Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Евлоги Станчев: Украйна: Само Путин ли е виновен?

| обновено на 05.06.23 в 12:31
Жена оглежда разрушения си дом в околностите на Одеса, юни 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Д-р Евлоги Станчев, от Института по Балканистика на БАН, сподели своите виждания и прогнози по актуални теми в ефира на "Нашият ден". Той изрази очакванията си към развитието на ситуацията в Русия, прогнозирайки възможност да се появи недоволството сред руснаците и етническите общности в страната.

Д-р Станчев подчерта още, че недоволството сред руснаците и общностите в Руската федерация, които са въвлечени в "престъпната война на Кремъл", ще се увеличава и проявява все по-силно. И предвижда, че то може допринесе за центробежни сили в самата Руска федерация.

Докато много анализатори и коментатори обвиняват само политическото ръководство и президента Владимир Путин за войната и негативните последици от нея, д-р Станчев постави въпроса “дали само Путин е виновен“. Той смята, че руският народ, с мълчаливото одобрение на войната, също носи своята вина.

Той припомня, че след трагедията в Буча имаше огромни призиви за повторение на подобни акции. Руският народ, според д-р Станчев, е под влиянието на “всеобхватна пропаганда“ и отказва да “прогледне“. Пасивността не може да бъде оправдана с мотива, че такава е генералната линия“, твърди той.

Експертът спомена и проблематичната ситуация в Северно Косово, като отбеляза, че проблемите в този регион не са нови и не са започнали през последните седмици.

Чуйте разговора в звуковия файл?


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Google навърши 25 години

Днес Google отбелязва своята 25-годишнина. През годините датата на този специален ден е претърпявала изменения, но от 2012 година насам тя е фиксирана на 27 септември. Първоначално наречен "БекРъб" (BackRub), стартъпът се разраства до една от най-скъпите и влиятелни компании в света – "Гугъл". Създателите на Google са двама студенти на..

публикувано на 27.09.23 в 09:12
Красимир Кирилов, Иван Милушев и Елизабет Младенова (от ляво надясно)

Даскал и ловджия се раждаш, а не ставаш

Това твърдят домакините ни от СЛРД "Елен" в Кюстендил. И не можем да не им вярваме, защото са една от най-древните ловни организации и най-голямото по численост сдружение в страната. За тяхната 130-а годишнина предаваме от красивия им Дом на ловеца и риболовеца. Председателят на Сдружението Иван Милушев за изненада на всички започва не с историята на..

публикувано на 26.09.23 в 18:00

По пътя на биоземеделието

Градините с биологично отглеждани зеленчуци на Стоян Симеонов и семейството му се намират в землището на село Лесново, община Елин Пелин. Тези градини лежат на мястото на старото корито на река Лесновска и плодородни е най-важната им характеристика. Стоян и семейството му започват с малки дворни градини, за да стигнат до около 100 декара земя, на която..

публикувано на 26.09.23 в 17:00
Българско неделно училище

Българското неделно училище в Истанбул се нуждае от учебна литература

Василена Ташкова е съвременен будител, който работи за просвещението и националното самосъзнание българските деца и младежи в най-големия турски град Истанбул. Кампанията "Чета на български в Истанбул " е в помощ на учебната дейност в  Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Истанбул, като се създаде ученическа..

публикувано на 26.09.23 в 15:05
Снимката е илюстративна

Доколко реформирано или деформирано е училищното образование?

Училищното образование е една от най-реформираните системи, но дали не се оказва, че е от най-деформираните? Дали обвързването на финансирането на училищата с постиженията на учениците, или изграждането на по-тясна връзка между образованието и пазара на труда, както и включването на родителите и семействата в процеса на обучение, са адекватни и..

публикувано на 26.09.23 в 12:25