Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Световен ден на фармацевта

Знаем ли кога стартира аптечното дело у нас?

Старата аптека на д-р Сотир Антониади в Архитектурно-историческия резерват "Старинен Пловдив“
Снимка: plovdivtime.bg

Световният ден на фармацевта, отбелязван на 25-и септември, е специален ден, посветен на професионалистите в областта на фармацията. Тази година той се отбелязва под мотото "Магистър-фармацевтите укрепват здравната система". Този ден има историческо значение, тъй като преди 111 години на същата дата е била създадена Международната федерация на фармацевтите (FIP). FIP обединява 152 национални фармацевтични организации от цял свят, включително и Българския фармацевтичен съюз.

Историята на аптечното дело в България има дълги корени, като се заражда около 1865 година по време на Българското възраждане. Първоначално не са съществували сериозни изисквания по отношение на създаването и управлението на аптеки.

В интервю за "Нашият ден" Ваня Тонкова, уредник на Музея на медицината към Медицинския университет във Варна, споделя интересни факти от историята на аптечното дело в България. След въвеждането на изискването, че аптеката може да бъде управлявана само от лица с диплома по фармация, е позволено издаването на разрешително за приготвяне на лекарства и тефтер за регистрация.

По нейните думи в началото обучението на фармацевтите се е провеждало в Цариград във Военномедицинското училище. Обучителният период беше три години и студентите нямаха право да прехвърлят своето обучение. Това допринесе за малкото количество аптекари по онова време.

Първата аптека от стар тип във Варна е била притежание на Петър Апостолидис и датира от 1881 година. Всички аптеки през този период са изглеждали сходно с нея – с шкафове, в които са били съхранявани силно действащите и отровни вещества. Особеност на тези аптеки е било наличието на огледало, което е служело като последен самоконтрол от страна на аптекаря, за да не се обърка и да види какво лекарство взима.

Световният ден на фармацевта напомня за важната роля, която фармацевтите играят в подпомагането на здравната система и нашето здраве.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йосеф Хадад

Когато е удобно лицемерно да мълчиш

Два месеца след кървавия погром на терористичната организация "Хамас" над мирните жители от Южен Израел, в който бяха убити и разпознати останките, към този момент, на повече от 1200 души, два месеца след като бяха отвлечени 240 мирни граждани – бебета, деца, жени и мъже – и когато дни след връщането на част от заложниците те започнаха да говорят за..

публикувано на 08.12.23 в 15:45
Снимката е илюстративна

Доброволна делба – справедливо разпределение

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Иван Пейчев от София е съсобственик на своята сестра на едно дворно място във вилна зона Банкя с площ около 1700 кв.м. От една година между двамата тече една кореспонденция във връзка с делба на този имот. Цели се доброволно..

публикувано на 08.12.23 в 14:10

Честит празник, студенти!

Българските студенти отбелязват своя празник. Този ден е символичен за всички, които се стремят към знание и образование. Историята на студентския празник се свързва с инициативата на проф. Иван Шишманов през 1897 г., когато той предложил да се установи специален ден за висшите училища в България. През 1902 г., след решение на Академическия..

обновено на 08.12.23 в 13:11
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Как да опазим собствеността си през празничните дни

Коледните и новогодишните празници наближават.  Как да опазим собствеността си – движимо и недвижимо имущество – през празничните дни? Невинаги премисляме, когато оставяме белези, например във Фейсбук, че сме далеч от дома си. Има ли сигурен начин за предпазване на имуществото? Тодор Тодоров – графолог и криминалист, консултант на предаването "Законът..

публикувано на 08.12.23 в 12:30
Снимката е илюстративна

Мелодичният хаус, техното и любовта

Музиката и любовта водят в България музикалния продуцент Фриц Силва Вагнер. След доста години на музикалната сцена, създавайки мелодичен хаус и техно,  той предава уменията си на жената, в която е влюбен – Стефани Гавраилова. В ефира на "Нашият ден" двамата споделят за магията да правиш мелодичен хаус и техно. "Никога не съм мислила, че ще..

публикувано на 08.12.23 в 11:45