Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Блажени са блажените" на Ясмина Реза с премиера в Театър 199

Снимка: Симон Варсано

"Блажени са обичаните и обичащите, както и онези, които могат без любов. Блажени са блажените."

Хорхе Луис Борхес

"Блажени са блажените" е премиерното заглавие в афиша на Театър 199 "Валентин Стойчев". Постановката и драматизацията по едноименния роман на Ясмина Реза са на Весела Василева, която е работила по превода на Валентин Маринов - Пело. На него е посветен този спектакъл.

"Романът е изключително интересен, много забавен, с характерното черно чувство за хумор на Ясмина Реза, изключително поддаващ се на драматургия, на драматизиране. И въпреки това много труден, защото все пак това е проза, и то изключително фина проза", сподели в "Артефир" режисьорката Весела Василева.

В представлението участват актьорите Светлана Янчева, Жорета Николова, Свежен Младенов, Христо Гърбов, Мак Маринов, които се превъплъщават в 12 различни образа от общо 18-те персонажи на романа.

"Те са комично-трагични и са в процес на осъзнаване, че животът е такъв – комично-трагичен. Ние непрекъснато пулсираме между комизъм и трагизъм, понякога са абсолютно едновременно.  

Спектакълът има ярка, цветна визия. Цялото решение е игрово – размяна на роли, размяна на позиции. Представлението е много забавно, забавно беше и самото му правене. С актьорите трябваше да преминем през опознаване, през различни гледни точки – всеки имаше своя версия за много неща, персонажите не могат да се тълкуват еднозначно, което ги прави доста обемни. Самите ситуации също не са еднозначни – едновременно са и тъжни, и смешни, и абсурдни – най-вече са абсурдни.

Разчитах на тънкото чувство за хумор на актьорите, което те притежават в изобилие. Това е трагедия, поднесена с изключително голямо чувство за хумор, много човечна, с топла усмивка поднесена. Иска ми се зрителите да излязат след представлението усмихнати."

Сценографията е дело на Елена Иванова, музика – Елена Дечева.

Премиерата е на 20 ноември от 19.30 ч. в Театър 199.

Целия разговор с Весела Василева можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Театър 199, Симон Варсано
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се освободим от емоционално незрелите хора

Американската клинична психоложка Линдзи Гибсън изследва емоционалната незрялост в новата си книга "Да се освободим от емоционално назрелите хора". Авторката предлага стратегии за трансформиране на връзките с емоционално назрелите хора в нашето обкръжение и трайно освобождаване от незаслужените очаквания и емоционални капани в отношенията с тях...

публикувано на 24.02.24 в 09:20
Димитър Ненов

Нова книга, посветена на ерудита Димитър Ненов

"Пианист, композитор, диригент, критик и архитект" – така сам се определя приживе класикът Димитър Ненов. Тази година се отбелязват 120-годишнина от неговото рождение и 70-годишнина от смъртта му.  На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България ще се състои представяне на "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден" – новата..

публикувано на 23.02.24 в 15:50

Авантюра с яйца, тренировка по хокей, приключение с трактор в програмата СФФ за деца

Смях и приключения очакват най-младите зрители на 28-ия София филм фест! Програмата "СФФ за деца" включва филми, обиколили света, които през март ще могат да бъдат видени на голям екран в София. За втора поредна година главен селекционер на детската рубрика на фестивала е режисьорът Андрей Хадживасилев. В последно време режисьорът е..

публикувано на 23.02.24 в 15:30

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица , за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и..

публикувано на 23.02.24 в 14:40

Започва поредицата "Представленията, които ни създадоха" в Yalta Art Room

"Представленията, които ни създадоха" – под това мото ще премине новата инициатива на независимото пространство за култура Yalta Art Room в София. Това ще бъде серия от осем дискусии, в които ще участват едни от най-значимите творци, свързани с театралното изкуство в България. Входът за всички срещи е безплатен. Зрителите, които не могат да присъстват в..

публикувано на 23.02.24 в 14:35