Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История за диви ябълки и акордеон

Alive band
Снимка: Boulevart.bg

Преди няколко години в Бургас ентусиасти създават инициативата БулевАрт с подкрепата на Общината. Това е мрежа за сетивата, която обединява частния бизнес с творческите индустрии. Един от хората,  замесени в бургаската пътека на сетивата, е Илиян Дянков от Alive band.

Феновете на музикалната банда определят стила като етно прогрес и твърдят, че музиката оживява вечерните улици и кара хората да се усмихват и да танцуват и неслучайно това става с група, която в заглавието си носи това послание, да бъдат винаги на живо там, където особено много трябват на хората.

"Ние употребяваме ритъма 7/8. Имаме желание да стигнем и до 9/8, обаче засега сме до ритъма на бавната ръченица“, казва Илиян Дянков.

Той допълва, че акордеонът е страхотен инструмент и когато свириш на него, го прегръщаш. Това е инструмент, с който комуникираш и предаваш на хората твоята енергия. Стреми се от самия инструмент да извади повече звук, а не наситени ноти.

Дали акордеонът е пианото на бедняците?

Музикантът споделя, че много трудно човек със средни доходи може да купи нов акордеон. Той е горд собственик на инструмент втора ръка. Но предпочита да свири на акордеона на своя баща.

"Де факто, когато чуят това звучене, което аз възпроизвеждам, първоначално хората се шокират“, разказва Илиян Дянков.

Бургаската група "Alive band" е малка. Илиян Дянков заедно с двата си сина са основата на формацията. Единият от синовете е вокалист, а другият е китарист. Заедно с гост-музиканта Николай Райков успяват да запишат и диск.

Предстои издаването на нов албум, чието работно заглавие е "Седем диви ябълки".

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите разкази на пилота Йордан Колев

Разкази с 35 000 фута под крилата събира летецът и пилот Йордан Колев в новата си книга, озагалвена  "Двойното дъно на пилотския куфар".  Колев е известен на бълагрските читатели с пътеписа "От Рио до Кейптаун" и с романите "Лабиринт", "Пазителят и Кобрата" и "Кацането". "Човек си носи багажа навсякъде по света. В името на безопасността на..

публикувано на 11.05.24 в 11:09
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25

Крило на птица от куршуми

Крило на птица от куршуми – това виждаме на корицата на новата стихосбирка "Пойни птици" на Владислав Христов.  В нея той събира на едно място птичия свят и света на войната на хората.  Жизнеутвърждаващата, но и сурова природа – с убийствата и смъртта.  Какво се случва между тях, кое надделява?  Катерина Стойкова е написала следното:..

публикувано на 10.05.24 в 16:45

VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив 2024

Във втория ден на VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив в "Артефир" разговаряме с поета и журналист Антон Баев ,   домакин на събитието, както и с новия носител на голямата награда "Орфей" за изключителен принос към поезията – поетесата Мирела Иванова . В тазгодишното издание на фестивала участие вземат 12 официални гости..

публикувано на 10.05.24 в 16:41

Нов превод на Шекспировата пиеса "Венецианският търговец"

Излезе нов превод на "Венецианският търговец" от проф. Александър Шурбанов. Луксозният том на пиесата на Уилям Шекспир вече е по книжарниците. Преводът е направен специално за постановката на режисьора Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов". Премиерата е след броени дни. "Венецианският търговец" е пиеса-приказка, създадена както от..

публикувано на 10.05.24 в 16:35