Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дом на киното с ново ръководство до провеждането на конкурс

Снимка: БГНЕС

След новината за оттеглянето на "Арт фест" от управлението имаше реална опасност за арт хаус киното на София да затвори. За радост, това няма да се случи и в следващите месеци управлението се поема от "Purple Rain", компания зад която стоят имената на Борислав Чучков, Цанко Василев и Ради Георгиев. Тримата участват в обявения от Съюза на българските филмови дейци конкурс за нов наемател на киното. Предвид краткото време за сериозен анализ на имота и нужните инвестиции, е взето решение "Purple Rain" да поемe управлението и програмата на киното за следващите няколко месеца, време, в което СБФД ще може да се подготви за провеждане на конкурс, който да определи новия наемател за следващите години.

"Изненадата ни беше голяма, а времето изключително кратко, за да можем да направим сериозен анализ. Когато дългогодишен партньор реши да напусне, се светват всички червени лампи и сега трябва да се видят положителните и отрицателите страни на ситуацията. Най-важното за нас е киното да не затваря, защото това ще е удар по културата ни. Щастливи сме, че ще можем да помогнем в този труден момент“, споделят тримата.

А те са:

Борислав Чучков роден е през 1975 г. Средното си образование завършва в музикално училище "Любомир Пипков“, а след това продължава висшето си образование в НАТФИЗ със специалност "Актьорско майсторство“, в класа на проф. Стефан Данаилов. Завършва магистратура в Media Business School в Ронда, Испания, със специалност European Audio-Visual Management. Член е на две от най-големите нетуърк организации в Европа, ACE (Ateliér du Cinéma Europeén)и EPC (European Producers Club). Основава първата си филмова продуцентска къща SIF309 през 1994, а през 2003 заедно с Виктор Чучков създават "Чучков брадърс". Борислав Чучков е продуцирал и копродуцирал над 15 български и европейски филма, с множество фестивални и зрителски успехи, сред които: "Тилт“, "Уестърн“, "„Снимка с Юки“, "Синът на София“, "Защо аз?“, "18% сиво”, "Шекспир като улично куче“ и др.

Цанко Василев – роден през 1974 г. в София. През 2009 г. завършва бакалавър със специалност "Филмова и телевизионна режисура", а през 2015 г. получава степен магистър със специалност "Културен мениджмънт и визуални комуникации“. Цанко Василев е продуцент на редица късометражни, игрални, документални и рекламни филми, както и създател и директор на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE. Съосновател на Българска фестивална асоциация. Бил е жури на многобройни филмови фестивали у нас и в чужбина и куратор на програми от игрално, анимационно, документално и експериментално кино, нови медии и дигитални изкуства. Работи по реализацията на пълнометражния си дебют.

Ради Георгиев –  роден през 1981 г. в София. Ради се занимава с PR и маркетинг вече над 17 години. Започва кариерата си в голяма рекламна агенция, работи в телевизии като маркетинг директор, а от 7 години е съсобственик на 8pm – PR студио, в което акцентът на работата е свързан с култура, образование и шоубизнес. През тази година очаква да се дипломира като магистър от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ със специалност "Мениджмънт в екранни изкуства“.  Той е един от създателите на Sofia Summer Fest, летният фестивал на София, чието четвърто издание предстои през тази година.

Ради Георгиев гостува на "Артефир", чуйте разговор на Димитрина Кюркчиева с него.

Снимка – БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Меглена Караламбова и Венцислав Сариев

За киното с Меглена Караламбова

Има хора светове. От тях се учиш на живот, на достойнство, ценности и смисъл, от тях разбираш защо ни има въобще и колко голяма и важна вселена е изкуството. Такъв човек е Меглена Караламбова – грандама в българския театър, голямо име в родното ни кино, боен кон в живота. Нейното лице всъщност е визията на 41-вата "Златна роза". Фестивалът на..

публикувано на 28.09.23 в 17:59

Учреди се нова организация на "Жени в българското кино"

Като вселена, в която има от всичко и за всеки, която дава живот и смисъл, провокира чувства и емоции, киното държи на своето разнообразие. То обаче трудно би могло да съществува, ако мястото на жените в света на седмото изкуство е някак по-ограничено. И то не заради липса на желание, дори не заради клаузи, а заради ненавременни мерки. Безспорен..

публикувано на 28.09.23 в 17:06

"Ши-зи-про" и театърът без сценарий

Импровизационният театър дава свобода на изразяване и възпира вътрешния критик в нас – според актьорите от трупата на "Ши-зи-про". За поредна година те организираха Международен фестивал на импровизационния театър, който събра гости от четири държави и премина под мотото "Жанрове". Златин Цветков, Катя Бръмбарова и Илиан Илков разказват в студиото на..

публикувано на 28.09.23 в 12:59

Полина Петкова, подкастър: Тийнейджърите търсят "авариен изход"

През последната година и половина, TeenStation, която винаги е била фокусирана върху интересите и перспективите на тийнейджърите, има удоволствието да работи с някои от най-обещаващите млади илюстратори, дизайнери и художници. Тези талантливи младежи се превърнаха в ключова част от редакционния екип, давайки своеобразен облик на разнообразните теми,..

обновено на 28.09.23 в 11:44
Людмила Сланева и Евелина Бибова

"Чума" – филмова история за силата на саможертвата

Да бъдеш до скъп на сърцето си човек, когато смъртта го обвива в обятията си, е трудна, но завладяваща история за саможертвата. Майстор като Йордан Йовков има усета да разкаже за тази форма на любов така, че да четеш – и място да не си намериш. Проф. Боян Биолчев и Иван Владимиров – първият сценарист, вторият режисьор – правят нещо сходно, но те..

публикувано на 28.09.23 в 09:10