Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Траянова: На Мадагаскар лемурите общуват с целувки

В топлите води на Индийския океан, освен туристически скучноватите Малдиви, Сейшели, Мавриций и Занзибар, се къпе и още един остров – Мадагаскар. Със своите близо 590 хиляди квадратни километра той е на четвърто място по големина в света, но държи палмата на първенството по брой ендемични, уникални само за неговата територия, представители на флората и фауната. 

Преди сто милиона години Мозамбикският проток е откъснал Мадагаскар от Африка и така имаме възможност и днес да видим с очите си как е изглеждала природата, преди в нейното развитие да се е намесил човекът. 

Биляна Траянова от "Без багаж" се върна неотдавна от екзотичния остров и аз тутакси я поканих да сподели приключенията си. Който е гледал предаванията ѝ, знае, че нейният екип хич не си пада по лъскави курорти и предпочита компанията на дивите племена.

Този път Биляна Траянова и съпругът ѝ Валери Белчински са взели на пътешествието и 13-годишната им дъщеря Ангелина Рада, която (повлияна от анимационния филм) запитала къде са пингвините на Мадагаскар.

Тримата са избродили екзотичното кътче, известно с безброй прозвища. Той е "Островът на ванилията" – ароматното растение там има почти свещен статут, защото за местните е основен поминък. Мадагаскар е и “Червеният остров” – заради специфичния цвят на почвата, който напомня доматена супа. "Островът на баобабите" – дърветата са един от символите тази страна. 

Между градовете Морондава и Белони-Цирибиина можете да видите уникалната и добре известна алея на баобабите, всеки от които е на повече от 1000 години. Не е възможно да се определи възрастта на тези дървета без радиовъглероден анализ, защото нямат годишни пръстени.

Наричат Мадагаскар и "Островът на лемурите". На него живеят над 100 вида лемури, като някои от тях не се срещат никъде другаде по света. Името им идва от дух на латински, защото повечето са активни през нощта. За жалост, според Биляна Траянова, доста от ендемичните животински видове изчезват заради изсичането на горите.

Тя крои планове да се върне в Мадагаскар, защото колкото и да обикаляш острова, времето за толкова различно и богато на растителни и животински видове място не стига. Научила е от местния си гид дори как лемурите разговорят помежду си. В любовния период със звуци, подобни на целувки.

Сигурна съм, че благодарение на Биляна Траянова много от нас добавиха още един остров в списъка с мечтаните кътчета за посещение. При нея разказът е с продължение, и с епизодите на "Без багаж", и със следващото пътуване до Мадагаскар.

Снимки – Ангелина Рада Белчинска, "Без багаж"
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Битка за всяка българска дума

"Какво е да не разбираш езика на училището?" – под този надслов основното училище "Христо Ботев" в свиленградското село Левка организира кръгла маса с участието на представители на Регионалното управление на образованието, Хасково и на катедра "Български език като чужд" на Софийския университет. Въпросът може да се тълкува по различен начин..

публикувано на 04.05.24 в 08:09
проф. Илза Пъжева

Защо определени биологично активни вещества са токсични за човешкия организъм?

Илза Пъжева е професор в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към Българската академия на науките, където ръководи секция "QSAR и молекулно моделиране " . Тя е доктор на биологическите науки и член-кореспондент на БАН. Била е стипендиант на германската фондация " Александър фон Хумболт " и председател на Хумболтовия съюз в..

публикувано на 02.05.24 в 17:00

Международен договор в защита на Световния океан очаква ратификация от страните членки на ЕС

В края на април Европейският парламент прие Международния договор на ООН за защита на океаните. Споразумението по Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право относно опазването и устойчивото използване на морското биологично разнообразие на районите извън националната юрисдикция е известно като  Споразумение за BBNJ   и беше..

публикувано на 02.05.24 в 09:36

Борис Шивачев – писателят, пътешественикът, испанистът, социалният мислител

В българската култура има имена за широката публика почти неизвестни, но за развитието ѝ – безценни. Такъв е Борис Шивачев (1902-1932), рано отишлият си от света (ненавършил 29 години) забележителен българин: бил в Аржентина, запознал се и дълбоко проникнал там в испаноезичната култура и литература, неуморен техен пропагандатор и популяризатор..

публикувано на 01.05.24 в 18:05

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17