Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21-ва церемония за Международния ден на правото да знам

Днес отбелязваме Международния ден за достъп до информация и Международния ден на правото да знам.

По този повод днес в 17:30 часа Фондация "Програма достъп до информация" ще връчи позитивни и негативни награди в областта на свободата на информация в България. Това ще бъде 21-вата поредна церемония, а наградите за Деня на правото да знам се разпределят в шест категории – четири положителни и две негативни.

Около 10-12 000 заявления за достъп до обществена информация се подават годишно в последното десетилетие. Това каза в интервю за "Нашият ден" Александър Кашъмов, изпълнителен директор на Фондация "Програма достъп до информация" (ПДИ).

За пръв път "Програма достъп до информация“ отбеляза Международния ден на правото да знам в София на 28 септември 2003 г. и оттогава насам всяка година организира церемонии за връчване на награди и антинагради на тази дата. Със “Златен ключ“ отличаваме заслужилите граждани, НПО, журналисти и “добрите“ институции, а с “Катинар” и “Завързан ключ“. порицаваме практики, които нарушават правото на достъп до информация. Жури избира победителите сред десетки номинации.

Чуйте разговора на Люба Константинова с Александър Кашъмов в звуковия файл. 



По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От иновация към деновация: Тъмната страна на технологичния прогрес

Леона Асланова, автор на книгата "Иновация и деновация", разглежда феномена на деновацията като ключов елемент в разбирането на днешната икономическа ситуация в България. В предаването "Време за наука" по програма Христо Ботев, Асланова представи своята гледна точка за това как ниското ниво на знания и умишленото вземане на погрешни системни решения..

публикувано на 24.09.24 в 10:58

Академичното предприемачество у нас, или как се изгражда хъб за иновации и бизнес

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" бе обсъдено бъдещето на академичното предприемачество в България и възможностите за изграждане на национален хъб, който да свърже университетите и бизнеса. В студиото бяха поканени г-жа Светлана Димитрова, ръководител на проекти към научно-изследователския сектор на Софийския университет, и..

обновено на 24.09.24 в 10:08
Кремена Стефанова

Теория и практика на фермерския пазар

Кремена Стефанова е жена с кауза, или, по-право, с няколко каузи, най-съществената от които напоследък е фермерският пазар в Стара Загора – събитие, което въпреки сравнително краткото си съществуване е вече утвърдено, посещавано, както от производителите, така и от потребителите. Събитие, което, на първо място и най-вече, е очаквано с нетърпение...

публикувано на 24.09.24 в 09:40

Как България се включи в Световната молитва за мир?

Преди няколко дни България стана част от глобалната инициатива "Обща молитва за мир", която събра съмишленици от цял свят в общ стремеж към мир и благоденствие. На 21 септември йога студия от София, Пловдив, Варна, Бургас, Перник и Габрово се включиха в международната инициатива за първи път. Събитието привлече участници от различни социални слоеве..

публикувано на 24.09.24 в 09:00

Рок звездата Адриан Ванденберг със зрелищно шоу в София

Адриан Ванденберг е златокосият китарист, заменил навремето Джон Сайкс в "Уайтснейк"!  Той е най-големият аксмен, който Нидерландия даде на света след гениалния Еди ван Хален. Аджи e в светлината на прожекторите със своята едноименна формация, но с нови лица в нея, за своя пети студиен албум "Sin". На 27 септември 2024 г., нидерландският китарен..

публикувано на 23.09.24 в 09:29