В деня на пивоварите, Володя Пачев, председател на Асоциацията на домашните пивовари в България, споделя своите съвети за тези, които желаят да си приготвят собствена бира. Той разказва и за разликите между фабричното и домашното пиво.
В предаването "Нашият ден" Пачев споделя своя опит и знания в областта на домашното пивоварство. Той обръща внимание на факта, че за да се започне с процеса на варене на домашна бира, не се изисква много повече от желание. В предаването пивоварът разкрива, че основните съставки за производството на бира са ечемичен малц, хмел, мая и вода.
Според Пачев повечето хора вече разполагат с необходимото оборудване в своите кухни. “За начало трябва да имате една по-голяма тенджера с обем около 5 литра“, казва той.
“Също така, ще ви бъде необходим някакъв вид филтър или тензух, чрез който да цедите пивото, и една кофа с кранче, която може да послужи като импровизиран ферментатор. Температурата на ферментацията трябва да бъде между 18 и 25 градуса. Според Пачев почти всеки може да намери подходящо място, където да извърши малка пробна варка“, съветва той.
Володя Пачев акцентира върху факта, че процесът на варене на домашна бира е не само забавен и творчески, но и позволява на хората да създават уникални вкусове, които отразяват техния личен вкус и предпочитания.
Чуйте разговора в звуковия файл.
"И рибар съм, и ловец съм " насочва поглед към спомените и миналото. Водещите Асен Масларски и Росен Мирчев напомнят за маестро Йосиф Цанков, един от основателите на Радио София през далечната 1936 година. Можете да научите и кой се крие зад псевдонима "Ален мак" и кои шлагери са написано от него. Разбира се, става дума за лова на диви свине,..
След първите признаци на зимата и на днешните Международен ден на девиза "Сгответе нещо смело и пикантно", Световен ден без Wi-Fi и Международен ден за солидарност с интерсексуалните хора, Национален ден на капучиното и Национален ден на глупака в САЩ, водещият Антон Митов дава практични и икономични съвети за предстоящите зимни празници. Какво..
Наградата от Института за български език при БАН по повод предаването си "За думите", образователната система и езика на политиците – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" журналистката Венета Гаврилова: "Първо, да кажа, че съм благодарна и щастлива от тази награда, защото тя е много важно признание за мен – от една авторитетна институция...
Днес се навършват 36 години от деня, в който Тодор Живков бе свален от власт – акт, който бележи началото на прехода към демокрация и свободата на изразяване в България. През 2003 г. 10 ноември е обявен за Ден на свободата на словото у нас по време на церемонията за връчване на наградите за журналистика "Черноризец Храбър", организирани..
Дипломатите на предния край на света – на тази тема разговаряме в "Terra Култура" с Владимир Данчев, дипломат, който извървява професионален път от аташе до пълномощен министър на границата на две епохи. Днес Данчев е председател на УС на Българо-финландското дружество и се е посветил на "народната дипломация" – неформалната работа в сферата на..
Днес се навършват 36 години от деня, в който Тодор Живков бе свален от власт – акт, който бележи началото на прехода към демокрация и свободата на..
Той е живо доказателство за това колко важна е приемствеността в образованието и науката. Някогашният медалист от международните олимпиади по биология д-р..
Първото нещо, което ти прави впечатление в Черна гора са хората – красиви, високи, расови, дружелюбни. А когато чуят, че си българин – двойно повече...
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg