Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатите будители

Огънят на Марин Големинов или музика по жаравата

В епизод 6 на "Непознатите будители" журналистът Лилия Големинова разказа за огъня и музикалното творчество на своя дядо академик Марин Големинов.

Определят "Нестинарка" като най-българско музикално произведение, което променя живота на маестрото за една нощ.

Ядосваше се, че е писал много неща след "Неститарка", а до някъде големият успех на танцовата драма хвърля някаква сянка върху тях. Но от друга страна, "музика по жаравата" описва начина, по който е живял и живееше през годините, в които го помня“, споделя Лилия Големинова.

Тя допълва, че доста рано е осъзнава, че талантът ѝ не е достатъчен, за да продължи в музикалната сфера. Завършила е пиано в Музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров", а преди това Националното музикално училище "Любомир Пипков". Дядо ѝ е спомогнал за разкриване на широки хоризонти.

През 2016 година по инициатива на наследниците на Големинов, в лицето на неговата внучка Лилия, и музикалното сдружение "Марин Големинов" - Кюстендил и с подкрепата на Община Кюстендил е учредена наградата, като първи нейни носители са музикантите от камерен ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров. А носителки в тазгодишното осмо издание станаха балерините Анелия Димитрова, Вера Кирова и Силвия Томова. 

"Неотдавна отбелязахме 80 години от премиерата на "Нестинарка". От онази знакова вечер през 1942 г., когато животът на Марин Големинов се променя. Било е в залата на Народния театър "Иван Вазов“ и е било нещо изумително. От напълно неизвестен учител по музика във Втора мъжка гимназия на следващия ден той се събужда известен в цялата страна“, припомня журналистката.

Тази годишнина беше отбелязана и с един филм "Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов". Една от множеството постановки през годините на танцовата драма "Нестинарка" с декорите на великия Цанко Лавренов.


Личността на Марин Големинов

"По един начин аз възприемах дядо ми, докато беше жив. Той живя 92 години в крайна сметка посрещна новия век и много се радваше, че го е направил. Посрещна промените преди това в България също с отворено сърце", казва Лилия Големинова.

Академик Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил е музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди, Пол Дюка и Ги дьо Лионкур, той е автор на опери, балети, симфонични и камерни произведения, които са останали в съкровищницата на българската музикална култура. Творчеството му, силно повлияно от българския фолклор, печели множество награди и се изпълнява по целия свят.


Диригент, професор в Музикалната академия, Марин Големинов е създател на Факултета по дирижиране. Той прави първия курс по дирижиране, а негови ученици са Пламен Джуров, Емил Табаков, Стефан Драгостинов, Димитър Христов и др.

Чуйте "Селски празник" от сюитата "Нестинарка" на Марин Големинов, изпълнението е на Симфоничния оркестър на БНР  диригент Камен Големинов.

Целия разговор в Лилия Големинова можете да чуете в звуковия файл.


Снимки - архив на Лилия Големинова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двоен рожден ден на Арт театър на 22 май

С едно красиво музикално пътешествие  Арт театър ще отпразнува 32-рия си рожден ден  на 22 май от 19 ч .  на Арт сцената на "Шипка" 34. Тогава рожден ден има и актрисата Милена Червенкова – директор на театъра и художествен ръководител на Арт студията. В новия спектакъл на Арт театър "Музикално пътешествие" можете са чуете песни на 15 езика!..

публикувано на 15.05.24 в 17:50

RBG – червено, зелено и синьо

На 17 май, петък , от 19:00 ч. на сцената на Младежки театър "Николай Бинев" в София ще бъде представен танцовият спектакъл RGB. RGB е повече от танцово представление, това е спектакъл, който обединява танц, визуални изкуства, светлинни картини и звукова среда. Магията на светлината е основният вдъхновител на хореографите и танцьорите в..

публикувано на 15.05.24 в 17:10
 Георги Връбчев

Сборник от поетични опуси, посветени на България

Последната книга на Георги Връбчев "На Майка България" е сборник от поетични опуси, посветени на България, българския народ и българската нация.  Включва творби като "На Иван Вазов", "На Свети Княз Борис Първи", "На Христо Ботев", "На Цар Симеон Велики", "На Свети Климент Охридски", "На Димчо Дебелянов", заглавното "На Майка България" и още..

публикувано на 15.05.24 в 16:29

Carpe diem – изложба живопис на Георги Щърбев в галерия "Астри"

От Града на седемте тепета до Града на седемте хълма – от Пловдив до Рим и Помпей – един художник грабва мига (Carpe diem*), за да го претвори във вечност и обратното – да превърне вечността в миг.  Георги Щърбев гостува с изложбата си Carpe diem на столичната галерия "Астри“.  Ето какво пише за твореца галеристката Вихра Пешева:  "Той е роден и..

публикувано на 14.05.24 в 15:45

"Двама" на Станислав Памукчиев – от днес в галерия "Арте"

Вгалерия "Арте" от днес е подредена самостоятелната изложба на художника проф. Станислав Памукчиев. Изложбата е озаглавена "Двама" и включва 12 живописни платна и подготвителни рисунки към интерпретираната тема. Интригуващото в случая е, че изложбата "Двама" неочаквана авторефлексия, различно лице на този утвърден в нашето съвременно изкуство..

публикувано на 14.05.24 в 15:22