Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Идоменей" от Волфганг Амадеус Моцарт, опера в три действия

БНР Новини
Снимка: Wikipedia

Премиера: 29 януари 1781 г. в Рециденцтеатър, Мюнхен

Действащи лица: 
• Идоменей – цар на Крит (тенор) 
• Идаманте – негов син ( контратенор) 
• Електра – дъщеря на Агамемнон (сопран) 
• Илиа – дъщеря на троянския цар Приам (сопран) 
• Арбаче – приятел на Идоменей (баритон) 
• Върховен жрец на Нептун – тенор
• Гласът на оракула на Нептун – бас  

Действието се развива на остров Крит след края на Троянската война

Първо действие
По пътя към дома Идоменей обещава на Посейдон да принесе в жертва първото живо същество, което срещне, ако богът спаси него и хората му. По време на същата тази буря синът му Идаманте е спасил Илиа – дъщерята на цар Приам, както и пленниците от Троя, които баща му е изпратил в Крит. Но кой ли не е подвластен на любовта? Идаманте е покорен от чара на девойката. Тя също го харесва, но не може да реши кое е по-важно – честта ѝ на троянка или любовта ѝ към врага на народа ѝ. За да засвидетелства искрените си чувства към нея, Идаманте нарежда пленените ѝ сънародници да бъдат освободени. Но в Идаманте е влюбена и Електра, която е избягала на Крит. Приятелят на Идоменей Арбаче, който е и настойник на сина му, притеснен съобщава, че е пристигнала тъжна вест. По време на страшната буря корабите на Идоменей са потопени и царят е загинал. Електра е отчаяна, защото разбира, че мечтата ѝ за брак с Идаманте не може да се осъществи без Идоменей. Всички се отправят към брега и виждат неравната битка между хората и морската стихия. След като дава обета си на бога на морето, царят на Крит е изхвърлен на брега. Кого ли ще срещне пръв? Среща един млад момък, но в него не познава порасналия си син. Когато разбира горчивата истина, вместо радост, той яростно отблъсква младежа. Идаманте не може да разбере с какво е предизвикал неговия гняв.

Второ действие
За да избегне изпълнението на дадения обет, по съвет на Арбаче, Идоменей нарежда на сина си да придружи Електра до Аргос и да ѝ помогне да си върне загубения престол. Идаманте е огорчен, защото така ще трябва да се раздели с Илиа. Царят нарежда да доведат Илиа. Той харесва младата троянка, но при срещата им разбира, че девойката е влюбена в сина му и се чувства още по-нещастен. От цялата ситуация най-доволна е Електра, която се надява по време на дългото пътуване да спечели сърцето на царския син. Но малко преди корабът да отплува, започва страшна буря и от морските дълбини изплува ужасяващо чудовище. Идоменей признава, че той е разгневил Нептун, тъй като не е изпълнил дадено обещание. Той не може да убие невинен човек – още повече своя син! И за да омилостиви повелителя на морските стихии, решава сам себе си да принесе в жертва. 

Трето действие
Илиа не може повече да крие любовта си към Идаманте. Заварва го заспал и това улеснява признанието. Щом се събужда младежът разкрива, че е решил, преди да отпътува, да убие морското чудовище. Двамата се сбогуват. Нежната любовна сцена е прекъсната от Идоменей и Електра, които настояват да отплават за Аргос. Отново носител на лошата вест е Арбаче. Народът на Крит иска да се срещне със своя цар. Идоменей признава какво е обещал на Нептун. Всички отправят гореща молба за милост. В този миг идва Идаманте, който е победил чудовището и ужасен разбира жестоката истина. Той е готов да умре, за да спаси родния край от гнева на бога. Илиа също е готова да се жертва заедно с любимия си. Трогнат от силата на любовта на двамата млади, чрез оракула си, Нептун нарежда: Любовта победи, Идоменей трябва да отстъпи престола си на Идаманте, който ще се ожени за Илиа. Идоменей нито миг не се колебае и с радост се подчинява. Разбирайки че губи всичко, Електра се самоубива. Народът слави новите си владетели.

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10