Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Весела Димова - Томова – отдадена на мисията и професията

Кардиологът с поетично сърце

Медицината не бива да бъде търговия

Д-р Весела Томова, завеждащ Отделение "Вътрешни болести“ в УМБАЛ „Св. Марина“ в Плевен.
Снимка: bglekari.bg

На 29 септември 2023 г. отбелязваме Световния ден на сърцето. Сърдечно-съдовите заболявания са една от най-сериозните и предотвратими причини за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Всяка година те отнемат живота на над 18 млн. души по целия свят. Често сърцето се разболява от токсични метаболитни, екзогенни токсични вещества, но и токсични хора.

"Сърцето се разболява от токсични метаболити, от които най-съществените са лошата кръвна захар и лошият холестерол. Повлиява се от токсични вещества – като тютюна, наркотиците и алкохола. А токсичните хора са отделна тема, колкото и да не ни се вярва, емоциите, които се генерират от токсични хора, могат да предизвикат абсолютно реални сърдечни болести, като синдром на "разбитото сърце" или т.нар. "стрес кардиомиопатия". Тя прилича много на инфаркт, само че няма стеснения и запушвания по съдовете, които хранят сърцето."

Това казва в интервю за БНР д-р Весела Димова - Томова, завеждащ отделение "Вътрешни болести" в УМБАЛ "Св. Марина" в Плевен.

      Проф. Кирил Карамфилов: Над 60% от българите умират от сърдечни заболявания

Тя допълва, че балансът между стреса и дистреса е много важен. Ние не сме богове, за да се справим абсолютно с всичко. Не можем да излекуваме много от пациентите си, за които искаме да го направим. Но когато си дал абсолютно от себе си, когато си направил необходимото, трябва да приемеш в един момент, че има неща, които не зависят от теб и са извън нашите предели и да ги приемеш. Не може всяка загуба и всяка смърт да отнасяш със себе си, като лична трагедия.

"Аз започнах да уча медицина с намерението, че ще се занимавам с наука и ще изучавам мозъка. Но когато завърших, така се случи, че чаках дете и тогава се отвори място в тогавашното Интензивно кардиологично отделение на Университетската болница. Аз кандидатствах, одобриха ме и това беше изключителен шанс за мен да попадна на правилното място, да попадна на правилните хора, които ми дадоха много важните първи уроци в кардиологията“, споделя кардиологът. 

        Дружеството на кардиолозите в България: Използвай сърцето си, за да знаеш!

        За рисковете от сърдечно-съдови заболявания и женското сърце

За пациенти д-р Весела Димова - Томова е лекарят, а за други – вероятно е поетесата. Започва да реди стихове, когато е 5-годишна, дори не е можела да пише. Първата ѝ стихосбирка е публикувана през 1990 г. и от тогава са се натрупали цели 22. 

Стихотворението "Дишай" е написано по време на Covid-19 пандемията, когато д-р Весела Димова - Томова поема отделение за лечение на пациенти с това инфекциозно заболяване.

Дишай! Дишай, моля те!… Опитай
въздух да поемеш надълбоко…
С цялата бездънност на гърдите си –
клетка, пълна с демони до покрива…

Дишай! Дишай с всичката безбрежност
на орела, литнал към небето…
Дишай до последна капка нежност –
като вятър, разлюляващ цвете…

Знай, че под земята няма нищо –
само мрак, на вечността обречен…
И докато някой те обича,
дишай! За да бъдеш жив, човече…

"Д-р Весела Томова и поетесата Весела Димова си живеят като Ян и Ѝн в моята душа", посочва кардиологът. 

"Сърцето е любов", казва в заключение тя.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Христо Хинков

Проф. Христо Хинков: Откровено за българското здравеопазване

Откровено за българското здравеопазване в Lege Artis говори бившият министър на здравеопазването проф. Христо Хинков . "Правих няколко пъти равносметки и отчети – официални и неофициални. Започнах мандата с една фраза, която не е моя – че здравеопазването няма цвят. В последствие разбрах, че здравеопазването има много цветове и те са..

публикувано на 15.05.24 в 14:10

Платформата БЕРОН, или как да направим надеждна езикова справка онлайн?

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" отбелязваме годишнината от основаването на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН. Специален гост в предаването е гл. ас. Илиана Кунева от службата за езикови справки, която разказва как се променят с годините въпросите на хората, които звънят по телефона. Ето какво..

обновено на 15.05.24 в 13:36

Д-р Смилен Марков за "моралната палитра на човешкото" във време на война

Днес се отбелязва Международният ден на убежденията по съвест и на лицата, които съзнателно се отказват от военна служба поради собствени принципи и вярвания . За правото на отказ от воюване, дълга към родината и сложната палитра от измерения на човешкото – разговор с д-р Смилен Марков , преподавател по християнска философия във Великотърновския..

публикувано на 15.05.24 в 13:00

Проф. Кирил Топалов: Обществото ни все още е кипящ котел

"Празникът на Светите братя Кирил и Методий е празник на всеки грамотен българин, който знае да чете и пише" – така започва разговорът в "Семейно радио" с проф. Кирил Топалов. Срещаме се в светия за българите месец май, който е и съдбовно свързан с именника и рожденик проф. Топалов, както и с ключови моменти от биографията му като: дипломат от..

публикувано на 15.05.24 в 12:05

Асен Ненов, ИКИ: Да стимулираме живота, не само икономиката!

В последното издание на рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" гост е Асен Ненов, съпредседател на "Институт Кръгова Икономика" (ИКИ). Той разглежда значението на потребителските битки в контекста на ценностите , които обществото ни приема. Ненов поставя под въпрос концепцията за потреблението като ценност, подчертавайки, че..

обновено на 15.05.24 в 11:27