Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Балканска диета – без какво да не сядаме на масата?

| обновено на 07.06.23 в 11:38
Снимка: Ани Петрова

Балканската диета е темата, която обсъжда доц. д-р Светослав Ханджиев, диетолог и специалист по хранене, в предаването "Нашият ден" по повод Световния ден за безопасност на храните. Той разглежда балканската диета, като подчертава важността на хранителните традиции.

Специалистът подчертава, че начинът на хранене, който имаме, е базиран на хранителни традиции, които се развиват 8000 години. Според него двете важни революции в храненето са свързани с откриването на огъня и консумацията на печено месо, както и производството на хляб в Египет преди около 2000 години. Тези елементи се отразяват върху начина, по който се храним, но е необходимо да се фокусираме върху балансирането на хранителния режим, включващ белтъчини, въглехидрати и мазнини.

В предаването д-р Ханджиев предупреждава за потенциалните вреди от диети, които не са разработени от специалисти. Важно е да се вземат предвид индивидуалните здравословни състояния на хората при определяне на оптималния хранителен режим. Например, пълнозърнестият хляб може да бъде полезен, но за хората със стомашни заболявания, като язва на стомаха или хроничен гастрит, се препоръчва консумацията на бял хляб, който се понася по-лесно от тях. “Винаги трябва да се слушат препоръките на лекарите“, предупреждава той.

Балканската диета се отличава с включването на пробиотици и пчелни продукти, които имат важна роля. Разнообразието от храни, които консумираме, е от съществено значение. Трапезата трябва да включва сирена, кисело и прясно мляко, както и дни, в които се консумира месо.

Доц. Ханджиев изразява загриженост заради ниското ниво на консумация на прясно мляко и риба в България. Според международни проучвания България заема последно място в Европейския съюз по отношение на консумацията на прясно мляко, което е тревожно. Той подчертава, че ние рядко консумираме риба, което също се отразява отрицателно.

Друг аспект, който доц. Ханджиев споменава, е ползата от слънчогледовото олио. Той посочва, че това масло е изключително полезно и не трябва да бъде замествано с други масла, като зехтин.

В заключение, балканската диета представлява комбинация от традиционни храни и хранителни навици, които се проследяват от хилядолетия. Важно е да се запазят балансът и разнообразието в хранителния режим, като се отдава приоритет на пробиотиците, пчелните продукти, сиренето, млякото и слънчогледовото олио. Доц. д-р Светослав Ханджиев ни напомня, че здравословното хранене трябва да бъде индивидуализирано и да отчита специфичните нужди на всяка единична личност.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ирина Йорданова

Вкусни свещи

Да говорим за свещи и сладкиши в едно изречение не е необичайно, напротив – те си подхождат чудесно. Така смята и Ирина Йорданова, затова и започва да прави свещи, които приличат на десерти – и по аромат, и по текстура, и на външен вид. За да успее в това поприще, Ирина ползва опита си в кухнята, а впоследствие започва да работи в кухня професионално...

публикувано на 28.09.23 в 17:05
Снимката е илюстративна

Равенство между половете в професионално отношение – мисията не/възможна

Защо все още се налага да говорим за дамите – в случая в технологичния сектор, за общата ситуация, за различния професионален път? За това доколко и в други сектори ситуацията е подобна, за възможните мерки на национално ниво и проекти на неправителствения сектор, за бъдещето на съчетаването на личния и професионалния живот – коментират в ефира..

публикувано на 28.09.23 в 12:15

21-ва церемония за Международния ден на правото да знам

Днес отбелязваме Международния ден за достъп до информация и Международния ден на правото да знам. По този повод днес в 17:30 часа Фондация "Програма достъп до информация" ще връчи позитивни и негативни награди в областта на свободата на информация в България. Това ще бъде 21-вата поредна церемония, а наградите за Деня на правото да знам се..

публикувано на 28.09.23 в 11:02
В Бонинската пещера на Деветашкото плато

Ели Иванова или за неизбежната връзка между програмирането и пътешествията (видео)

С посланика ни в Алжир до родния град на Камю и Ив Сен Лоран На Фиджи възпитават момчета като момичета и обратното Блажна венчавка с хиляди сватбари на Бахамите В Армения се пази обувка с 1000 години по-стара от Хеопсовата пирамида Снимки: drumivdumi.com

публикувано на 28.09.23 в 09:24

Пламен Мирянов или какво е да си съвременен духовен будител (видео)

Арх. Пламен Мирянов се дипломира в Университета по Архитектура Строителство и Геодезия през 2013 година. През 2016 г. инициира национална кампания "Нашият дом е България" с цел издигане националното самочувствие и дух на българите, популяризиране красотата на родината и съхранение на националните традиции, фолклор и културата на България...

обновено на 28.09.23 в 09:16