричат божието всемогъщество, с твърдение, че не щеш ли изгонените заради шпионска дейност представители на руската църква са взели със себе си благодатта на мощите на..

публикувано на 01.10.23 в 09:15
Николета Даскалова

Николета Даскалова: По-важни от зададените въпроси са тези, които журналистът е спестил

Кои отношения между медии, журналисти и политици рушат доверието на гражданите и към едните, и към другите, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николета Даскалова, медиен анализатор от фондация ”Медийна демокрация” Нестандартното решение на лидера на най-голямата политическа партия у нас с тази номинация за кмет направи..

публикувано на 30.09.23 в 09:10

Ще развие ли радомирското Старо село поклоннически туризъм

В страната ни има няколко села, носещи името Старо село. Радомирското Старо село се намира в полите на Верила планина и в подножието на връх Дебелец, на надморска височина от около 585 м. До селото преминава автомагистрала "Струма", която осъществява транспортната връзка с Гърция. Прекрасната природа, чистия въздух, язовирът и близостта до гр. София..

публикувано на 30.09.23 в 08:35
Невестино – освещаване на знамената

Септемврийска благодат по суша и вода

В поредното издание на "И рибар съм, и ловец съм" отбелязваме съвсем по ловджийски Независимостта на България и настъпването на астрономическата есен. Но поредните ни петъчни приключения, на които ви правим свидетели, се случиха диаметрално – от подножието на Осоговската планина до брега на Черно море! А наистина грандиозно честване на 130-ата си..

публикувано на 29.09.23 в 17:30
Руската църква

Казусът с Руската църква

Казусът около храма "Св. Николай Чудотворец", познат още като Руската църква, има два аспекта – правото на собственост, като понятие в гражданското право, другият е свързан с каноните на Църквата (каноническото право). Това казаха пред медии от Софийската градска прокуратура.  В Прокуратурата са постъпили два сигнала от Върховния касационен съд, подадени..

публикувано на 29.09.23 в 15:00