Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дом на киното с ново ръководство до провеждането на конкурс

Снимка: БГНЕС

След новината за оттеглянето на "Арт фест" от управлението имаше реална опасност за арт хаус киното на София да затвори. За радост, това няма да се случи и в следващите месеци управлението се поема от "Purple Rain", компания зад която стоят имената на Борислав Чучков, Цанко Василев и Ради Георгиев. Тримата участват в обявения от Съюза на българските филмови дейци конкурс за нов наемател на киното. Предвид краткото време за сериозен анализ на имота и нужните инвестиции, е взето решение "Purple Rain" да поемe управлението и програмата на киното за следващите няколко месеца, време, в което СБФД ще може да се подготви за провеждане на конкурс, който да определи новия наемател за следващите години.

"Изненадата ни беше голяма, а времето изключително кратко, за да можем да направим сериозен анализ. Когато дългогодишен партньор реши да напусне, се светват всички червени лампи и сега трябва да се видят положителните и отрицателите страни на ситуацията. Най-важното за нас е киното да не затваря, защото това ще е удар по културата ни. Щастливи сме, че ще можем да помогнем в този труден момент“, споделят тримата.

А те са:

Борислав Чучков роден е през 1975 г. Средното си образование завършва в музикално училище "Любомир Пипков“, а след това продължава висшето си образование в НАТФИЗ със специалност "Актьорско майсторство“, в класа на проф. Стефан Данаилов. Завършва магистратура в Media Business School в Ронда, Испания, със специалност European Audio-Visual Management. Член е на две от най-големите нетуърк организации в Европа, ACE (Ateliér du Cinéma Europeén)и EPC (European Producers Club). Основава първата си филмова продуцентска къща SIF309 през 1994, а през 2003 заедно с Виктор Чучков създават "Чучков брадърс". Борислав Чучков е продуцирал и копродуцирал над 15 български и европейски филма, с множество фестивални и зрителски успехи, сред които: "Тилт“, "Уестърн“, "„Снимка с Юки“, "Синът на София“, "Защо аз?“, "18% сиво”, "Шекспир като улично куче“ и др.

Цанко Василев – роден през 1974 г. в София. През 2009 г. завършва бакалавър със специалност "Филмова и телевизионна режисура", а през 2015 г. получава степен магистър със специалност "Културен мениджмънт и визуални комуникации“. Цанко Василев е продуцент на редица късометражни, игрални, документални и рекламни филми, както и създател и директор на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE. Съосновател на Българска фестивална асоциация. Бил е жури на многобройни филмови фестивали у нас и в чужбина и куратор на програми от игрално, анимационно, документално и експериментално кино, нови медии и дигитални изкуства. Работи по реализацията на пълнометражния си дебют.

Ради Георгиев –  роден през 1981 г. в София. Ради се занимава с PR и маркетинг вече над 17 години. Започва кариерата си в голяма рекламна агенция, работи в телевизии като маркетинг директор, а от 7 години е съсобственик на 8pm – PR студио, в което акцентът на работата е свързан с култура, образование и шоубизнес. През тази година очаква да се дипломира като магистър от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ със специалност "Мениджмънт в екранни изкуства“.  Той е един от създателите на Sofia Summer Fest, летният фестивал на София, чието четвърто издание предстои през тази година.

Ради Георгиев гостува на "Артефир", чуйте разговор на Димитрина Кюркчиева с него.

Снимка – БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05