Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Защо кризата с медицинските сестри се "замита под килима" от всяка власт?

Снимка: БГНЕС

През последните30 години броят на медицинските сестри е намалял драстично. От 53 810 през 1990 г. на 28 816 през 2021 г. Липсата на достатъчно медицински сестри у нас е проблем, който остава нерешен, независимо от обещанията на всяка една власт в последните над 20 години. Проблемът се задълбочава и много скоро ще създаде огромен дисбаланс в системата на здравеопазването.

В "Нашият ден“ темата коментират Катя Христова, председател на Националната етична комисия в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и старша сестра в Клиника по уши, нос, гърло в Плевен, и Мариана Симеонова - Младенова, операционна старша сестра в град Плевен и е член на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи от квота акушерки.

Чуйте повече за проблемите и недостига на сестрински персонал в болничните заведения в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Серги Кузан и Николета Атанасова

Серги Кузан: Всякакви призиви за мир всъщност са призиви за капитулация

Как руската пропаганда завладява обществата през медиите и политиците. Какъв е опитът на Украйна срещу дезинформацията. Как се разследват военни престъпления по време на война? За всичко това разказва Серги Кузан, председател на Украинския център за сигурност и сътрудничество за военните престъпления. "Руснаците си поставят за основна цел да..

публикувано на 02.10.23 в 09:00

Усмихнете се! Днес е Световният ден на усмивката

Всеки първи петък на октомври се отбелязва Световният ден на усмивката, един чудесен повод да се изразим с най-прекрасния жест – усмивката. Инициатор на този невероятен празник е американският график Харви Бел , известен със създаването на популярното усмихнато емотиконче, което всички обичаме и използваме в ежедневната си комуникация. Още от..

публикувано на 02.10.23 в 08:42

Руската църква в София – къде е вярата?

През последната седмица се наслушахме на това как държавата гони православието, как чужди сили се опитват да унищожат Църквата, някои свещеници дори си позволиха да богохулстват като отричат божието всемогъщество, с твърдение, че не щеш ли изгонените заради шпионска дейност представители на руската църква са взели със себе си благодатта на мощите на..

публикувано на 01.10.23 в 09:15
Николета Даскалова

Николета Даскалова: По-важни от зададените въпроси са тези, които журналистът е спестил

Кои отношения между медии, журналисти и политици рушат доверието на гражданите и към едните, и към другите, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николета Даскалова, медиен анализатор от фондация ”Медийна демокрация” Нестандартното решение на лидера на най-голямата политическа партия у нас с тази номинация за кмет направи..

публикувано на 30.09.23 в 09:10