Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаем ли кой е народният герой на Съединението?

| обновено на 06.09.23 в 10:39
Паметникът на Чардафон в Габрово
Снимка: Уикипедия

Съединението на Източна Румелия с Княжество България е най-искрената и най-спонтанната революция, която българският народ е направил. И ако по време на Априлското въстание имаме Иван Боримечката, то кой е народният герой на Съединението? Историкът Людмил Станчев сподели интересни подробности за живота и постиженията на Продан Тишков, известен още като Чардафон, в предаването "Нашият ден."

“Казва се Продан Тишков, по-известен като Чардафон. Той е известен още преди Съединението и е роден в Габрово. Той наистина е народен герой, който остава в историята на България със своите изключителни постижения и смелост“, казва историкът. 

Чардафон организира и предвожда най-голямата чета – Голямоконарската, която на 5 срещу 6 септември 1885 г. влиза в Пловдив. Участва в арестуването на главния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и провъзгласяването на Съединението.

Той получава заповед да събере резервистите от Голямо Конаре и да ги доведе в Пловдив. Четата се отправя към конака, който е заграден от военни части на майор Данаил Николаев. Когато стигат до мястото, Продан Тишков, заедно със Захари Стоянов и Иван Андонов, решават да влязат в конака и да изкарат оттам генерал-губернатора – Гаврил Кръстевич.

Дейци на БРТЦК, Пловдив, лятото на 1885 г. От ляво надясно: седнали: Антон Мумджиев, Тодор Гатев, Продан Тишков, Захарий Стоянов, Иван Андонов, Иван Арабаджията, неизвестен. Втори ред седнали: Иван Стоянович и Ангел Чолаков. Прави: Недялка Шилева, Спиро Костов, Димитър Ризов, Петър Зографски, Коста Паница, Спас Турчев. Фотография на Димитър Кавра

В предаването Людмил Станчев припомни още, че Продан Тишков става опълченец по време на Освободителната война, и въпреки че не участва в героичните битки при Стара Загора и Шипка, той има своето участие в освобождението на България. След това остава на военна служба в милицията на Източна Румелия, където заема сравнително висок пост - сержант-майор и отговаря за резервистите.

Продан Тишков е интересна фигура и със своята личност и постижения. Дори преди Съединението, той е известен със своето недоволство и необичайната си ненавист към Русия, въпреки че в то време в Пловдив и в Княжеството България е имало много български русофили.

Той иронично е наречен "Чардафон Великий" от Захари Стоянов.  Първоначално Продан Тишков носи прякор "Чарда", което означава "стадо говеда". Но този прякор претърпява изменения и се превръща в "Чардафон," съчетавайки думите "Чарда" и иронично пирбавената аристократична наставка “фон“.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Историкът Людмил Станчев разказва в ефира на предаването и за генерал-губернаторите на Източна Румелия.

Чуйте разговора с него…

Снимки: Уикипедия 

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34
Виолета Иванова и водещият - Божидар Александров.

Пет континента с мотор: историята на една дама

В последния епизод на рубриката "Разговорът" гост е Виолета Иванова – смела българка, обиколила света на мотор. Тя обяснява за смелостта и дръзкото съзнание, които я водят през хилядите километри по джунгли и океани, разказвайки за хората, които среща по пътя. За Виолета моторът не е просто превозно средство, а начин да реализира мечтите си . "Моят..

обновено на 10.05.24 в 13:01