Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нощ на театрите с програма в 14 града в България

Снимка: @TheatresNight

"Под властта на театъра всяка роля е различни царство" – под това мото ще премине единадесетата Нощ на театрите, която идва на 18 ноември.

Нашата страна се присъедини към европейската инициатива през 2013 година с идеята да стане част от общия празник на всички, които обичат театралното изкуство – независимо от коя страна на сцената са. 

Тази година Нощ на театрите ще има в 14 български града – София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище, Пазарджик, Ловеч, Сливен.

Програмата включва близо 100 събития - спектакли за деца и възрастни, разходки зад кулисите, творчески срещи и уъркшопи, импро театър, танцови пърформънси, презентации, концерти.

Според идеята на Нощта те ще се състоят не само на обичайното място - в театрите, а ще изненадат зрителите и на нетрадиционни за театъра места.

Символичното начало на Нощта ще бъде поставено в 19 часа в петък (17 ноември) в Плевен, където актьорите от Драматичния театър "Иван Радоев" ще представят спектакъла "Хамлет" от Уилям Шекспир. Постановката е на режисьора Ованес Торосян, който е и един от посланиците на Нощта на театрите.

Нощта на 18 ноември ще започне от сутринта с детски представления в повечето от градовете, които се включват в инициативата, и ще продължи през целия ден и до късно вечерта с програма за по-възрастните зрители.

Точно в 12 часа на 18 ноември ще започне и откритото студио LIVE CAM "Под властта на театъра всяка роля е различно царство", което ще се излъчва на живо във фейсбук страницата на Нощта, за да е достъпно за почитатели на театралното изкуство в България и по света. Тази година 4-часовото talk show ще предложи интересни разговори в няколко тематични панела:

• за "Хага" и Театъра, който "говори" за актуални събития (с участието на Галин Стоев, Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Радина Кърджилова);

• за Думите в театъра (с Явор Гърдев, Теодора Духовникова и Захари Бахаров);

• за Въображението, което трансформира света (с Владимир Карамазов и включване от Маргейт, Великобритания, на Chef Aлександър Таралежков, както и от Пловдив – на Александър Секулов);

• за Любовта (с участието на Яна Борисова, Владимир Михайлов, Мартин Димитров, Боряна Братоева);

• за Младите в театъра (с Деян Донков, Антон Угринов, Ованес Торосян и Константин Еленков) и други.

Традиционната фотосесия на Нощта на театрите – "Нощни персонажи", тази година претърпява трансформация с грижа за природата. Така фотографиите на популярни лица на театралното и балетното изкуство за първи път ще бъдат представени само в дигитален формат – на мониторите на метростанциите в София и в онлайн пространството.

Решението фотосите да не бъдат отпечатвани на хартиен носител, е само първа стъпка от "Зелената програма" на Нощта за намаляване на въглеродния отпечатък, обещават организаторите.

Какво още предлага тазгодишното единадесето издание на Нощта на театрите, разказа в "Артефир" Мария Панайотова от фондация "Арт Проджектс", организатор на театралния празник.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Нощ на театрите в България е част от Календара на културните събития за 2023 година на Столичната община и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и Националния фонд "Култура” по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации '22".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се освободим от емоционално незрелите хора

Американската клинична психоложка Линдзи Гибсън изследва емоционалната незрялост в новата си книга "Да се освободим от емоционално назрелите хора". Авторката предлага стратегии за трансформиране на връзките с емоционално назрелите хора в нашето обкръжение и трайно освобождаване от незаслужените очаквания и емоционални капани в отношенията с тях...

публикувано на 24.02.24 в 09:20
Димитър Ненов

Нова книга, посветена на ерудита Димитър Ненов

"Пианист, композитор, диригент, критик и архитект" – така сам се определя приживе класикът Димитър Ненов. Тази година се отбелязват 120-годишнина от неговото рождение и 70-годишнина от смъртта му.  На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България ще се състои представяне на "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден" – новата..

публикувано на 23.02.24 в 15:50

Авантюра с яйца, тренировка по хокей, приключение с трактор в програмата СФФ за деца

Смях и приключения очакват най-младите зрители на 28-ия София филм фест! Програмата "СФФ за деца" включва филми, обиколили света, които през март ще могат да бъдат видени на голям екран в София. За втора поредна година главен селекционер на детската рубрика на фестивала е режисьорът Андрей Хадживасилев. В последно време режисьорът е..

публикувано на 23.02.24 в 15:30

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица , за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и..

публикувано на 23.02.24 в 14:40

Започва поредицата "Представленията, които ни създадоха" в Yalta Art Room

"Представленията, които ни създадоха" – под това мото ще премине новата инициатива на независимото пространство за култура Yalta Art Room в София. Това ще бъде серия от осем дискусии, в които ще участват едни от най-значимите творци, свързани с театралното изкуство в България. Входът за всички срещи е безплатен. Зрителите, които не могат да присъстват в..

публикувано на 23.02.24 в 14:35